Σάββατο 2 Μάη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Αγωνία...

Πλησιάζει η μέρα που θα ξεκινήσει η διαδικασία κατάθεσης των αιτήσεων των γονιών, των νέων ζευγαριών για τις εγγραφές παιδιών στους παιδικούς σταθμούς των δήμων για την περίοδο 2015 - 2016. Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύονται στον Τύπο, προδιαγράφεται μία ακόμα πολύ δύσκολη περίοδος για δεκάδες χιλιάδες εργατικές - λαϊκές οικογένειες. Θυμίζουμε ότι υπάρχουν εκτιμήσεις πως για την περίοδο 2015 - 2016 στους παιδικούς σταθμούς, μέσω του προγράμματος ΕΣΠΑ, θα πάνε 40.000 παιδιά λιγότερα από ό,τι την περίοδο 2014 - 2015. Επιπλέον, αναμένονται απολύσεις 10.000 εργαζομένων που δούλευαν με το καθεστώς των 5μηνων, 6μηνων ή 8μηνων συμβάσεων και δεν αναμένεται να επαναπροσληφθούν οι ίδιοι ή να προσληφθούν νέοι...

... για μια χρονιά ακόμα

Σε αυτά θα πρέπει να προσθέσουμε το ενδεχόμενο της υποχρεωτικής δέσμευσης των ταμειακών διαθέσιμων των δήμων από την κυβέρνηση με ευθύνη και των οργάνων της Τοπικής Διοίκησης. Κάτι που θα σημάνει το κλείσιμο παιδικών σταθμών ή την επιβολή τροφείων - σε πολλές περιπτώσεις πολύ υψηλών - με πρόσχημα το να μπορούν να λειτουργήσουν. Από αυτή την άποψη, οι εργατικές - λαϊκές οικογένειες πρέπει να κινητοποιηθούν άμεσα. Για να μην κλείσουν αυτές οι δομές των δήμων, να μην απολυθούν οι εργαζόμενοι και να προσληφθούν και άλλοι, γιατί ένα μεγάλο μέρος του προσωπικού που λήγει η σύμβασή του ή συνταξιοδοτείται, δεν αναπληρώνεται. Για να αξιοποιηθούν άμεσα κρατικά και δημοτικά κτίρια για τη λειτουργία παιδικών σταθμών. Για να καταργηθούν τα όποια τροφεία και να μην επιβληθούν νέα σε περιπτώσεις όπου αυτή τη στιγμή είναι δωρεάν, όπως στο ΕΣΠΑ. Και να διεκδικήσουν η κυβέρνηση να εξασφαλίσει την κρατική χρηματοδότηση αυτών των δομών και να δρομολογήσει τη μονιμοποίηση όλου του προσωπικού.

Σκόπιμη διαστρέβλωση από το ΑΠΕ - ΜΠΕ

Οι φωτογραφίες που μοίρασε το ΑΠΕ - ΜΠΕ από τη συγκέντρωση των ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ την 1η Μάη στην Αθήνα, είχαν όλες λεζάντες που παρέπεμπαν στην απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στο Σύνταγμα. Ετσι, οι εργατοπατέρες εμφανίζονταν να συμμετέχουν στην εργατική συγκέντρωση του ΠΑΜΕ και μαζί τους όλη η κυβερνητική κουστωδία που παρέλασε από τη συγκέντρωση των ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ. Το ΠΑΜΕ έκανε παρέμβαση για να αποκατασταθεί η αλήθεια, όχι μία, αλλά δύο φορές. Παρ' όλα αυτά και παρά τις διαβεβαιώσεις από το ΑΠΕ - ΜΠΕ, καμιά αλλαγή δεν είχε γίνει μέχρι την ώρα που έκλεινε η ύλη της εφημερίδας μας. Στο μεταξύ, διάφορα ηλεκτρονικά μέσα είχαν ήδη αναδημοσιεύσει τις φωτογραφίες με τη λάθος λεζάντα, γεγονός που αντικειμενικά δημιουργεί εντυπώσεις. Μετά απ' όλα αυτά, δικαιούμαστε να πούμε ότι καθόλου «αθώο» δεν ήταν το μπέρδεμα του ΑΠΕ - ΜΠΕ με τις λεζάντες και ότι η άρνησή του να τις αλλάξει, παρά τις επανειλημμένες παρεμβάσεις του ΠΑΜΕ, κρύβει τουλάχιστον δόλο και σκοπιμότητα.

Τι ενημέρωση να κάνουν;

Την Τρίτη, 27.1.2015, ορκίστηκε η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. Προ ημερών, τη Δευτέρα 27.4.2015, συμπληρώθηκαν τρεις μήνες «κυβέρνησης με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ».

Σ' αυτό τρίμηνο, η ηγεσία του υπουργείου Υγείας δεν κάλεσε, ούτε δέχτηκε - παρά τις επανειλημμένες αιτήσεις και σχόλια - τους διαπιστευμένους συντάκτες στο υπουργείο Υγείας για ενημέρωση. Εφερε, βέβαια, στο υπουργείο Υγείας τον πρωθυπουργό, Αλ. Τσίπρα (2.4.2015), και τον υπουργό Δημόσιας Διοίκησης, Γ. Κατρούγκαλο (8.4.2015), για την «επίσπευση των διαδικασιών» για τις προσλήψεις 4.500 γιατρών, νοσηλευτών και λοιπού προσωπικού, που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός.

Στο ίδιο τρίμηνο, σύμπασα η ηγεσία του υπουργείου Υγείας έχει πιάσει από ένα στασίδι σε Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης - κυρίως στα ηλεκτρονικά - αερολογώντας για τα οξυμένα προβλήματα στο χώρο της Υγείας. Διότι στο τρίμηνο, το μόνο που άλλαξε για τον κοσμάκη στην ώρα της ανάγκης είναι η κατάργηση των 5 ευρώ στα εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων, αφήνοντας ατόφια τα υπόλοιπα χαράτσια της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης. Οι 4.500 προσλήψεις - που ο Π. Κουρουμπλής τις ήθελε για φέτος - παραπέμπονται στο άγνωστο μέλλον, αναγκάζοντας τους εργαζόμενους στα νοσοκομεία να φορέσουν διπλά πατίνια, για να προλάβουν τις ελλείψεις. Με αυτά τα δεδομένα, βεβαίως, είναι λογικό να αποφεύγουν την ενημέρωση όπως ο διάολος το λιβάνι!
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org