Σάββατο 2 Μάη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Αγωνία...

Πλησιάζει η μέρα που θα ξεκινήσει η διαδικασία κατάθεσης των αιτήσεων των γονιών, των νέων ζευγαριών για τις εγγραφές παιδιών στους παιδικούς σταθμούς των δήμων για την περίοδο 2015 - 2016. Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύονται στον Τύπο, προδιαγράφεται μία ακόμα πολύ δύσκολη περίοδος για δεκάδες χιλιάδες εργατικές - λαϊκές οικογένειες. Θυμίζουμε ότι υπάρχουν εκτιμήσεις πως για την περίοδο 2015 - 2016 στους παιδικούς σταθμούς, μέσω του προγράμματος ΕΣΠΑ, θα πάνε 40.000 παιδιά λιγότερα από ό,τι την περίοδο 2014 - 2015. Επιπλέον, αναμένονται απολύσεις 10.000 εργαζομένων που δούλευαν με το καθεστώς των 5μηνων, 6μηνων ή 8μηνων συμβάσεων και δεν αναμένεται να επαναπροσληφθούν οι ίδιοι ή να προσληφθούν νέοι...

... για μια χρονιά ακόμα

Σε αυτά θα πρέπει να προσθέσουμε το ενδεχόμενο της υποχρεωτικής δέσμευσης των ταμειακών διαθέσιμων των δήμων από την κυβέρνηση με ευθύνη και των οργάνων της Τοπικής Διοίκησης. Κάτι που θα σημάνει το κλείσιμο παιδικών σταθμών ή την επιβολή τροφείων - σε πολλές περιπτώσεις πολύ υψηλών - με πρόσχημα το να μπορούν να λειτουργήσουν. Από αυτή την άποψη, οι εργατικές - λαϊκές οικογένειες πρέπει να κινητοποιηθούν άμεσα. Για να μην κλείσουν αυτές οι δομές των δήμων, να μην απολυθούν οι εργαζόμενοι και να προσληφθούν και άλλοι, γιατί ένα μεγάλο μέρος του προσωπικού που λήγει η σύμβασή του ή συνταξιοδοτείται, δεν αναπληρώνεται. Για να αξιοποιηθούν άμεσα κρατικά και δημοτικά κτίρια για τη λειτουργία παιδικών σταθμών. Για να καταργηθούν τα όποια τροφεία και να μην επιβληθούν νέα σε περιπτώσεις όπου αυτή τη στιγμή είναι δωρεάν, όπως στο ΕΣΠΑ. Και να διεκδικήσουν η κυβέρνηση να εξασφαλίσει την κρατική χρηματοδότηση αυτών των δομών και να δρομολογήσει τη μονιμοποίηση όλου του προσωπικού.

Σκόπιμη διαστρέβλωση από το ΑΠΕ - ΜΠΕ

Οι φωτογραφίες που μοίρασε το ΑΠΕ - ΜΠΕ από τη συγκέντρωση των ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ την 1η Μάη στην Αθήνα, είχαν όλες λεζάντες που παρέπεμπαν στην απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στο Σύνταγμα. Ετσι, οι εργατοπατέρες εμφανίζονταν να συμμετέχουν στην εργατική συγκέντρωση του ΠΑΜΕ και μαζί τους όλη η κυβερνητική κουστωδία που παρέλασε από τη συγκέντρωση των ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ. Το ΠΑΜΕ έκανε παρέμβαση για να αποκατασταθεί η αλήθεια, όχι μία, αλλά δύο φορές. Παρ' όλα αυτά και παρά τις διαβεβαιώσεις από το ΑΠΕ - ΜΠΕ, καμιά αλλαγή δεν είχε γίνει μέχρι την ώρα που έκλεινε η ύλη της εφημερίδας μας. Στο μεταξύ, διάφορα ηλεκτρονικά μέσα είχαν ήδη αναδημοσιεύσει τις φωτογραφίες με τη λάθος λεζάντα, γεγονός που αντικειμενικά δημιουργεί εντυπώσεις. Μετά απ' όλα αυτά, δικαιούμαστε να πούμε ότι καθόλου «αθώο» δεν ήταν το μπέρδεμα του ΑΠΕ - ΜΠΕ με τις λεζάντες και ότι η άρνησή του να τις αλλάξει, παρά τις επανειλημμένες παρεμβάσεις του ΠΑΜΕ, κρύβει τουλάχιστον δόλο και σκοπιμότητα.

Τι ενημέρωση να κάνουν;

Την Τρίτη, 27.1.2015, ορκίστηκε η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. Προ ημερών, τη Δευτέρα 27.4.2015, συμπληρώθηκαν τρεις μήνες «κυβέρνησης με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ».

Σ' αυτό τρίμηνο, η ηγεσία του υπουργείου Υγείας δεν κάλεσε, ούτε δέχτηκε - παρά τις επανειλημμένες αιτήσεις και σχόλια - τους διαπιστευμένους συντάκτες στο υπουργείο Υγείας για ενημέρωση. Εφερε, βέβαια, στο υπουργείο Υγείας τον πρωθυπουργό, Αλ. Τσίπρα (2.4.2015), και τον υπουργό Δημόσιας Διοίκησης, Γ. Κατρούγκαλο (8.4.2015), για την «επίσπευση των διαδικασιών» για τις προσλήψεις 4.500 γιατρών, νοσηλευτών και λοιπού προσωπικού, που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός.

Στο ίδιο τρίμηνο, σύμπασα η ηγεσία του υπουργείου Υγείας έχει πιάσει από ένα στασίδι σε Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης - κυρίως στα ηλεκτρονικά - αερολογώντας για τα οξυμένα προβλήματα στο χώρο της Υγείας. Διότι στο τρίμηνο, το μόνο που άλλαξε για τον κοσμάκη στην ώρα της ανάγκης είναι η κατάργηση των 5 ευρώ στα εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων, αφήνοντας ατόφια τα υπόλοιπα χαράτσια της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης. Οι 4.500 προσλήψεις - που ο Π. Κουρουμπλής τις ήθελε για φέτος - παραπέμπονται στο άγνωστο μέλλον, αναγκάζοντας τους εργαζόμενους στα νοσοκομεία να φορέσουν διπλά πατίνια, για να προλάβουν τις ελλείψεις. Με αυτά τα δεδομένα, βεβαίως, είναι λογικό να αποφεύγουν την ενημέρωση όπως ο διάολος το λιβάνι!

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1519 Πεθαίνει ένας από τους κορυφαίους ζωγράφους της Αναγέννησης, γλύπτης και εφευρέτης, ο Λεονάρντο Ντα Βίντσι.

1893 Διοργανώνεται στο Παναθηναϊκό Στάδιο το πρώτο συλλαλητήριο στην Ελλάδα για την Εργατική Πρωτομαγιά, με πρωτοβουλία του Κεντρικού Σοσιαλιστικού Συλλόγου του Σταύρου Καλλέργη.

1933 Η κυβέρνηση του Αδ. Χίτλερ στη Γερμανία διαλύει όλες τις συνδικαλιστικές οργανώσεις, που δεν πρόσκεινται στους ναζί. Τάγματα εφόδου (SA) καταλαμβάνουν τα γραφεία των συνδικάτων και συλλαμβάνουν τους συνδικαλιστές.

1935 Υπογράφεται Σύμφωνο Αμοιβαίας Βοήθειας μεταξύ Σοβιετικής Ενωσης και Γαλλίας, το οποίο προέβλεπε κοινή δράση στην περίπτωση επίθεσης σε κάποια από τις δύο χώρες. Η ναζιστική Γερμανία αντέδρασε έντονα, η Μ. Βρετανία θεώρησε τις αντιδράσεις «πλήρως δικαιολογημένες».

1943 Σε κοινή σύσκεψη των Κεντρικών Επιτροπών του ΕΑΜ και του ΕΛΑΣ αποφασίζεται η συγκρότηση του Γενικού Στρατηγείου του ΕΛΑΣ. Η Διοίκηση του Γενικού Στρατηγείου αποτελέστηκε από τους Στέφανο Σαράφη (στρατιωτικός αρχηγός), Αρη Βελουχιώτη (καπετάνιος) και Βασίλη Σαμαρινιώτη - ψευδώνυμο του Ανδρέα Τζήμα - (αντιπρόσωπος του ΕΑΜ).

1946 Επαναφέρονται σε ισχύ οι νόμοι της μεταξικής δικτατορίας για τις Επιτροπές Ασφαλείας. Η τρομοκρατία και η καταστολή εναντίον του ΚΚΕ και των αγωνιστών της ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης εντείνονται.

1961 Ξεκινά τις εργασίες του το 8οΣυνέδριο του ΚΚΕ (2 - 8/5/1961), σε συνθήκες που είχαν διαμορφώσει η δεξιά οπορτουνιστική στροφή, η εσωκομματική διαπάλη και οι Αποφάσεις της 6ης και της 7ης Ολομέλειας (το 1956 και 1957, αντίστοιχα), καθώς επίσης και η Απόφαση για τη διάλυση των Κομματικών Οργανώσεων στην Ελλάδα και την ένταξη των κομμουνιστών στην ΕΔΑ (8η Ολομέλεια 1958). Οι διαδικασίες σύγκλησης και διεξαγωγής του Συνεδρίου συνιστούσαν σοβαρό κομματικό πρόβλημα. Οι διαδικασίες αντιπροσώπευσης ήταν ευάλωτες ως προς την καταστατική νομιμότητά τους, αφού Κομματικές Οργανώσεις δεν υπήρχαν στις περισσότερες σοσιαλιστικές χώρες και ούτε βεβαίως στην Ελλάδα μετά από το 1958.

Το Πρόγραμμα που υιοθέτησε το Συνέδριο εξέφραζε την αντίληψη των «επαναστατικών σταδίων», θέτοντας ως άμεσο πολιτικό στόχο το σχηματισμό μιας δημοκρατικής - πατριωτικής κυβέρνησης, που θα συνέβαλλε στη συγκέντρωση δυνάμεων για την υλοποίηση του πρώτου επαναστατικού σταδίου. Στόχος: η «Εθνική Δημοκρατική Αλλαγή», στην οποία ενέτασσε - και μάλιστα σε πρωταγωνιστικό ρόλο - τη λεγόμενη «εθνική αστική τάξη». Οι αποφάσεις του Συνεδρίου αποτύπωναν ακόμη την υποτίμηση των νομοτελειών της ταξικής πάλης και την ανάγκη ύπαρξης ισχυρού κινήματος της εργατικής τάξης, την άρνηση του δημοκρατικού συγκεντρωτισμού και των λενινιστικών αρχών συγκρότησης και λειτουργίας του Κόμματος. Α' Γραμματέας της ΚΕ του Κόμματος εκλέχθηκε ο Κώστας Κολιγιάννης.

1965 Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Λίντον Τζόνσον διακηρύσσει το ομώνυμο Δόγμα για την αντιμετώπιση της «κομμουνιστικής διείσδυσης» στη Λατινική Αμερική.

1977 Ο κομμουνιστής ποιητής Γιάννης Ρίτσος τιμάται με το βραβείο «Λένιν».

1984 Η ελληνική κυβέρνηση αποφασίζει να αναστείλει την απόφασή της για καταστροφή των φακέλων, που, επί δεκαετίες, καταδυνάστευαν τη ζωή των «μη εθνικοφρόνων» πολιτών.
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org