Παρασκευή 13 Μάρτη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Επίθεση κατά αστυνομικών στο Φέργκιουσον

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Λίγες ώρες μετά τον εξαναγκασμό σε παραίτηση του διευθυντή του αστυνομικού τμήματος του Φέργκιουσον, Τομ Τζάκσον, για τα συχνά κρούσματα ρατσιστικής συμπεριφοράς σε βάρος της αφροαμερικανικής κοινότητας, που αποτελεί περίπου το 64% των κατοίκων του Φέργκιουσον, σημειώθηκε επίθεση στο εν λόγω τμήμα, με αποτέλεσμα 2 τραυματίες αστυνομικούς.

Σύμφωνα με τα διεθνή πρακτορεία, η χτεσινή ρίψη πυρών κατά των αστυνομικών έγινε στη διάρκεια συγκέντρωσης αρκετών εκατοντάδων ατόμων έξω από το αστυνομικό τμήμα του Φέργκιουσον, που έσπευσαν στην περιοχή. Οι σφαίρες φαίνεται πως ρίχτηκαν από απόσταση 115 μέτρων δίχως να αποσαφηνιστεί από ποια κατεύθυνση. Εκπρόσωπος της τοπικής αστυνομίας πιθανολόγησε ότι ο δράσης «ίσως» ήταν ανάμεσα στους διαδηλωτές. Αρκετοί αυτόπτες μάρτυρες, ωστόσο, είπαν σε αμερικανικά δίκτυα πως οι πυροβολισμοί έπεσαν από έναν παρακείμενο λοφίσκο προς τη μεριά του αστυνομικού τμήματος, σε αρκετή απόσταση από τους διαδηλωτές.

Σε κάθε περίπτωση, τα πυρά τραυμάτισαν ελαφρά δύο αστυνομικούς που είχαν κληθεί στην περιοχή από αστυνομικό τμήμα του γειτονικού Γουέμπστερ Γκρόοβου. Ο ένας είναι ηλικίας 32 ετών και τραυματίστηκε κάτω από το δεξί μάτι. Ο άλλος 41 ετών και τραυματίστηκε στον ώμο. Αμφότεροι πήραν εξιτήριο από νοσοκομείο της περιοχής αργότερα χτες βράδυ.

Σε συνέντευξη Τύπου, που παραχώρησε ο Τζον Μπέλμαρ, αρχηγός της αστυνομίας της κομητείας του Σεντ Λιούις, υποστήριξε ότι οι αρχές έχουν στη διάθεσή τους ορισμένα στοιχεία που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στον ένοπλο που πυροβόλησε τους αστυνομικούς. Προειδοποίησε ακόμη με νόημα ότι στο μέλλον, σε παρόμοιες καταστάσεις, οι αστυνομικοί «μπορεί να ανταποδώσουν τα πυρά».

Ο υπουργός Δικαιοσύνης των ΗΠΑ Ερικ Χόλντερ καταδίκασε την «ειδεχθή επίθεση» εναντίον των αστυνομικών. Την επίθεση καταδίκασε και η οικογένεια του Μάικλ Μπράουν, του άοπλου 18χρονου Αφροαμερικανού που δολοφονήθηκε στις αρχές του περασμένου Αυγούστου στο Φέργκιουσον από το λευκό αστυνομικό Ντάρεν Γουίλσον.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ