Σάββατο 2 Μάη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΥΡΩΖΩΝΗ - ΔΝΤ
«Προοδεύουν» τα αντιλαϊκά παζάρια για το κλείσιμο της συμφωνίας

Στα σκαριά ο σκληρός πυρήνας των αντιλαϊκών μέτρων της «επόμενης μέρας»

Το νέο αντιλαϊκό «κοστούμι» που ράβουν συγκυβέρνηση και «εταίροι», επιβεβαιώνει ότι ο μόνος ελπιδοφόρος δρόμος για το λαό είναι αυτός της ρήξης με την ΕΕ, το κεφάλαιο και την εξουσία τους
Το νέο αντιλαϊκό «κοστούμι» που ράβουν συγκυβέρνηση και «εταίροι», επιβεβαιώνει ότι ο μόνος ελπιδοφόρος δρόμος για το λαό είναι αυτός της ρήξης με την ΕΕ, το κεφάλαιο και την εξουσία τους
Στο σκληρό πυρήνα των αντιλαϊκών μέτρων της «επόμενης μέρας» έχει περάσει η διαβούλευση ανάμεσα στη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς (Κομισιόν - ΕΚΤ - ΔΝΤ), ενώ με άξονα τις συνθήκες ρευστότητας των ελληνικών τραπεζικών ομίλων και τις ανάγκες χρηματοδότησης του κράτους, οι αντιλαϊκές διεργασίες προσλαμβάνουν ολοένα και εντατικότερους ρυθμούς.

Σε αυτό το πλαίσιο, η συζήτηση στο επίπεδο του λεγόμενου «Brussels Group», η οποία αναμένεται να συνεχιστεί και αυτό το Σαββατοκύριακο στις Βρυξέλλες, εστιάζει στις «πηγές» κάλυψης του δημοσιονομικού κενού, δηλαδή στην εξειδίκευση των αντιλαϊκών μέτρων που θα συμπεριλαμβάνει το πολυνομοσχέδιο - «εφαρμοστικός νόμος» για το κλείσιμο της συμφωνίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες από κυβερνητικές πηγές, «όλα θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τις αρχές Μάη», ενόψει της λήξης του μνημονίου με τη σημερινή του μορφή και των διεργασιών που θα τρέξουν το αργότερο μέχρι τέλος Ιούνη. Σε αυτό το πλαίσιο, η χρονική απόσταση ανάμεσα στη λεγόμενη «ενδιάμεση» και τη «μεγάλη» συμφωνία του Ιούνη, ολοένα και περιορίζεται, ενώ στα υπό εξέταση σενάρια βρίσκεται και αυτό της επίτευξης ενιαίας συμφωνίας σε μία φάση...

Ηδη η συγκυβέρνηση εκπέμπει ισχυρά μηνύματα αντιλαϊκής κλιμάκωσης, με την επιβολή νέων μέτρων, όπως μαζικές ανατιμήσεις στους συντελεστές ΦΠΑ, παραπέρα μείωση των συντάξεων, αύξηση των ηλικιακών ορίων συνταξιοδότησης κ.ά., τα οποία αποτελούν τις πάγιες αξιώσεις του κεφαλαίου.

Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές «αξιοποιούν» ως ορόσημο την ερχόμενη Τετάρτη, 6 Μάη, ημερομηνία συνεδρίασης του ΔΣ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ). Αντίστοιχα, δεν είναι τυχαία τα σενάρια και οι δηλώσεις γύρω από το ενδεχόμενο «κουρέματος» των εγγυήσεων που καταβάλλονται από ελληνικές τράπεζες, στη βάση των οποίων τους χορηγείται η ρευστότητα.

Η συγκυβέρνηση, από την πλευρά της, ζητάει την αύξηση του πλαφόν που ισχύει για το βραχυπρόθεσμο κρατικό δανεισμό (έντοκα γραμμάτια), προκειμένου να καλυφθούν οι άμεσες χρηματοδοτικές ανάγκες, ενόψει μάλιστα και των αυξημένων πληρωμών για την αποπληρωμή του κρατικού χρέους προς την πλευρά του ΔΝΤ.

Σύμφωνα με δηλώσεις που αποδίδονται στο μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ Μπ. Κερέ, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα εμφανίζεται έτοιμη να προχωρήσει σε αύξηση του ορίου στα έντοκα γραμμάτια (σήμερα 15 δισ. ευρώ) αν υπάρξει «μια συμφωνία στον ορίζοντα»...

«Πρώτο πιάτο» οι ιδιωτικοποιήσεις

Η συγκυβέρνηση, από την πλευρά της, ενεργοποιεί άμεσα τις διαδικασίες για την ολοκλήρωση της ιδιωτικοποίησης νευραλγικών υποδομών εκχωρώντας τες σε μονοπώλια - «στρατηγικούς επενδυτές».

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, το ΤΑΙΠΕΔ αποστέλλει την ερχόμενη βδομάδα την «προσφορά» για το 51% του ΟΛΠ, ενώ παράλληλα επιταχύνονται οι διαδικασίες για τον ΟΛΘ.

Παράλληλα, μέχρι το τέλος του μήνα αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί η παράδοση των 14 περιφερειακών αεροδρομίων της χώρας στο νέο ιδιοκτήτη τους, το γερμανικό μονοπώλιο «Fraport» (βλ. το σχετικό ρεπορτάζ στην ίδια σελίδα).

«Περιεκτικό σύνολο πολιτικών και όχι μόνο μερικά μέτρα»

Την πρόοδο στις διαπραγματεύσεις με την ελληνική κυβέρνηση επιβεβαίωσε, χτες, εξάλλου, ο επικεφαλής του Γιούρογκρουπ, Γ. Ντάισελμπλουμ, προσθέτοντας, ωστόσο, ότι «δεν είμαστε σε θέση να πούμε εάν έχουμε φθάσει στο τέλος».

Την ερχόμενη βδομάδα, ο ίδιος θα έχει σειρά συναντήσεων με την Γερμανίδα καγκελάριο, Αγκελα Μέρκελ, και τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών, Β. Σόιμπλε, τους υπουργούς Οικονομικών και Οικονομίας της Γαλλίας, Μ. Σαπέν και Εμ. Μακρόν, αντίστοιχα, και με τον Ιταλό υπουργό Οικονομικών, Π. Παντοάν.

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Τζ. Ράις, τόνισε πως για να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση από το ΔΝΤ χρειάζεται η επίτευξη συμφωνίας με την Ελλάδα και μάλιστα σε «ένα περιεκτικό σύνολο πολιτικών που θα βοηθήσει να επιτευχθούν οι στόχοι του προγράμματος και όχι μόνο μερικά μέτρα».

Εχει τη σημασία της και η δήλωση εκπροσώπου της Κομισιόν, σύμφωνα με την οποία οι διαβουλεύσεις ανάμεσα στην ελληνική και την ευρωενωσιακή πλευρά αφορούν στην εκταμίευση ενός ποσού που θα μπορούσε να φτάσει τα 3 δισ. ευρώ εντός του 2015 και το οποίο θα προέρχεται από τα μη χρησιμοποιηθέντα ποσά του προηγούμενου ΕΣΠΑ.

Τέλος, στην έκθεσή της με τίτλο «Η έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη ίσως είναι διαχειρίσιμη, αλλά οι κίνδυνοι δεν πρέπει να υποτιμώνται», η «Moody's» αναμένει ότι η Ελλάδα θα καταλήξει σε συμφωνία με τους πιστωτές της και θα αποφύγει τη χρεοκοπία. Ωστόσο, η έλλειψη προόδου μέχρι στιγμής σημαίνει ότι η πιθανότητα χρεοκοπίας, ή εξόδου, αυξάνεται, επισημαίνει ο αμερικανικός «οίκος αξιολόγησης». Παράλληλα, η «Moody's» ανακοίνωσε την «υποβάθμιση» του κρατικού αξιόχρεου της Ελλάδας κατά μία βαθμίδα (σε Caa2 από Caa1), επικαλούμενη την αβεβαιότητα για την έγκαιρη συμφωνία με τους επίσημους πιστωτές, ώστε να μπορέσει να προχωρήσει στην αποπληρωμή των επικείμενων δόσεων βάσει της δανειακής σύμβασής της.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ