Τετάρτη 20 Ιούνη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ
Ανατροπή των αιτιών που οδηγούν στο θάνατο

Την επέκταση των προγραμμάτων διαχείρισης και συντήρησης της εξάρτησης με τη χορήγηση υποκαταστάτων, καθώς και του διαχωρισμού μαλακών και σκληρών ναρκωτικών που προωθεί η κυβερνητική πολιτική, καταγγέλλει σε ψήφισμά της η Τακτική Εκλογοαπολογιστική Συνέλευση του Εθνικού Συμβουλίου κατά των ναρκωτικών που έγινε προχτές.

«Μετά τη σταδιακή προετοιμασία του εδάφους που πραγματοποιείται εδώ και πολλά χρόνια από τις εκάστοτε κυβερνήσεις και μέσα στα πλαίσια της λεγόμενης "αντιναρκωτικής" πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ενωσης, με τη βοήθεια μερίδας του Τύπου, της τηλεόρασης και του διαδικτύου, μας ξαφνιάζουν, αλλά δε μας εκπλήσσουν προτάσεις νόμου και εκθέσεις που έχουν σα σκοπό το διαχωρισμό, την αποποινικοποίηση και την ελεγχόμενη χορήγηση από δημόσια και ιδιωτικά νοσοκομεία, των ναρκωτικών ουσιών καθώς επίσης και την ιδιωτικοποίηση της πρόληψης και της θεραπείας», επισημαίνεται στο ψήφισμα του ΕΣΥΝ.

«Σε μια εποχή που χαρακτηρίζεται από την ανασφάλεια και την αβεβαιότητα για το μέλλον του ανθρώπου και της ανθρωπότητας από τον αλλοτριωτικό χαρακτήρα της σύγχρονης εποχής, από τον κλονισμό των αξιών και την προώθηση της υποκουλτούρας ως πολιτισμό. Σε μια εποχή που μαστίζεται από τη ραγδαία αύξηση της ανεργίας, την ιδιωτικοποίηση και κατά συνέπεια τις ταξικές διακρίσεις στη μόρφωση και την Υγεία. Σε μια εποχή που κατακρεουργούνται τα ατομικά και δημοκρατικά δικαιώματά μας σε όλα τα επίπεδα της ζωής μας. Σε μια εποχή όπου έρπει ο ρατσισμός, κυριαρχεί ο κοινωνικός αποκλεισμός και εφαρμόζεται χωρίς φραγμούς ποινικοποίηση και βίαιη καταστολή των κοινωνικών αγώνων», το ΕΣΥΝ καταγγέλλει την κυβερνητική πολιτική, «γιατί, αντί να θεσμοθετεί μέτρα που στοχεύουν στην πρόληψη, στη θεραπεία των εξαρτημένων και την κοινωνική τους επανένταξη, επεκτείνει τα προγράμματα διαχείρισης και συντήρησης της εξάρτησης με τη χορήγηση υποκαταστάτων, συναινεί στο διαχωρισμό σε "σκληρά - μαλακά" ναρκωτικά και στη σταδιακή νομιμοποίηση των ουσιών. Η ελληνική κοινωνία θέλει να είναι και θα μείνει ελεύθερη από ναρκωτικά. Στόχος τους είναι η νεολαία και η δράση της. Η απελευθέρωση των ναρκωτικών και η καταστολή των κοινωνικών αγώνων και διεκδικήσεων είναι οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος».

Ενα από τα αιτήματα που διεκδικεί το ΕΣΥΝ είναι η σοβαρή, συστηματική και ριζική αντιμετώπιση του προβλήματος της εξάπλωσης, της χρήσης και εξάρτησης από ουσίες. Και παράλληλα ζητάει τη θεσμοθέτηση συγκεκριμένων και ουσιαστικών μέτρων για τη χρηματοδότηση, ενίσχυση και επέκταση των στεγνών προγραμμάτων θεραπείας και επανένταξης, για την ανθρώπινη αντιμετώπιση των εξαρτημένων χρηστών και τη στήριξή τους, με αποκλειστικό στόχο τη θεραπεία τους και μόνο.

Το ΕΣΥΝ προσκαλεί όλους τους κοινωνικούς φορείς, τις οργανώσεις των εργαζομένων, της νεολαίας, του φιλειρηνικού και του γυναικείου κινήματος, τους επιστημονικούς φορείς και αυτούς των επαγγελμάτων Υγείας, να αντιδράσουν στην υποθήκευση του μέλλοντος, να σταθούν ενωμένοι, ανυποχώρητοι, αντιμέτωποι προς κάθε μορφή κοινωνικής αφασίας, παράδοσης, υποταγής και εξάρτησης.

Και τέλος, καταλήγει το ψήφισμα, «εμείς θα κάνουμε υπόθεση δική μας την ανατροπή των αιτιών που οδηγούν τα νιάτα στην αποχαύνωση και το θάνατο. Να γίνει πράξη και διεκδίκηση το δικαίωμα στη ζωή».


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org