Τετάρτη 6 Μάη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Ποιος πληρώνει;

Ούτε ένα ούτε δύο, δεκατέσσερα δισ. σκοπεύει να βάλει στο κρατικό ταμείο η κυβέρνηση, σύμφωνα με τις προτάσεις που η ίδια έστειλε στους «θεσμούς» - τρόικα. Πώς θα γίνει αυτό; Με φορολόγηση των εχόντων, απαντά. Διαβάζουμε στον περίφημο «δεκάλογο» την πρόταση για την έμμεση φορολογία, δηλαδή τον ΦΠΑ: «Καθιέρωση ενιαίου συντελεστή 15%». Γι' αυτούς που έχουν είναι «φραγκοδίφραγκα», για τους ανέργους είναι τσάκισμα, αλλά και για τους μισθωτούς είναι επίσης χοντρή αρπαγή του ήδη τσακισμένου μισθού τους. Ας αφήσουν, λοιπόν, τα περί «εχόντων». Τέτοια μέτρα φορτώνουν τα βάρη στην πλάτη των εργαζομένων και των φτωχών λαϊκών στρωμάτων, την ίδια στιγμή που το κεφάλαιο και τα κέρδη του μένουν στο απυρόβλητο. Το ερώτημα είναι αν θα δεχτεί ο λαός ως μοιραίο να πληρώνει πάντα...

Υποκρισίες

«Πιάστηκε ένας με αδήλωτα εισοδήματα», «εντοπίστηκαν δύο που έπαιρναν "μαϊμού" σύνταξη» και πάει λέγοντας. Στα χνάρια ακριβώς της προηγούμενης κυβέρνησης και η σημερινή καθημερινά ανακοινώνει μια - δυο περιπτώσεις για να δημιουργήσει την αίσθηση ότι κυνηγά τη φοροδιαφυγή και την κακοδιοίκηση. Τέτοια φαινόμενα ασφαλώς και πρέπει να αντιμετωπίζονται. Η κυβέρνηση, όμως, γνωρίζει ότι δεν πρόκειται να λύσει το πρόβλημα για έναν απλούστατο λόγο: Τα έσοδα που λείπουν από το κρατικό ταμείο δεν είναι θέμα ατομικής φοροδιαφυγής μικρού ή μεγάλου ποσού, αλλά προσανατολισμού: Τα κέρδη των μεγάλων επιχειρήσεων είναι στο απυρόβλητο και την ίδια ώρα οι ελεγκτές παίρνουν σβάρνα τις γειτονιές να πιάσουν τον τυροπιτά που δεν έκοψε μια απόδειξη. Η «μαύρη» εργασία είναι ο κανόνας που στερεί από τα ασφαλιστικά ταμεία μεγάλα ποσά και την ίδια ώρα οι ελεγκτές ψάχνουν να βρουν μια σύνταξη - "μαϊμού". Κουβέντα, δηλαδή, για την ταμπακιέρα!

Ανεύθυνοι και επικίνδυνοι

Με αφορμή την υπόθεση της μικρής Αννυ που δολοφονήθηκε από τον πατέρα της, εμφανίστηκαν ορισμένοι ειδικοί επιστήμονες σε τηλεοπτικά κανάλια για να αναλύσουν ότι εάν ο πατέρας - χρήστης ναρκωτικών ήταν ενταγμένος σε πρόγραμμα μεθαδόνης δε θα προχωρούσε στο φρικιαστικό έγκλημα.

Προκαλεί μεγάλη απορία το πώς είναι δυνατόν τέτοιες στιγμές ορισμένοι να βρίσκουν ευκαιρία για να διαφημίσουν προγράμματα που όχι μόνο δεν δίνουν λύση στο πρόβλημα των ναρκωτικών αλλά έχει αποδειχτεί ότι το διαιωνίζουν και το συντηρούν.

Δηλαδή, τι θέλουν να πουν; Οτι εάν ο δολοφόνος ήταν ενταγμένος σε πρόγραμμα χορήγησης μεθαδόνης δεν θα έκανε το έγκλημα; Και πού ξέρουν εάν ήταν ή όχι ενταγμένος σε τέτοιο πρόγραμμα, από το οποίο παρελαύνουν χιλιάδες νέοι και νέες που μπορεί παράλληλα να παίρνουν και ναρκωτικά και μεθαδόνη; Είναι ανεύθυνο και επικίνδυνο να λέγονται τέτοια πράγματα και να γίνονται τέτοιοι συσχετισμοί. Εκτός εάν εξυπηρετούν άλλες σκοπιμότητες...

Αταίριαστα πράγματα

Η νεολαία και το τμήμα δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ είναι ανάμεσα σε εκείνους που προσπαθούν φέτος να «συνταιριάξουν» το λαϊκό θρίαμβο του 1945, την Αντιφασιστική Νίκη, με το ναρκω-φεστιβάλ που οργανώνουν στο Σύνταγμα. Για τους υπόλοιπους διοργανωτές, που υποστηρίζουν τη νομιμοποίηση της κάνναβης και βρίσκουν βήμα συνεργασίας με το κυβερνητικό κόμμα στο «μέτωπο» αυτό, ένα ψάξιμο στα site τους είναι αποκαλυπτικό: Προσφορές για σπόρους κάνναβης, ζυγαριές ακριβείας, «καβάτζες» (σ.σ.: καμουφλαρισμένες κρυψώνες) καθώς και πλούσια αρθρογραφία, που αναπαράγει όλα τα ιδεολογήματα του συστήματος για τη χρήση των ναρκωτικών ουσιών: «Ηρθε η ώρα να γίνει η αλλαγή που ονειρεύεσαι. Ηρθε η ώρα να γίνεις μέρος της ιστορίας...», όπου αλλαγή εννοείται ο παροπλισμός του νου που έχει ανάγκη ο καπιταλισμός. Αλλο άρθρο αναφέρει: «Νέα μελέτη δείχνει ότι ένα γονίδιο που είναι υπεύθυνο για τις επιπτώσεις της κάνναβης μπορεί να εξηγήσει γιατί μερικοί άνθρωποι είναι από τη φύση τους πιο ευτυχισμένοι από άλλους...». Δεν είναι λοιπόν η ανεργία, η φτώχεια, η εκμετάλλευση, οι πόλεμοι που φέρνουν τη δυστυχία, αλλά η έλλειψη γονιδίων. Τόσο ριζοσπαστική σκέψη... Μόνο που η ευτυχία του λαού διεκδικείται και κατακτιέται με ταξική πάλη. Η 9η Μάη είναι η μέρα που δείχνει τη δύναμη του λαϊκού παράγοντα να θριαμβεύσει όταν συγκρούεται με τη μοιρολατρία και την εκμετάλλευση και όχι αποδεχόμενος τη μιζέρια, γι' αυτό η μέρα αυτή δε χωράει στη ναρκω-κουλτούρα και την υποταγή!

Με καμουφλάζ την κλωστική κάνναβη

Με αφορμή αυτό το ναρκω-φεστιβάλ, υπάρχουν αντιδράσεις από φορείς και προσωπικότητες που εκφράζουν την αντίθεσή τους στην απελευθέρωση των ναρκωτικών.

Χρήσιμα στοιχεία από την έρευνα του Δημήτριου Παπαδόπουλου, επιμελητή στο Εργαστήριο Γεωργίας της Ανώτατης Γεωπονικής Σχολής Αθηνών (1930 - 1958), κατέθεσε με επιστολή του προς τον «Ρ», ο πρώην πρύτανης του Γεωπονικού και ομότιμος καθηγητής του ΓΠΑ, Αλέξανδρος Πουλοβασίλης, εκφράζοντας ταυτόχρονα την αντίθεσή του στην αποποινικοποίηση της κάνναβης. Με βάση τα αποτελέσματα της έρευνας, δεν υπήρχε μορφολογικό χαρακτηριστικό ικανό να διακρίνει την κλωστική από την ινδική κάνναβη κι όλοι οι τύποι μπορούσαν να χαρακτηριστούν ως «ινδικοί», με βάση την ποσοτική παραγωγή τους σε ρητίνες, την πρώτη ύλη του χασίς.

Τα συγκεκριμένα ευρήματα είναι αποκαλυπτικά σε ό,τι αφορά τις προθέσεις όλων εκείνων των ναρκω-θιασωτών, που κάνουν λόγο για την ανάγκη νομιμοποίησης και καλλιέργειας τουλάχιστον της κλωστικής κάνναβης...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1758 Γεννιέται στην πόλη Αράς της Γαλλίας ο Μαξιμιλιανός Ροβεσπιέρος, ένας από τους ηγέτες της Γαλλικής αστικής Επανάστασης και από τους πιο αμείλικτους πολέμιους των υπονομευτών του επαναστατικού καθεστώτος των Ιακωβίνων (της ριζοσπαστικής πολιτικής οργάνωσης της αστικής τάξης που τέθηκε επικεφαλής της Επανάστασης).

1929 Η κυβέρνηση συνασπισμού της Γερμανίας (στην οποία ηγείτο το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα) απαγορεύει τη λειτουργία του «Συνδέσμου των Κόκκινων Παλαιών Πολεμιστών».

1944 Τμήματα του ΕΛΑΣ χτυπούν επίλεκτο γερμανικό τάγμα των SS στο Νότιο Ολυμπο και έπειτα από ολοήμερη σκληρή μάχη το συντρίβουν. Ο εχθρός άφησε στη μάχη 230 νεκρούς.

1946 Αντιπροσωπεία των κομμάτων του ΕΑΜ παρουσιάζεται στον πρωθυπουργό Κ. Τσαλδάρη και του δηλώνει πως ο ελληνικός λαός θ' αντισταθεί στην οργανωμένη επίθεση κατά της ζωής του, όπως αντιστάθηκε και στη γερμανική κατοχή. Ο Τσαλδάρης, αντί άλλης απάντησης, δήλωσε πως η δολοφονική δράση των «παρακρατικών» οφειλόταν σε «αντεκδικήσεις».

1949 Τα τμήματα της 6ης Μεραρχίας του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας στο Ανατολικό Μπέλες, αφού αντιμετώπισαν τις επανειλημμένες επιθέσεις του κυβερνητικού στρατού, πέρασαν στην αντεπίθεση, καταδιώκοντάς τον απ' όλες τις θέσεις του. Ο 3ος Λόχος του 554 Τάγματος του κυβερνητικού στρατού διαλύθηκε εντελώς.

1950 Ο Πλαστήρας εξαγγέλλει το κλείσιμο της Μακρονήσου. Η λειτουργία, όμως, αυτού του τόπου εξορίας και μαρτυρίου θα συνεχιστεί έως το 1954.

1955 Η ΟΔ Γερμανίας εντάσσεται στο ΝΑΤΟ.

1974 Πραγματοποιείται συνάντηση αντιπροσωπειών των ΚΚ Ελλάδας και Τουρκίας. Οι δύο αντιπροσωπείες επεσήμαναν με ανησυχία την ένταση της κατάστασης στο χώρο της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής και τόνισαν ότι στην ένταση αυτή συμβάλλουν ενεργά με τη στάση τους η τουρκική αντίδραση και η ελληνική χούντα. Κατήγγειλαν, επίσης, την εγκατάσταση σε κυπριακό έδαφος τμημάτων του 6ου αμερικανικού στόλου και ζήτησαν την αποχώρησή τους. Καταδίκασαν, τέλος, κατηγορηματικά κάθε επέμβαση των ιμπεριαλιστών, της ελληνικής και τουρκικής κυβέρνησης στα εσωτερικά της Κυπριακής Δημοκρατίας.

1976 Νέες συλλήψεις πραγματοποιούνται στην Ιταλία για συνωμοσία κατά του πολιτεύματος. Οι συνωμότες σχεδίαζαν την απαγωγή του Προέδρου Λεόνε και την πραξικοπηματική κατάληψη της εξουσίας.

1979 Πάνω από 60.000 άτομα διαδηλώνουν στην Ουάσιγκτον κατά των πυρηνικών εργοστασίων. Λίγες μέρες πριν, είχε γίνει το μεγάλο πυρηνικό δυστύχημα στο εργοστάσιο του Θρι Μάιλ Αϊλαντ.

1985 Εκατοντάδες χιλιάδες Ισπανοί διαδηλώνουν την αντίθεσή τους στην ιμπεριαλιστική πολιτική των ΗΠΑ στη Νικαράγουα, στη συμμετοχή της Ισπανίας στο ΝΑΤΟ και στην προώθηση του προγράμματος «Πόλεμος των Αστρων». Οι διαδηλώσεις γίνονται κατά την επίσκεψη του Προέδρου των ΗΠΑ Ρ. Ρίγκαν στη Μαδρίτη.

1992 Πεθαίνει η Γερμανίδα ηθοποιός Μάρλεν Ντίτριχ.
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org