Παρασκευή 3 Ιούλη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΝΟΤΙΟ ΣΟΥΔΑΝ
Κυρώσεις ΟΗΕ σε βάρος έξι στρατηγών

ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ.--

Ταξιδιωτικές και τραπεζικές κυρώσεις επέβαλε χτες το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ σε έξι στρατηγούς του Νοτίου Σουδάν, (τρεις από την κάθε αντιμαχόμενη πλευρά), κατηγορώντας τους πως πυροδοτούν τον πόλεμο στη χώρα.

Μεταξύ των έξι είναι και ο στρατηγός Σάιμον Γκάτγουεϊκ Ντούαλ, αρχηγός του «Γενικού Επιτελείου Στρατού» των αντικυβερνητικών ενόπλων με ηγέτη τον πρώην αντιπρόεδρο του Ν. Σουδάν, Ρίεκ Ματσάρ και ο διοικητής της ειδικής φρουράς του Νοτιοσουδανού προέδρου Σάλβα Κιίρ, υποστράτηγος Μάριαλ Τσανουόνγ Γιολ Μάνγκοκ.

Σε ένα ρεσιτάλ υποκριτικού ενδιαφέροντος, η πρέσβειρα των ΗΠΑ στον ΟΗΕ Σαμάνθα Πάουερ δήλωσε πως το ΣΑ του ΟΗΕ απέδειξε με τις κυρώσεις του πως «αντιμετωπίζουν συνέπειες όσοι διαπράττουν φρικαλεότητες και υποβαθμίζουν την ειρήνη». Πρόσθεσε ακόμη πως η κυβέρνηση της χώρας «σπατάλησε τη διεθνή καλή θέληση» που εκφράστηκε έναντι του Νοτίου Σουδάν αμέσως μετά την ανεξαρτησία του το 2011 και ότι «άσκησε πολιτικές για την εξυπηρέτηση ιδιοτελούς πολιτικού και οικονομικού συμφέροντος που το μόνον που προκάλεσε ήταν βία, εκτοπισμός αμάχων και δεινά για το λαό του Νοτίου Σουδάν».

Τη Δευτέρα, ο ΟΗΕ είχε δημοσιοποιήσει έκθεση όπου καταγγέλλονταν νέες περιπτώσεις ωμοτήτων και βιαιοπραγιών σε βάρος αμάχων, όπως ο ομαδικός βιασμός και το κάψιμο ζωντανών κοριτσιών και γυναικών από το στρατό του Νοτίου Σουδάν.

Από την έναρξη του εμφύλιου πολέμου στο Νότιο Σουδάν υπολογίζεται ότι έχουν εκτοπιστεί από τις εστίες τους και έχουν μείνει άστεγοι πάνω από 2.000.000 άνθρωποι ενώ χιλιάδες άλλοι έχουν χάσει τη ζωή τους.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ