Τετάρτη 20 Ιούνη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Στα 15 διακόπτουν το σχολείο

Αποκαλυπτικά στοιχεία από την «Παρέμβαση»

«... Τα συναισθήματα που ένιωθα ήταν λογικά, ήταν στηριγμένα σε φαντασιώσεις και στον παραισθησιογόνο κόσμο που ζούσα. Τώρα ήρθε η ώρα να νιώσω αυτό που νιώθω, πατώντας στον πραγματικό κόσμο».

Τα λόγια αυτά ανήκουν στο Σωτήρη (απόσπασμα από το βιβλίο της Εναλλακτικής Κοινότητας «Παρέμβαση», με τίτλο «... και η ζωή συνεχίζεται»). Συναισθήματα όμως που πάνω - κάτω είναι ίδια για τους περίπου τρεις χιλιάδες νέους που προσήλθαν στην «Παρέμβαση» από το 1993 ως το 1998. Και το όνειρο, ίδιο και αυτό. Να ζήσουν σε έναν κόσμο πραγματικό, μακριά από εξαρτήσεις, μακριά από ουσίες.

Με αφορμή τα δέκα χρόνια λειτουργίας της ΕΚ «Παρέμβαση», παρουσιάζονται μερικά από τα πιο σημαντικά κοινωνικο-δημογραφικά χαρακτηριστικά, που επεξεργάστηκε κατά τη διάρκεια του έτους 1998 το Τμήμα Ερευνας και Τεκμηρίωσης του Προγράμματος.

Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια του έτους 1998, το 87,5% των προσερχόμενων είναι άνδρες και μόλις το 12,5% είναι γυναίκες, χωρίς αυτό να αντιστοιχεί απαραίτητα στο ποσοστό των γυναικών που βρίσκονται στη χρήση. Και όπως επισημαίνει η «Παρέμβαση», το μικρό ποσοστό προσέλευσης ενδεχόμενα σημαίνει ότι οι γυναίκες αντιμετωπίζουν με διαφορετικό τρόπο τα προβλήματά τους ή ότι υπάρχει η ανάγκη δημιουργίας προγραμμάτων τα οποία να ανταποκρίνονται περισσότερο στις γυναικείες ιδιαιτερότητες. Παράλληλα, σημειώνεται η μικρή ηλικία 14,9 ετών, κατά την οποία ο χρήστης διακόπτει το σχολείο. Κατά τη διάρκεια του έτους 1998, το 55% των μελών που εισήχθησαν στο θεραπευτικό πρόγραμμα της «Παρέμβασης» δεν είχε προχωρήσει πέρα από το Γυμνάσιο. Μόνο το 37,9% είχε πλήρη απασχόληση, ενώ το 62,1% ήταν άνεργοι ή περιστασιακά απασχολούμενοι.


Ο μέσος όρος παραμονής στη χρήση μέχρι να προσέλθει ο χρήστης για θεραπεία είναι 13 χρόνια.

Για τις συνθήκες χρήσης των προσελθόντων στο θεραπευτικό πρόγραμμα «Παρέμβαση» αξίζει να αναφερθεί ότι το 68,4% είχε ως ουσία έναρξης της χρήσης την κάνναβη. Το 88,7% είχε κύρια ουσία κατάχρησης την ηρωίνη, μέσος όρος ηλικίας έναρξης της συγκεκριμένης ουσίας είναι 20 χρονών, η μέση ηλικία πρώτης ενέσιμης χρήσης είναι 20,75 ετών και η μέση διάρκεια χρήσης της είναι 7,25 έτη. Ενδοφλέβια χρήση έκανε το 68,2% και καθημερινή χρήση το 64,7%. Παράλληλη χρήση άλλων ουσιών έκανε το 58,4%, ενώ το 57,3% έκανε κοινή χρήση σύριγγας με άλλους.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org