Τετάρτη 6 Μάη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΟΜΑΛΙΑ
Επίσκεψη Κέρι με στόχο την κλιμάκωση της επέμβασης

Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ στη συνάντηση με την ηγεσία της Σομαλίας
Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ στη συνάντηση με την ηγεσία της Σομαλίας
ΜΟΓΚΑΝΤΙΣΟΥ.--

Επίσκεψη - αστραπή στην πρωτεύουσα της Σομαλίας, Μογκαντίσου, πραγματοποίησε χτες το πρωί ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Τζον Κέρι, με προφανή στόχο την κλιμάκωση της μακρόχρονης ιμπεριαλιστικής επέμβασης δυτικών και γειτονικών αφρικανικών δυνάμεων στη χώρα με πρόσχημα τη «σταθεροποίηση» και τη «διάσωσή» της από τη δράση τζιχαντιστών της οργάνωσης «Αλ Σαμπάμπ».

Ο Κέρι, που είναι ο πρώτος Αμερικανός υπουργός που επισκέπτεται τη χώρα περίπου μία 20ετία από την ιμπεριαλιστική επέμβαση των ΗΠΑ και του ΟΗΕ στη Σομαλία, με πρόσχημα τότε την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας σε χιλιάδες λιμοκτονούντες αμάχους, έγινε δεκτός από τον Σομαλό Πρόεδρο, Χασάν Σεΐχ Μοχάμουντ, στο διεθνές αεροδρόμιο της πρωτεύουσας. Οι δύο άνδρες δεν έκρυψαν πως εστίασαν μεγάλο μέρος της συνάντησής τους στην αντιμετώπιση των τζιχαντιστών της «Αλ Σαμπάμπ», ενώ Αμερικανός διπλωμάτης που συνόδευε τον Τζον Κέρι σημείωνε πως οι ΗΠΑ «θα συνεχίσουν να εμπλέκονται στη Σομαλία έως ότου δοθεί τέλος στον τρόμο που σκορπίζουν οι "Σεμπάμπ"».

Αργότερα, ο Κέρι, σε τηλεοπτικό, βιντεοσκοπημένο μήνυμά του προς το σομαλικό λαό, υποστήριξε ότι οι ΗΠΑ «μπορεί να αναγκάστηκαν να αποχωρήσουν» πριν από δύο δεκαετίες (σ.σ. μετά το λιντσάρισμα 18 Αμερικανών πεζοναυτών από Σομαλούς πολέμαρχους τον Οκτώβρη του 1993) αλλά τώρα «επιστρέφουν σε συνεργασία με τη διεθνή κοινότητα, έχοντας μεγάλες ελπίδες, ανάμεικτες με ανησυχία».

Παράλληλα, η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Μαρί Χαρφ, υποστήριξε ότι η αιφνιδιαστική εμφάνιση του Κέρι στο Μογκαντίσου αποσκοπεί «στην ενίσχυση της μετάβασης που γίνεται στη Σομαλία προς μια ειρηνική δημοκρατία».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ