Τετάρτη 6 Μάη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Τη Δευτέρα η άτυπη συνάντηση Ακιντζί - Αναστασιάδη - Αϊντε

Στην Αγκυρα για επαφές σήμερα ο Μ. Ακιντζί

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Την πρώτη τους συνάντηση, με άτυπο χαρακτήρα, θα έχουν τη Δευτέρα 11 Μάη ο Κύπριος Πρόεδρος, Νίκος Αναστασιάδης, και ο νέος ηγέτης του ψευδοκράτους, Μουσταφά Ακιντζί, στο δείπνο που θα παραθέσει προς τιμήν τους ο ειδικός απεσταλμένος του γγ του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Εσπαν Μπαρθ Αϊντε. Ο Αϊντε βρίσκεται ήδη από προχτές στην Κύπρο, για σειρά επαφών για την επίσημη επανέναρξη των δικοινοτικών διαπραγματεύσεων, για τις οποίες όλες οι πλευρές δηλώνουν αισιόδοξες.

Χτες, ο Αϊντε συνάντησε τον Ν. Αναστασιάδη ενώ προχτές είχε συνάντηση με τον Μ. Ακιντζί. Στις δηλώσεις του, ο Νορβηγός διπλωμάτης είπε ότι η ευκαιρία που υπάρχει σήμερα για το Κυπριακό είναι «η καλύτερη εντός μιας δεκαετίας», ενώ απαντώντας σε σχετική ερώτηση είπε ότι «οπωσδήποτε» η Τουρκία μπορεί να επωφεληθεί και εκείνη από μια «ομοσπονδιακή λύση». Ενόψει της συνάντησης της Δευτέρας ο Αϊντε υποστήριξε ότι οι συνομιλίες θα ξεκινήσουν «σε ένα εποικοδομητικό πνεύμα», με ευκαιρία «να προχωρήσουμε σε πραγματικά ουσιαστικές συνομιλίες».

Από την πλευρά του ο Μ. Ακιντζί αναφέρθηκε στο διχοτομικό «σχέδιο Ανάν» ως ευκαιρία που χάθηκε και πρόσθεσε ότι δεν πρέπει να αναλώσουμε όλες τις δυνάμεις μας στα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης και να ξεχάσουμε τη συνολική λύση.

Από τη μεριά της κυπριακής κυβέρνησης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης, χαρακτήρισε τη χτεσινή συνάντηση Αϊντε - Αναστασιάδη «πάρα πολύ καλή». Δήλωσε ακόμα ότι το Σάββατο 9 Μάη ο Αναστασιάδης θα συναντήσει στη Μόσχα τον γγ του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν (θα βρίσκονται στη ρωσική πρωτεύουσα στο πλαίσιο εορτασμών για τη Μέρα της Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών), ενώ ο Κύπριος Πρόεδρος τις επόμενες μέρες θα έχει τηλεφωνική επαφή και με τον Αμερικανό αντιπρόεδρο, Τζο Μπάιντεν.

Εντονες διπλωματικές επαφές έχει όμως και η άλλη πλευρά, καθώς σήμερα ο Ακιντζί φτάνει στην Αγκυρα για συνομιλίες με την τουρκική ηγεσία. Χτες, συναντήθηκε με τον Αμερικανό πρέσβη στην Κύπρο, Τζον Κόνινγκ, συνάντηση που τα ΜΜΕ χαρακτήρισαν «γνωριμίας».

Η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων αναμένεται σε μια περίοδο που ισχυρά μονοπώλια καταρτίζουν μια σειρά από σχέδια επί χάρτου μεταξύ άλλων σε σχέση με το πώς οι υδρογονάνθρακες της Ανατολικής Μεσογείου μπορούν να συμβάλουν στην «ενεργειακή αυτοτέλεια» της Ευρώπης, αλλά και τη μετατροπή της Τουρκίας σε κόμβο μεταφοράς ενεργειακών πόρων. Σ' αυτό το πλαίσιο ξεδιπλώνεται και το ενδιαφέρον διαφόρων ιμπεριαλιστικών κέντρων για τη λύση του Κυπριακού, που συν τοις άλλοις επενδύουν πολλά στη γεωστρατηγική θέση της Κύπρου όσον αφορά την προώθηση των ανακατατάξεων και των ισορροπιών που τους συμφέρουν σε Ανατολική Μεσόγειο αλλά και την κοντινή Μέση Ανατολή.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ