Παρασκευή 13 Μάρτη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ - ΙΡΑΚ
Αιματηρές μάχες στο Τικρίτ

Από τις μάχες στο Τικρίτ
Από τις μάχες στο Τικρίτ
ΒΑΓΔΑΤΗ - ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

Εντείνονται οι σκληρές μάχες μεταξύ περίπου 20.000 τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους» («ΙΚ») και περίπου 30.000 Ιρακινών στρατιωτών και σιιτικών πολιτοφυλακών στο Τικρίτ του βόρειου Ιράκ.

Ο Ιρακινός στρατηγός και διοικητής της επιχείρησης ανακατάληψης του Τικρίτ, Αμπντούλ Ουαχαμπάτ Σαάντι, μιλώντας χτες στο «Ασοσιέιτεντ Πρες» σημείωσε ότι οι ιρακινές δυνάμεις έχουν περικυκλώσει την πόλη και ότι «απελευθερώνουν» το ένα προάστιο μετά το άλλο. Υπογράμμισε εντούτοις ότι οι συγκρούσεις είναι ιδιαίτερα σφοδρές και ότι οι τζιχαντιστές προσπαθούν να φέρουν ενισχύσεις χρησιμοποιώντας στα πεδία των συγκρούσεων όλμους, ρουκέτες και ελεύθερους σκοπευτές, πέρα από τις νάρκες και τις βόμβες που έχουν τοποθετήσει περιμετρικά εδώ και καιρό.

Παράλληλα, ο Ιρακινός υπουργός Αμυνας, Κχαλέντ ελ Ομπέιντι, εξήγησε πως η επιχείρηση ανακατάληψης του Τικρίτ «είναι απαραίτητη προκειμένου να ανοίξει, για τις ιρακινές δυνάμεις, ένας διάδρομος από το νότο προς τη Μοσούλη».

Ταυτόχρονα με τις χερσαίες επιχειρήσεις στο Τικρίτ, οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους συνεχίζουν το από αέρος σφυροκόπημα θέσεων τζιχαντιστών στο βόρειο και δυτικό Ιράκ. Μέσα στο περασμένο 24ωρο έκαναν 13 επιδρομές κυρίως στο Κιρκούκ, όπου κατέστρεψαν οχήματα και εκσκαφείς του «ΙΚ», και στη Φαλούτζα. Σύμφωνα με τον αμερικανικό στρατό, καμία αεροπορική επιδρομή δεν πραγματοποιήθηκε το τελευταίο 48ωρο στη Συρία.

Στην Αγκυρα, πάντως, χτες, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, αποκάλυψε ότι ο άνθρωπος που βοήθησε τις τρεις Βρετανίδες έφηβες να μεταβούν στη Ράκα της Συρίας για να παντρευτούν τζιχαντιστές συνελήφθη και ότι είναι πράκτορας μυστικής υπηρεσίας χώρας που συμμετέχει στον συνασπισμό των ΗΠΑ κατά του «Ισλαμικού Κράτους». Ο ίδιος δεν αποκάλυψε τη χώρα προέλευσης, τονίζοντας ότι δεν ήταν Αμερικανός, ούτε από χώρα της ΕΕ...

Επικρίσεις στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ

Το ίδιο 24ωρο, 21 διεθνείς Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις αρωγής κατηγόρησαν το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ότι απέτυχε να εφαρμόσει τουλάχιστον τρεις αποφάσεις που αφορούν την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στους πάνω από 12.200.000 Σύρους αμάχους που χρειάζονται άμεσα τρόφιμα, φάρμακα, εκ των οποίων οι 5.600.000 είναι παιδιά.

Εξάλλου, υψηλόβαθμο στέλεχος της Υπηρεσίας Αρωγής του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες (UNRWA) έκανε έκκληση για τη δραματική κατάσταση 18.000 Παλαιστίνιων προσφύγων που έχουν εγκλωβιστεί εδώ και πολλούς μήνες στο Γιαρμούκ της Δαμασκού, αντιμετωπίζοντας τον εφιάλτη της πείνας, των ελλείψεων σε φάρμακα και βασικές υπηρεσίες.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ