Πέμπτη 12 Μάρτη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΛΑΪΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
ΝΑΥΠΗΓΟΕΠΙΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ
Συντονισμός και δράσεις για άνεργους και απλήρωτους

Η σύσκεψη της περασμένης βδομάδας κατέληξε σε πρόγραμμα δράσης που ξεκινάει σήμερα με διαμαρτυρία στο υπουργείο Εργασίας

Στιγμιότυπο από τη σύσκεψη
Στιγμιότυπο από τη σύσκεψη
Οριακή χαρακτηρίζουν την κατάσταση στον κλάδο οι εργαζόμενοι στη Ναυπηγική Βιομηχανία. Σήμερα, το Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγικής Βιομηχανίας Ελλάδας, το Σωματείο των Ναυπηγοξυλουργών και το Σωματείο Εργαζομένων στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά «Η Τρίαινα», προχωρούν σε παράσταση διαμαρτυρίας, στις 4 μ.μ., στο υπουργείο Εργασίας.

Εργαζόμενοι και άνεργοι διεκδικούν: Καταβολή τώρα σε όλους τους εργαζόμενους της Ν/Ε Βιομηχανίας του εποχικού επιδόματος σύμφωνα με την υπ' αριθμόν 3041/21-10-2014 απόφαση του ΔΣ του ΟΑΕΔ, ιατροφαρμακευτική κάλυψη όλων των ανέργων και των οικογενειών τους χωρίς καμία προϋπόθεση, αναστολή κάθε υποχρέωσης προς τράπεζες και Δημόσιο κ.ά.

Η κινητοποίηση αποφασίστηκε στην κοινή σύσκεψη που έκαναν τα παραπάνω σωματεία την περασμένη Παρασκευή στο Εργατικό Κέντρο Πειραιά, εγκαινιάζοντας μια σειρά πρωτοβουλίες για το σύνολο των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν: Τη γενικευμένη και παρατεταμένη σε διάρκεια «απληρωσιά», την ανεργία που τσακίζει κόκαλα, συνολικά την απαξίωση της Ναυπηγικής Βιομηχανίας.

Τη συρρίκνωση που έχει υποστεί το εργατικό δυναμικό στον κλάδο συνόψισε, μιλώντας στη σύσκεψη ο Σωτήρης Πουλικόγιαννης, πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγικής Βιομηχανίας Ελλάδας. Οπως ανέφερε, το σύνολο των εργαζομένων στη ναυπηγική βιομηχανία σήμερα δεν φτάνει τους 4.500, ακόμα και αν συνυπολογιστούν όσοι δουλεύουν σε εργολάβους. Αντίστοιχα, στα Ναυπηγεία Ελευσίνας από τους 6.000 και πλέον εργαζόμενους τη δεκαετία του '80, σήμερα ο αριθμός τους φτάνει περίπου τους 800.

Στα Ναυπηγεία Ελευσίνας, οφείλονται στους εργαζόμενους μισθοί πολλών μηνών και η εξόφλησή τους είναι «στον αέρα». Υπάρχει έντονη αβεβαιότητα για το μέλλον του ναυπηγείου. «Μέχρι τον Ιούνη και βλέπουμε», λέει η ίδια η διοίκηση, πυροδοτώντας την ανασφάλεια για τη βιωσιμότητα του ναυπηγείου τους επόμενους μήνες. Οσον αφορά τις συνθήκες δουλειάς, οι εργαζόμενοι κάνουν λόγο για εντατικοποίηση και πολυειδικότητα, τάση «όλοι να τα κάνουν όλα».

Στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, μετά την ανάληψή τους από το Πολεμικό Ναυτικό, οι εργαζόμενοι δουλεύουν με ατομικές συμβάσεις, μειωμένες κατά 40% σε σχέση με την προηγούμενη επιχειρησιακή Σύμβαση. Και γι' αυτούς υπάρχει ο φόβος των ομαδικών απολύσεων μετά τον Ιούνη, αφού το πρόγραμμα των υποβρυχίων τελειώνει. Αλυτο, εδώ και 2 χρόνια, παραμένει το πρόβλημα με τα ένσημά τους, καθώς δεν έχει βρεθεί τρόπος να ασφαλίζονται.

Στα ύψη συνεχίζει να βρίσκεται η ανεργία στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη, ενώ η έλλειψη τοπικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας έχει ρίξει κατά πολύ το μεροκάματο και έχει φέρει αλλαγές σε μια σειρά κατακτήσεις, με πιο σοβαρή την καταστρατήγηση του ωραρίου.

«Το καράβι βουλιάζει αύτανδρο», ήταν η κοινή διαπίστωση όσων πήραν μέρος στη σύσκεψη. Για το λόγο αυτό τα σωματεία υπογραμμίζουν πως οι εργαζόμενοι πρέπει να αποκρούσουν κάθε προσπάθεια διάσπασής τους, ανάλογα με το ναυπηγείο στο οποίο δουλεύουν, κάθε απόπειρα να καλλιεργηθούν απόψεις πως ο θάνατος του ενός μπορεί να γίνει η επιβίωση του άλλου.

Ακόμα, επισημαίνουν την ανάγκη για συμμαχία με τους εργαζόμενους άλλων κλάδων, με τα σωματεία, τις ενώσεις αυτοαπασχολούμενων και τους μαζικούς φορείς της περιοχής του Πειραιά, όπου τα προβλήματα δεν είναι μόνο γνωστά, αλλά και παρόντα σε κάθε σπίτι και γειτονιά.


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org