Σελ. /24
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 5 Μάη 2015 - αριθ. φύλλου: 12128

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
Η ελπίδα του λαού βρίσκεται στον αγώνα του, στην πάλη του, στην ενίσχυση του ΚΚΕ

Αποσπάσματα από συνέντευξη του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ χτες το βράδυ σε τηλεοπτικό σταθμό


ΣΕΛ.  4   -   5

Είτε «ενδιάμεση» είτε «τελική» συμφωνία ο λαός θα την πληρώσει

Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ συζητά πλέον με την Ευρωζώνη και το ΔΝΤ για τη «μεγάλη συμφωνία», που ήταν προγραμματισμένη για τον Ιούνη. Συμφωνία που, σύμφωνα με πληροφορίες, θα περιλαμβάνει νέα δανειακή σύμβαση, αλλά θα τη συνοδεύουν και μέτρα. Σε κάθε περίπτωση, ανεξάρτητα από τους κυβερνητικούς χειρισμούς και τις μεθοδεύσεις, ζητήματα όπως το Ασφαλιστικό, τα Εργασιακά, η παραπέρα φοροαφαίμαξη των λαϊκών στρωμάτων και οι ιδιωτικοποιήσεις, βρίσκονται μόνιμα στην ατζέντα των αντιλαϊκών διαβουλεύσεων.

ΚΚΕ: Το κρίσιμο ζήτημα για το λαό δεν είναι το είδος της συμφωνίας της κυβέρνησης με την ΕΕ και το ΔΝΤ - ενδιάμεση ή τελική - αλλά οι όροι που θα τη συνοδεύουν και που, όπως όλα δείχνουν, θα περιέχουν παλιά και νέα αντιλαϊκά μέτρα.


ΣΕΛ.  3

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Σηκώνουν «κουρνιαχτό»

Πολλή «σκόνη» συνεχίζει να σηκώνει η κυβέρνηση γύρω από το ζήτημα της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές. Αξιοποιώντας το κλίμα της αβεβαιότητας, που συντηρείται από πολλές πλευρές, στρώνει το έδαφος για να γίνει αποδεκτή από το λαό η συμφωνία που παζαρεύει.

Τον ίδιο στόχο υπηρετούν και οι παρεμβάσεις εκπροσώπων επιχειρηματικών και τραπεζικών ομίλων, που ζητάνε «πάση θυσία» να υπάρξει συμφωνία με τους δανειστές. Χρεώνουν, μάλιστα, στην κυβέρνηση το ότι όσο καθυστερεί, τόσο επιδεινώνεται η κατάσταση στην οικονομία, που κινδυνεύει να κυλήσει σε νέα ύφεση.

Μετά τους επιχειρηματίες του Τουρισμού, που για φέτος προβλέπουν απόκλιση από το στόχο των αφίξεων, ήρθαν το Σαββατοκύριακο οι τραπεζίτες. Με παρεμβάσεις τους μέσα από τον Τύπο, απαιτούν να προχωρήσει άμεσα η συμφωνία με τους δανειστές, προκειμένου να αποκατασταθεί η ρευστότητα στο τραπεζικό σύστημα και το κράτος.

Το σκηνικό είναι χιλιοπαιγμένο. Το έχει δει και στο παρελθόν ο λαός, πριν από κάθε αντιλαϊκή συμφωνία με την τρόικα, που τώρα μετονομάστηκε σε «θεσμούς»...

Στο «κάντε τώρα συμφωνία», η κυβέρνηση αντιτάσσει το επιχείρημα ότι διαπραγματεύεται με «κόκκινες γραμμές» και ότι, αν ο συμβιβασμός που θα καταληχθεί με τους δανειστές δεν είναι «έντιμος», θα προσφύγει με δημοψήφισμα στη «λαϊκή βούληση».

Οι «κόκκινες γραμμές» της κυβέρνησης δεν υπηρετούν το λαϊκό συμφέρον. Στην καλύτερη περίπτωση, ισοδυναμούν με ψίχουλα και αλλάζουν διαρκώς προς το χειρότερο, ανάλογα με την πορεία της διαπραγμάτευσης.

Για παράδειγμα, σε ό,τι αφορά τα Εργασιακά και το Ασφαλιστικό, η κυβέρνηση δεν έχει για «κόκκινη γραμμή» την ανάκτηση των απωλειών που είχαν οι εργαζόμενοι στα χρόνια της κρίσης. Αντίθετα, ξεκίνησε τις διαπραγματεύσεις, υποσχόμενη τη «σταδιακή» αύξηση του κατώτατου μισθού και τη σταθεροποίηση των συντάξεων στα σημερινά άθλια επίπεδα.

Σήμερα, στην τελική ευθεία προς τη συμφωνία με τους δανειστές, οι αυξήσεις στον κατώτατο μισθό φαίνεται πως «πάνε περίπατο», η κυβέρνηση συζητάει ανοιχτά για παράταση του ΕΝΦΙΑ και μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις πάνω από τα 300 ευρώ, ενώ το υπόλοιπο Ασφαλιστικό και ο πυρήνας των εργασιακών παραπέμπονται για τον επόμενο γύρο της διαπραγμάτευσης.

Στο μεταξύ, πολλές από τις ανατροπές, που έχουν ψηφιστεί από την προηγούμενη κυβέρνηση, συνεχίζουν να ισχύουν κανονικά.

Με τα μπρος - πίσω και τη θολούρα που καλλιεργεί, με τις αυταπάτες και τις ψευδαισθήσεις που σερβίρει, η κυβέρνηση στρώνει το έδαφος, ώστε οτιδήποτε υπογράψει να το παρουσιάσει σαν το «μικρότερο κακό», για να το καταπιούν ευκολότερα οι εργαζόμενοι και τα άλλα λαϊκά στρώματα.

Ηδη, για να δικαιολογήσει την «ελαστικότητα» στις «κόκκινες γραμμές» της, διαδίδει ότι το πρόγραμμά της είναι πρόγραμμα τετραετίας. Αρα, ακόμα κι αν η συμφωνία προσθέτει νέα βάρη στο λαό, αυτός θα πρέπει να λέει και «ευχαριστώ» που σώθηκε από τα χειρότερα και να περιμένει το τέλος της τετραετίας, για να κρίνει την κυβέρνηση για την πολιτική της!

Ακόμα κι αν η κυβέρνηση αποσπάσει κάποιες υποσχέσεις πάνω στις «κόκκινες γραμμές» της, η τάση μείωσης της τιμής της εργατικής δύναμης, με νέες ανατροπές σε Εργασιακά, Ασφαλιστικό, ιδιωτικοποιήσεις και άλλα, δεν πρόκειται να αναστραφεί.

Τη συμφωνία που «ψήνεται» θα την πληρώσει ο λαός. Θα την υποδεχτούν μετά «βαΐων και κλάδων» αυτοί που θέλουν το λαό δεμένο χειροπόδαρα για να τονωθεί η ανταγωνιστικότητα των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων.

Ο λαός δεν έχει κανένα λόγο να πανηγυρίσει μαζί τους. Τώρα πρέπει να οργανώσει την πάλη του για ανάκτηση των απωλειών, με την υπογραφή ικανοποιητικών Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, κατάργηση του αντιλαϊκού πλαισίου, ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών.


ΥΓΕΙΑ
Εντείνεται η δράση σωματείων και Λαϊκών Επιτροπών

Κορύφωση των κινητοποιήσεων στις 20 Μάη, μέρα απεργίας στα δημόσια νοσοκομεία

Απεργιακή κινητοποίηση για την Τετάρτη 20 Μάη αποφάσισαν οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία και, με κορύφωση αυτήν τη μέρα, Λαϊκές Επιτροπές και συνταξιουχικές οργανώσεις προετοιμάζουν παρεμβάσεις και κινητοποιήσεις για τα οξυμένα προβλήματα στην Υγεία.


ΣΕΛ.  14


Καταδικάστηκαν απεργοί ναυτεργάτες στη Θάσο

ΣΕΛ.  13
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ
Τροπολογίες κατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ

ΣΕΛ.  7
ΧΑΪΔΑΡΙ - ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗ
Πολύμορφες εκδηλώσεις για τους 200 εκτελεσμένους κομμουνιστές

ΣΕΛ.  8
ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΠΑΜΕ
Σύσκεψη στις 11 Μάη για την οργάνωση της πάλης για συμβάσεις, ανεργία κ.ά.

ΣΕΛ.  11

Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ