Παρασκευή 13 Μάρτη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Καταστολή διαδηλώσεων και ενδοαστικές διεργασίες

Από τις κινητοποιήσεις που γίνονται τις τελευταίες μέρες, με αφορμή την επέτειο του θανάτου του 15χρονου Ελβάν
Από τις κινητοποιήσεις που γίνονται τις τελευταίες μέρες, με αφορμή την επέτειο του θανάτου του 15χρονου Ελβάν
ΑΓΚΥΡΑ.--

Με αντλίες νερού και δακρυγόνα «υποδέχτηκε» η τουρκική αστυνομία τις κινητοποιήσεις που έγιναν προχτές σε διάφορες πόλεις, με αφορμή τη συμπλήρωση ενός χρόνου από το θάνατο του 15χρονου Μπερκίν Ελβάν. Θυμίζουμε ότι ο Ελβάν είχε τραυματιστεί από δακρυγόνο ενώ είχε βγει να αγοράσει ψωμί για την οικογένειά του τον Ιούνη του 2013, στη διάρκεια καταστολής διαδηλώσεων από την αστυνομία, σε εργατική συνοικία της Κωνσταντινούπολης.

Οι προχτεσινές κινητοποιήσεις, σε Αγκυρα, Κωνσταντινούπολη, Σμύρνη και αλλού, έγιναν ενώ συνεχίζεται στη Βουλή η συζήτηση ενός νομοσχεδίου με το οποίο ενισχύεται η δύναμη της αστυνομίας. Για παράδειγμα, προβλέπεται αύξηση του χρονικού διαστήματος που μπορεί κάποιος να κρατείται χωρίς να του έχουν απαγγελθεί κατηγορίες.

Οι κινητοποιήσεις που είχαν ξεκινήσει τον Ιούνη του 2013, συνεχίζουν και σήμερα να αξιοποιούνται στην ενδοαστική αντιπαράθεση που δυναμώνει στην Τουρκία ενόψει και των βουλευτικών εκλογών.

Εκφραση αυτής της αντιπαράθεσης είναι και η κριτική του Προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στην Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας (ΚΤΤ), με αντικείμενο της «διαφωνίας» τους ρυθμούς μείωσης των επιτοκίων δανεισμού (που κατά τον Ερντογάν θα έπρεπε να είναι μεγαλύτεροι). Προχτές, ο Ερντογάν υποδέχτηκε στο προεδρικό μέγαρο τον διοικητή της ΚΤΤ, Ερντέμ Μπαστσί, και τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Αλί Μπαμπακάν. Σύμφωνα με ανακοίνωση της Προεδρίας, ο Ερντογάν σημείωσε κατά τη συνάντηση ότι η τουρκική οικονομία έχει «ισχυρά θεμέλια» και στάθηκε ειδικά στη σημασία των «ρωμαλέων και ισορροπημένων» στόχων που έχουν τεθεί για την ανέλιξη της Τουρκίας στην πρώτη δεκάδα των ισχυρότερων οικονομιών του κόσμου μέχρι το 2023. Σ' αυτό το πλαίσιο, ο Ερντογάν επισήμανε ότι πρέπει «να διατηρηθεί αυστηρά η υπάρχουσα εμπιστοσύνη στην τουρκική οικονομία» και τη «σταθερότητά» της.

Η συνάντηση με τους Μπαμπακάν και Μπαστσί έγινε περίπου δύο βδομάδες μετά από «σενάρια» που κυκλοφόρησαν για πιθανή παραίτησή τους, μετά τα έντονα σχόλια του Ερντογάν που υπονόησε ότι αποφάσεις σχετικά με τη δημοσιονομική πολιτική ήταν «εξαρτημένες» από «ξένα» συμφέροντα, εννοώντας άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα με τα οποία το «περιβάλλον» του Ερντογάν φαίνεται να παίρνει όλο και μεγαλύτερες «αποστάσεις».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ