Τετάρτη 6 Μάη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ - ΚΙΝΑ
Κοινές ασκήσεις στη Μεσόγειο για πρώτη φορά

Ξεκινούν την επόμενη εβδομάδα

ΠΕΚΙΝΟ.--

Την επόμενη εβδομάδα ξεκινούν, κατά πάσα πιθανότητα, οι κοινές ναυτικές ασκήσεις που Ρωσία - Κίνα θα πραγματοποιήσουν στην Ανατολική Μεσόγειο. Σύμφωνα με δηλώσεις που έκανε την περασμένη Πέμπτη ο εκπρόσωπος Τύπου του κινεζικού υπουργείου Αμυνας, Γκενγκ Γιανσχένγκ, είναι η πρώτη φορά που Μόσχα - Πεκίνο κάνουν τέτοιες ασκήσεις.

«Ο στόχος είναι να βαθύνουμε τη φιλική και πρακτική συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών και να αυξήσουμε την ικανότητα των δύο Πολεμικών Ναυτικών να αντιμετωπίζουν από κοινού απειλές θαλάσσιας ασφάλειας», συνέχισε ο ίδιος. Υποστήριξε ακόμα πως «αυτό που χρειάζεται να ειπωθεί είναι ότι τέτοιες ασκήσεις δε στρέφονται ενάντια σε κάποια τρίτη πλευρά και δεν έχουν καμία σχέση με την κατάσταση στην περιοχή».

Ακριβής ημερομηνία των ασκήσεων δεν έχει δοθεί επίσημα, εκτός του ότι θα γίνουν στα μέσα του μήνα, ενώ διαρροές καταγράφουν ότι θα αρχίσουν μετά τις εκδηλώσεις της 9ης Μάη που θα γίνουν στη Ρωσία, για την 70ή επέτειο από τη λήξη του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Στις ασκήσεις θα πάρουν μέρος συνολικά εννιά πλοία (τα τρία κινεζικά). Αυτές θα αφορούν την ασφάλεια στη ναυσιπλοΐα, τον ανεφοδιασμό εν πλω, τη συνοδεία στρατιωτικών αποστολών, αλλά και ασκήσεις με αληθινά πυρά.

Οσο και αν οι δυο χώρες προσπαθούν να εμφανίσουν τη στρατιωτική τους συνεργασία «άσχετη» με την όξυνση των ανταγωνισμών στη συγκεκριμένη περιοχή, είναι φανερό ότι αποτυπώνει το «ζωηρό» τους ενδιαφέρον για ανακατατάξεις και «ισορροπίες», που θα ευνοήσουν τα σχέδια όσων μονοπωλίων στηρίζουν. Η Κίνα «νοιάζεται» ιδιαίτερα για την κατάσταση στη Μεσόγειο, από την οποία περνούν οι νέοι «δρόμοι του μεταξιού», που ενώνουν εμπορικά Δύση και Ανατολή. Η Ρωσία αναζητά τρόπους αναβάθμισης της παρουσίας της, όπως φάνηκε και από τη συμφωνία με την οποία η Λευκωσία της παραχώρησε «διευκολύνσεις» για τον ελλιμενισμό ρωσικών πολεμικών πλοίων σε κυπριακά λιμάνια.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org