Παρασκευή 13 Μάρτη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Περιμένει «καταιγιστικές εξελίξεις» στα ενεργειακά

Δηλαδή, ένταση των παζαριών με μονοπώλια που αλληλεπιδρούν και με τις εξελίξεις στο Κυπριακό

ΛΕΥΚΩΣΙΑ - ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.--

Το «ζωηρό» ενδιαφέρον μεγάλων μονοπωλίων για την κατάσταση στην κυπριακή ΑΟΖ και κατ' επέκταση την πορεία «επίλυσης» του Κυπριακού καταγράφουν οι επαφές που συνεχίζουν τα στελέχη της κυπριακής κυβέρνησης. Ο υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, Γιώργος Λακκοτρύπης, ο οποίος ήταν βασικός ομιλητής σε επενδυτικό Φόρουμ στη Νέα Υόρκη (στο «Χάρβαρντ Κλαμπ»), δήλωσε προχτές το βράδυ ότι «στις επόμενες εβδομάδες θα έχουμε αρκετές εξελίξεις γύρω από τα ενεργειακά, αρχής γενομένης από την επόμενη, που θα είναι καταιγιστικές». Εξήγησε ότι θα έρθουν στην Κύπρο στελέχη πολυεθνικών, όπως η αμερικανική NOBLE, ενώ ο ισραηλινός κολοσσός DELEK ετοιμάζει «έκθεση πεπραγμένων» που θα καθορίσει και την «αξιοποίηση» του κοιτάσματος «Αφροδίτη».

Την ίδια στιγμή, και ενώ η άφιξη του ειδικού συμβούλου του γγ του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Εσπαν Μπαρθ Αϊντε, στην Κύπρο την επόμενη βδομάδα προμηνύει νέα ένταση των παζαριών, ο Κύπριος ΥΠΕΞ βρέθηκε στο Λονδίνο, όπου χτες αναμενόταν να συναντηθεί με τον Βρετανό υπουργό Ευρώπης, Ντέιβιντ Λίντινγκτον, στο φόντο της έντονης «δυσαρέσκειας» που η Βρετανία έχει εκφράσει για τη σύσφιξη των σχέσεων Κύπρου - Ρωσίας.

Πάντως, μιλώντας σε εκδήλωση στο Βρετανικό Κοινοβούλιο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης, ανέφερε σχετικά με την επίσκεψη Αναστασιάδη στη Μόσχα ότι «μια μικρή χώρα όπως η Κύπρος, με το 37% του εδάφους της υπό στρατιωτική κατοχή από την Τουρκία, δε δύναται να αγνοεί κανένα από τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών». Ταυτόχρονα, εξέφρασε την «ετοιμότητα» της κυπριακής αστικής τάξης να συμβάλει στην προώθηση των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών του ευρωατλαντικού άξονα, σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση επιδιώκει ενεργά και σταθερά ένα κεντρικό και αποφασιστικό ρόλο στην προώθηση της ασφάλειας και της σταθερότητας σε μια ταραχώδη περιοχή, γι' αυτό και - όπως υπογράμμισε - η Κύπρος παίζει καίριο ρόλο στην αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, με την υποστήριξη του συνασπισμού εναντίον του «Ισλαμικού Κράτους» από την πρώτη στιγμή που συστάθηκε. Στο πλαίσιο αυτής της «στήριξης» του συνασπισμού - μην ξεχνάμε - η Λευκωσία έχει ήδη διαθέσει τα αεροδρόμιά της σε γαλλικά και βρετανικά μαχητικά αεροσκάφη που συμμετέχουν στους βομβαρδισμούς στη Μέση Ανατολή.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ