Τετάρτη 6 Μάη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΝΕΠΑΛ
Μεγαλώνει η ανησυχία για το ξέσπασμα επιδημιών

Αθλιες οι συνθήκες διαβίωσης για τους εκατοντάδες χιλιάδες σεισμοπαθείς

Προσπαθώντας να επιβιώσουν στα ερείπια
Προσπαθώντας να επιβιώσουν στα ερείπια
ΚΑΤΜΑΝΤΟΥ.--

Μάχη για την επιβίωση δίνει ο λαός του Νεπάλ, μιάμιση βδομάδα μετά τον καταστροφικό σεισμό που, σύμφωνα με το χτεσινό απολογισμό, είχε προκαλέσει το θάνατο πάνω από 7.500 ανθρώπων.

Οι εκατοντάδες χιλιάδες σεισμοπαθείς προσπαθούν να τα φέρουν βόλτα μέσα σε άσχημες καιρικές συνθήκες (υπάρχουν περιοχές στις οποίες ακόμα χιονίζει), ενώ η προβληματική διανομή της ανεπαρκούς υλικής βοήθειας μεγαλώνει την αγωνία τους.

Στην πρωτεύουσα Κατμαντού, οι αρχές υποστηρίζουν ότι το ένα τρίτο του πληθυσμού της περιοχής (σχεδόν 900.000 άτομα) εγκατέλειψαν τα σπίτια τους, ανήσυχοι για την κατάσταση των κτιρίων ή αναζητώντας ασφαλέστερη στέγη στους τόπους καταγωγής τους.

Την ίδια στιγμή, αποστολές διεθνών ΜΚΟ που έχουν φτάσει στη χώρα κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την εξάπλωση επιδημιών, που ευνοεί η έλλειψη στέγης, το μολυσμένο νερό, η κακή υγιεινή που επικρατεί εκεί όπου «μένουν» οι σεισμοπαθείς. Υπάρχουν περιπτώσεις στις οποίες οικογένειες αναγκάζονται να χρησιμοποιούν ουσιαστικά τον ίδιο χώρο και ως μέρος ανάπαυσης και ως ... τουαλέτα! Επιπλέον, η ίδια η κατάσταση στην οποία βρισκόταν το Νεπάλ και πριν το σεισμό της 25ης Απρίλη, με το δημόσιο σύστημα Υγείας να είναι σε άθλια κατάσταση, μεγαλώνει τους κινδύνους. Η χολέρα θεωρείται ενδημική στη χώρα (δηλαδή, εμφανίζεται πολύ συχνά). Σύμφωνα με το BBC πέρυσι 600 άνθρωποι είχαν μολυνθεί από χολέρα, ενώ το 2009 μια μεγάλη επιδημία είχε «πλήξει» 300.000 άτομα.

Εκτός από χολέρα, ανησυχία προκαλεί και το ενδεχόμενο εκδήλωσης περιστατικών δυσεντερίας και άλλων προβλημάτων υγείας που προκαλεί το μολυσμένο νερό. Ηδη έχουν αναφερθεί πολλά κρούσματα λοιμώξεων του θώρακα και διάρροιας.

Στο μεταξύ, η USAID, η οργάνωση «αρωγής» του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών - παραμάγαζο της CIA - ανακοίνωσε ότι η συνολική βοήθεια των ΗΠΑ προς το Νεπάλ θα φτάσει τα 26 εκατομμύρια δολάρια. Βέβαια, τέτοιες «βοήθειες» παρέχονται στο πλαίσιο ευρύτερων σχεδιασμών μέσω των οποίων τα ιμπεριαλιστικά επιτελεία προσπαθούν να «αξιοποιήσουν» τις δοκιμασίες φτωχών λαών για να βρουν «πάτημα» σε χώρες με φυσικό πλούτο και σημαντική γεωγραφική θέση ή άλλα «προσόντα» που εκτιμούν τα μονοπώλια.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ