Τετάρτη 20 Ιούνη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Ολοκληρώνεται η ιδιωτικοποίηση του ΟΤΕ

Το Σεπτέμβρη αναμένεται να ανακοινωθούν οι αλλαγές στα πρόσωπα και τον τρόπο διοίκησης του ΟΤΕ. Στο μεσοδιάστημα θα γίνει προσπάθεια να εκποιηθεί άλλο ένα 15% των μετοχών του Οργανισμού, που ελέγχει σήμερα το ελληνικό δημόσιο. Επίσης, να οριστικοποιηθεί ο διορισμός της διοίκησης από τη γενική συνέλευση των μετοχών, όπου οι ιδιώτες θα έχουν πλέον την πλειοψηφία.

Χτες, ο πρόεδρος του ΟΤΕ Ν. Μανασής δήλωσε ότι στον Οργανισμό αναμένουν την έκδοση μέσα στον Ιούλη του ομολογιακού δανείου ύψους 340 δισ. δρχ. που θα είναι μετατρέψιμο σε μετοχές του ΟΤΕ. Οι μετατρέψιμες σε μετοχές ομολογίες θα αντιστοιχούν στο 7,5% των μετοχών του ΟΤΕ. Ακολούθως, το δημόσιο θα αρχίσει διαπραγματεύσεις με ομάδα τραπεζών για τη διάθεση ενός επιπλέον ποσοστού 7,5% μέσω «αποθήκευσης». Δηλαδή, οι μετοχές θα διακρατηθούν για ορισμένο διάστημα από τις τράπεζες και θα διατεθούν εφόσον βρεθεί ξένος τηλεπικοινωνιακός οργανισμός, ο οποίος θα εκδηλώσει ενδιαφέρον για τον ΟΤΕ.

Εξάλλου, ο Ν. Μανασής δήλωσε ότι περιμένουν να δημοσιευτεί στο ΦΕΚ, μέσα στον Ιούλη, ο νέος τρόπος ορισμού της διοίκησης του ΟΤΕ. Πρόσφατα, με τροπολογία, η κυβέρνηση θεσμοθέτησε ότι οι διοικήσεις επιχειρήσεων, όπου το δημόσιο συμμετέχει με ποσοστό μικρότερο του 50%, εκλέγονται από τη γενική συνέλευση των μετόχων.

Αρχές Σεπτέμβρη, θα γίνει έκτακτη καταστατική γενική συνέλευση των μετόχων του ΟΤΕ, όπου αναμένεται να τεθεί το ζήτημα εκλογής νέας διοίκησης στον Οργανισμό. Να παρουσιαστεί δε και το σχέδιο «αναδιάρθρωσης» του Οργανισμού, που ουσιαστικά θα τον διασπά σε τέσσερις τομείς. Εκεί θα υπαχθούν οι περίπου 30 θυγατρικές του. Οι τομείς θα αφορούν στη σταθερή τηλεφωνία, την κινητή, τις υπηρεσίες διαδικτύου και τις λοιπές δραστηριότητες. Η διάσπαση διευκολύνει την ολοκληρωτική εκποίηση του ΟΤΕ, μέσω παραχώρησης κομμάτι - κομμάτι στους ιδιώτες.

Ετσι, η ετήσια γενική συνέλευση του ΟΤΕ που πραγματοποιείται την ερχόμενη Δευτέρα μάλλον θα περιοριστεί στην τυπική έγκριση των οικονομικών καταστάσεων της χρήσης 2000.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ