Τετάρτη 20 Ιούνη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Αναγκαία η αυτοοργάνωση των αλλοδαπών

Με αφορμή την έναρξη της διαδικασίας νομιμοποίησης των αλλοδαπών, πολλά γράφτηκαν και πολλά περισσότερα ειπώθηκαν στα παράθυρα των τηλεοράσεων, ακόμη και από αυτούς που έντεχνα καλλιεργούν το ρατσισμό και την ξενοφοβία, που κάνουν στην πράξη ό,τι είναι δυνατόν να δυσκολέψουν τη ζωή των αλλοδαπών, που προσπαθούν με κάθε τρόπο να τους διώξουν. Ολοι τους λοιπόν, μάς λένε πόσο αγαπούν τους αλλοδαπούς και ότι επιτέλους θα λυθεί το πρόβλημα.

Πρωταγωνιστές βέβαια όπως πάντα, οι κυβερνητικοί παράγοντες που βάλθηκαν να μας αποδείξουν το «ανθρώπινο πρόσωπο» της κυβέρνησης. Ομως όλοι τους ξέρουν πολύ καλά ότι αλλιώς είναι τα πράγματα. Οτι ο νόμος διατηρεί την προσωρινότητα, την αγωνία, το άγχος, την ομηρία και την άγρια εκμετάλλευση μέσω της μαύρης εργασίας. Μάλιστα, για τα προβλήματα που παρουσιάστηκαν και εξακολουθούν να υπάρχουν στους δήμους, το υπουργείο Εσωτερικών έριξε την ευθύνη στις οργανώσεις των αλλοδαπών, γιατί δεν ενημέρωσαν έγκαιρα τους αλλοδαπούς για τη διαδικασία της νομιμοποίησής τους.

Ποια είναι όμως η πραγματικότητα; Ας δούμε λοιπόν τι έκανε το υπουργείο Εσωτερικών και τι έκαναν οι φορείς των αλλοδαπών.

Τι έκανε το υπουργείο: Το μόνο που έπραξε ήταν να ενημερώσει τους φορείς των μεταναστών σχετικά με την πρώτη φάση της διαδικασίας στις 30/05/2001. Δηλαδή πέντε μέρες πριν αρχίσει η διαδικασία και αυτό με προχειρότητα.

Τι έκαναν οι φορείς των μεταναστών: Από το Νοέμβρη του 2000 ο Σύλλογος των Φιλιππινέζων ΚΑΣΑΠΙ παρέχει κάθε Τετάρτη απόγευμα ενημέρωση - βοήθεια. Το ίδιο κάνει κάθε Κυριακή απόγευμα ο Σύλλογος των Βουλγάρων και κάθε Δευτέρα απόγευμα η Συντονιστική Επιτροπή των μεταναστευτικών κοινοτήτων. Ο Σύλλογος ΚΑΣΑΠΙ έκανε ενημερωτικές συγκεντρώσεις στις 21 Γενάρη, 18 Μάρτη, 8 Απρίλη και 20 Μάη, όπου συμμετείχαν πάνω από 100 άτομα κάθε φορά. Ο Σύλλογος Βουλγάρων μεταναστών από τις 20 Απρίλη, κάθε Κυριακή, με συμμετοχή πάνω από 180 άτομα κάθε φορά. Η Κοινότητα του Μπαγκλαντές είχε δύο συσκέψεις. Η αιθιοπική κοινότητα, η νιγηριανή και η αιγυπτιακή έκαναν από μία σύσκεψη. Επίσης έχουν καταθέσει δύο φορές υπομνήματα με τα αιτήματά τους σε όλα τα κόμματα της Βουλής, στα συνδικάτα και σε κοινωνικούς φορείς. Από τα παραπάνω γίνεται φανερό ποιος πραγματικά προσπάθησε να βοηθήσει τους αλλοδαπούς και αυτοί είναι οι φορείς των αλλοδαπών.

Ομως ας δούμε τι κάνουν οι υπηρεσίες, τώρα που άρχισε η διαδικασία νομιμοποίησης: Σε πολλούς δήμους δεν αναγνωρίζουν τη μετάφραση από δικηγόρο παρ' όλο που το υπουργείο το έχει ξεκαθαρίσει. Δεν αναγνωρίζουν τη βίζα εισόδου που είναι πριν το 2000, δηλαδή αν κάποιος έχει βίζα εισόδου το 1999 ή παλιότερα δεν του κάνουν χαρτιά. Σε άλλους δήμους θέλουν το αφεντικό και τρεις μάρτυρες. Ολα αυτά και πολλά άλλα προβλήματα υπάρχουν στην περιοχή Αττικής. Είναι σίγουρο ότι στην επαρχία συμβαίνουν χειρότερα.

Γίνεται φανερό αυτό που καταγγέλαμε πριν την ψήφιση του νόμου, ότι στόχος της κυβέρνησης είναι η οικονομική εκμετάλλευση των αλλοδαπών. Γιατί πώς αλλιώς να εξηγήσει κανείς ότι δε δέχτηκαν την πρόταση των μεταναστών, ώστε η διαπίστωση του ενός έτους παραμονής να γίνεται με ένορκη βεβαίωση και δύο μάρτυρες σε συμβολαιογράφο, ενώ μπορεί να γίνει με 91.000 δρχ. ή 600.000 δρχ. στο ΙΚΑ ή αυτό με το παράβολο των 50.000 δρχ.. Κι όλα αυτά για να πάρουν έξι μήνες παραμονής, γιατί είναι γνωστό και σε εμάς αλλά το γνωρίζουν και οι κυβερνώντες, ότι για την πλειοψηφία των αλλοδαπών η ανανέωση της εξάμηνης παραμονής και η χορήγηση της άδειας εργασίας είναι όνειρο θερινής νυκτός. Το αποτέλεσμα λοιπόν γνωστό, εξάλλου σ' αυτό στοχεύει η κυβέρνηση με το νέο νόμο. Δηλαδή στη διατήρηση της προσωρινότητας, της ψυχολογικής βίας και τρομοκρατίας, της ομηρίας, της φθηνής εργατικής δύναμης και στη χρησιμοποίησή της ενάντια στους Ελληνες εργαζόμενους. Ας αφήσει λοιπόν η κυβέρνηση τις κορόνες για «ανθρώπινο πρόσωπο» και το ενδιαφέρον της για τους μετανάστες. Εξάλλου είναι γνωστό ότι τις αποφάσεις αυτές για τους αλλοδαπούς τις πήραν το 1999 στο Τέμπερε της Φινλανδίας όλοι μαζί οι πρωθυπουργοί των χωρών της ΕΕ.

Ο μόνος τρόπος να ανατραπεί αυτή η πολιτική ενάντια στους μετανάστες, είναι η αυτοοργάνωση των ίδιων με τη δημιουργία συλλόγων - κοινοτήτων, με την εγγραφή τους στα συνδικάτα, ώστε μαζί με την εργατική τάξη της Ελλάδας να παλέψουν για να αλλάξουν αυτούς τους αντιδραστικούς νόμους, που σημειώνουμε ότι είναι ενάντια και στην εργατική τάξη της Ελλάδας.

Τέλος, θέλω να σημειώσω ότι γνωρίζουμε τα προβλήματα και τη δραστηριότητα των μεταναστευτικών οργανώσεων, γιατί η Ελληνική Επιτροπή Διεθνούς Δημοκρατικής Αλληλεγγύης (ΕΕΔΔΑ), Αντιρατσιστικό Τμήμα, από την πρώτη στιγμή ήταν και συνεχίζει να είναι δίπλα στους αλλοδαπούς. Ετσι έγκαιρα μελέτησε τα σχέδια νόμου και το νόμο και τέθηκε στη διάθεση των μεταναστευτικών οργανώσεων, τόσο για την ενημέρωσή τους, όσο και για πρακτική βοήθεια. Ετσι ήμασταν παρόντες σε όλες τους τις εκδηλώσεις, σε αντίθεση με άλλους φορείς που είτε παρουσιάζονται σαν εκπρόσωποι μεταναστών, είτε σα φίλοι των μεταναστών, πρακτικά, όμως, δεν έχουν κάνει τίποτα. Γι' αυτό όμως το θέμα θα επανέλθουμε γιατί το θεωρούμε πολύ σοβαρό. Προέχει όμως τώρα η νομιμοποίηση των αλλοδαπών.


Σήφης ΜΑΥΡΟΚΕΦΑΛΙΔΗΣ, ΕΕΔΔΑ Αντιρατσιστικό Τμήμα


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ