Σάββατο 2 Μάη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΣΥΡΙΖΑ
Εκβιάζουν τη συναίνεση του λαού σε νέα αντιλαϊκά μέτρα

Να «τραβήξει» όσο πιο πολύ μπορεί τα κάλπικα και εκβιαστικά διλήμματα φαίνεται πως επιλέγει η συγκυβέρνηση, επιδιώκοντας να διασφαλίσει λαϊκή συναίνεση στα αντιλαϊκά της παζάρια

Eurokinissi

Να «τραβήξει» όσο πιο πολύ μπορεί τα κάλπικα και εκβιαστικά διλήμματα φαίνεται πως επιλέγει η συγκυβέρνηση, επιδιώκοντας να διασφαλίσει λαϊκή συναίνεση στα αντιλαϊκά της παζάρια
Για την πορεία των διαπραγματεύσεων ενημέρωσε ο Αλ. Τσίπρας το υπουργικό συμβούλιο την περασμένη Πέμπτη, εντούτοις δεν συζητήθηκε, όπως αναμενόταν, το πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα για να υπάρξει συμφωνία, γεγονός που προκάλεσε ερωτηματικά, αλλά και αντιδράσεις. Η ...απόκρυψη των μέτρων που φαίνεται να έχουν καταληχθεί, επιχειρήθηκε τις ώρες που ακολούθησαν τη συνεδρίαση του υπουργικού να αιτιολογηθεί με δικαιολογίες όπως ότι κανένα μέτρο δεν θα ανακοινωθεί όσο η διαπραγμάτευση διαρκεί και για όσο δεν υπάρχουν εγγυήσεις για άρση της χρηματοδοτικής ασφυξίας.

Κατ' άλλους, η μυστικοπάθεια συσχετίζεται με το αντιλαϊκό περιεχόμενο του πολυνομοσχεδίου και την προσπάθεια της κυβέρνησης να εντείνει στο έπακρο την κινδυνολογία έως την τελευταία στιγμή, ώστε να γίνει τελικά δεκτή η συμφωνία απ' το λαό με τη λογική «το μη χείρον βέλτιστον».

Οι «πλάτες» της Αριστερής Πλατφόρμας

Είναι χαρακτηριστικό ότι λίγο μετά τη συνεδρίαση στην ιστοσελίδα του υπουργού Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Π. Λαφαζάνη, αναρτήθηκε άρθρο με τίτλο «Ντάισελμπλουμ και ΔΝΤ εκπέμπουν εκβιαστικά τελεσίγραφα - Μόνη προοδευτική διέξοδος για το λαό η κυβέρνηση να εφαρμόσει αταλάντευτη το ριζοσπαστικό πρόγραμμά της». Οπου σαν «ριζοσπαστικό πρόγραμμα» παρουσιάζεται το Πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης, με τις γενναίες παροχές στο κεφάλαιο και τα ψίχουλα στο λαό.

Το άρθρο υποστηρίζει ότι στο υπουργικό συμβούλιο ο Αλ. Τσίπρας εξέφρασε την αισιοδοξία του για συμφωνία που «θα κινείται στο πλαίσιο της λαϊκής εντολής που έχει λάβει η κυβέρνηση και θα ορίζεται από τις κόκκινες γραμμές που έχει βάλει» και προσθέτει πως «την ίδια ώρα που στην Αθήνα συνεδριάζει το υπουργικό συμβούλιο, ο επικεφαλής του Eurogroup αλλά και εκπρόσωπος του ΔΝΤ εκπέμπουν σαφή κελεύσματα προς την ελληνική κυβέρνηση για ταπεινωτική υποχώρηση από τις κόκκινες γραμμές της, συνοδευόμενα, κατά την πάγια τακτική τους, από τα συνήθη εκβιαστικά τελεσίγραφα».

Στο διά ταύτα, το άρθρο υποστηρίζει, προτρέποντας το λαό να ζητωκραυγάζει αν εφαρμοστεί το Πρόγραμμα φτώχειας της Θεσσαλονίκης: «Είναι πλέον φανερό ότι οι κυρίαρχοι αντιδραστικοί κύκλοι των διεθνών πολιτικο-οικονομικών ελίτ και οι "θεσμικοί" εκπρόσωποί τους επιχειρούν να σύρουν την ελληνική κυβέρνηση σε πλήρη συνθηκολόγηση ... να ταπεινώσουν τον ελληνικό λαό ... Η μάχη που δίνει η ελληνική κυβέρνηση μπορεί να έχει επιτυχημένη έκβαση μόνο με την εφαρμογή μέχρι τέλους και ενάντια σε κάθε εκβιασμό του ριζοσπαστικού της προγράμματος, το οποίο ενέκρινε ο ελληνικός λαός... Η ελληνική κυβέρνηση αναλαμβάνοντας το ιστορικό αυτό βάρος καλείται να εμψυχώσει τον ελληνικό λαό με την αταλάντευτη στάση της και να του μιλήσει απερίφραστα για τις εναλλακτικές επιλογές που διαθέτει η χώρα, μακριά από δαιμονοποιήσεις και αφορισμούς, που καταλήγουν να ρίχνουν νερό στο μύλο της εκβιαστικής κινδυνολογίας...».

Καλλιεργούν φόβο για λαϊκή υποταγή

Συμπυκνώνοντας το κυβερνητικό αφήγημα για χειραγώγηση του λαού, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Μητρόπουλος, μιλώντας στον «Αθήνα 9.84» δήλωσε πως «ο έντιμος συμβιβασμός είναι δύσκολος, σχεδόν ανέφικτος και η ρήξη είναι εθνική τραγωδία. Η κυβέρνηση έχει μπλέξει. Οι δανειστές εκβιάζουν, δεν συζητούν τίποτε άλλο παρά μία σκληρή εκδοχή του e-mail Χαρδούβελη, έχουν προσθέσει και άλλα σε αυτό... Η ρήξη και οι μονομερείς κινήσεις είναι απόλυτη τραγωδία. Δεν πρέπει η Ελλάδα να προσανατολίζεται σε ρήξεις με 340 δισ. ευρώ στην πλάτη του ελληνικού λαού. Το σωστότερο είναι ένας έντιμος συμβιβασμός. Με τα μέχρι σήμερα στοιχεία δεν βλέπω έντιμο συμβιβασμό. Είναι ασύμμετρη διαπραγμάτευση ... Παίζουμε μεταξύ ενός λιγότερο ταπεινωτικού και περισσότερο αξιοπρεπούς, αλλά πάντως ταπεινωτικού συμβιβασμού ...Είναι τόσο δύσκολα τα ζητήματα με τα εκβιαστικά ζητήματα των δανειστών που ενδεχομένως κάποιοι δεν τα είχαν υπολογίσει όταν πρωτοδιαπραγματεύτηκαν στα μέσα του Φεβρουαρίου... Δεν μπορεί να λυθεί το ελληνικό ζήτημα εκτός ευρώ. Εχουμε μπλέξει, είναι πολύ δύσκολα και φοβάμαι ότι θα πάμε σε επώδυνες αποφάσεις για το λαό».

Την εκτίμηση ότι η κυβέρνηση θα καταλήξει σύντομα με τους θεσμούς - πιστωτές σε μία λύση που θα έχει μόνο νικητές («win-win»), ο Γ. Μηλιός σε συζήτηση στο London School of Economics το βράδυ της Πέμπτης με θέμα τη λιτότητα στην Ευρώπη. Κληθείς να προσδιορίσει αυτήν τη λύση είπε πως η κυβέρνηση έχει δύο εντολές: να παραμείνει στην Ευρωζώνη και να σταθεροποιήσει την οικονομία, τερματίζοντας τις περικοπές μισθών και την αποξήλωση της Κοινωνικής Πρόνοιας και Υγείας, αλλά και να έρθει σε συμφωνία με τους Ευρωπαίους εταίρους, για να μπορέσει να καλύψει τις ανάγκες χρηματοδότησης του κράτους, ώστε να αποπληρώσει τους θεσμούς. «Πρέπει να βρεθεί μια ισορροπία μεταξύ αυτών των δύο εντολών», συμπλήρωσε. Αναφορικά με το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη σημείωσε ότι η υποτίμηση της αγοραστικής δύναμης και του βιοτικού επιπέδου του λαού μέσω της υποτίμησης του νομίσματος δεν είναι κάτι που επιθυμεί ο ΣΥΡΙΖΑ. Πρόσθεσε ότι η πλειοψηφία των Ελλήνων δεν είναι εξαγωγείς, επομένως από ένα Grexit θα ωφελούνταν οι έχοντες.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ