Τετάρτη 6 Μάη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΑΛΛΙΑ
Εγκρίθηκαν κι άλλα μέτρα ενίσχυσης της καταστολής

Η Βουλή ψήφισε νομοσχέδιο που διευρύνει τα πεδία «παρέμβασης» των Μυστικών Υπηρεσιών

ΠΑΡΙΣΙ.--

Εργαλεία για την ενίσχυση των κατασταλτικών μηχανισμών σε βάρος του λαϊκού - εργατικού κινήματος συλλέγει η γαλλική κυβέρνηση. Μετά την αύξηση των στρατιωτικών δαπανών που ανακοινώθηκε την περασμένη βδομάδα, με στόχο την αντιμετώπιση και των «εσωτερικών απειλών» όπως ανακοινώθηκε, χτες η Βουλή ενέκρινε το νομοσχέδιο, με το οποίο ενισχύονται τα περιθώρια δράσης των Μυστικών Υπηρεσιών στο όνομα της «αντιμετώπισης της τρομοκρατίας».

Μεταξύ άλλων, ο νέος νόμος διευρύνει τη δυνατότητα των Μυστικών Υπηρεσιών να οργανώνουν παρακολουθήσεις στις περιπτώσεις που αφορούν την περιφρούρηση της «εθνικής ανεξαρτησίας» και της «εθνικής άμυνας», την «εδαφική ακεραιότητα», την «παρεμπόδιση της τρομοκρατίας», αλλά και «μεγάλα συμφέροντα της εξωτερικής πολιτικής», σύμφωνα τουλάχιστον με εκτενές δημοσίευμα της εφημερίδας «Λε Μοντ». Στην ψηφοφορία πήραν μέρος 566 βουλευτές, 438 ψήφισαν υπέρ και 86 κατά.

Η κυβέρνηση προώθησε το συγκεκριμένο νομοσχέδιο στο φόντο και της αναστάτωσης που προκάλεσαν οι δολοφονικές επιθέσεις του περασμένου Γενάρη στο Παρίσι, που κόστισαν τη ζωή 17 αθώων ανθρώπων και ανατροφοδότησαν μια συζήτηση για την ανάγκη συστράτευσης «στη μάχη κατά των τρομοκρατών».

Σε διαθεσιμότητα ο Λεπέν

Στο μεταξύ, οι διεργασίες αναμόρφωσης του αστικού πολιτικού σκηνικού συνεχίζονται εντατικά, με την ορμή που της δίνουν και οι διάφορες αντιπαραθέσεις μεταξύ διαφορετικών μερίδων της αστικής τάξης, αλλά και διαφωνιών για μια σειρά επιλογές σε κάθε αστικό στρατόπεδο. Τη Δευτέρα το βράδυ, το εκτελεστικό γραφείο του «Εθνικού Μετώπου» («Front National» - FN) αποφάσισε (με 7 ψήφους υπέρ και μία κατά) να αναστείλει την κομματική ιδιότητα του Ζαν Μαρί Λεπέν μέχρι να συγκληθεί και έκτακτη «γενική συνέλευση» των μελών του κόμματος όπου θα συζητηθεί και η τροποποίηση του καταστατικού.

Στη σχετική ανακοίνωση, γίνεται λόγος για «ένα εκσυγχρονισμένο στη λειτουργία του κίνημα, τελειοποιημένο στην οργάνωσή του» που «θα μπορεί να αντιμετωπίσει τις εκλογές μέσα σε εξαιρετικές συνθήκες και να δημιουργήσει τη μέγιστη δυναμική».

Η διάσταση της ηγεσίας του FN με τον μέχρι πρότινος επίτιμο πρόεδρο και ιδρυτή του κόμματος Ζαν Μαρί Λεπέν αφορά την αναζήτηση της «μεγάλης δυναμικής» που θα δώσει στο FN τη δυνατότητα να υπηρετήσει επάξια τη γαλλική πλουτοκρατία, υποτάσσοντας το λαό στις δικές της ανάγκες.

Στο μεταξύ, αίσθηση προκάλεσε η ομολογία του δημάρχου της νοτιοδυτικής Μπεζιέρ (εκλεγμένου με τη στήριξη του FN) ότι κρατά καταστάσεις φακελώματος των μαθητών της πόλης όπου καταγράφεται το θρήσκευμα του καθενός. Την αποκάλυψε έσπευσε να αξιοποιήσει το κυβερνών σοσιαλιστικό κόμμα, με τον πρωθυπουργό Μανουέλ Βαλς να μιλά για «αίσχος» και να ισχυρίζεται ότι «η δημοκρατία δεν (πρέπει να) κάνει καμία διάκριση μεταξύ των παιδιών της». «Ξεχνώντας» προφανώς και τις διακρίσεις που η αστική δημοκρατία κάνει σε βάρος των παιδιών των εργατικών - λαϊκών στρωμάτων αλλά και ότι τέτοιες απαράδεκτες τακτικές καλλιεργούνται στο έδαφος του ρατσισμού που καλλιεργεί πιστά και η κυβέρνησή του και όλη η ΕΕ.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org