Πέμπτη 12 Μάρτη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Υπεκφυγές

«Εγώ δεν έχω αναλύσεις για το τι κάνει ο καπιταλισμός; Σήμερα εδώ συζητάμε για μια ακραία έκφραση ενός φαινομένου και ότι εδώ υπεροξύνθηκαν τα πράγματα και, βεβαίως, η ανατροπή του καπιταλισμού, πρώτα και κύρια η ανατροπή των μνημονίων, θα έφερνε μια ουσιαστικότερη ανάσα. Ομως μέχρι τότε οι άνθρωποι θα πεθάνουν», ανέφερε η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης, Θ. Φωτίου, κατά τη συζήτηση χτες, στις αρμόδιες κοινοβουλευτικές Επιτροπές της Βουλής, του νομοσχεδίου της κυβέρνησης για την «αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης». Ο αποπροσανατολισμός που επιχειρείται είναι εξόφθαλμος. Η Θ. Φωτίου με τα περί «ανατροπής του καπιταλισμού» προσπαθεί να αποκρύψει το αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι με τα μέτρα που περιέχει το νομοσχέδιο η κυβέρνηση αποκλείει τη συντριπτική πλειοψηφία των οικογενειών που διαβιούν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας, αλλά και για όσους καταφέρουν να κριθούν δικαιούχοι, οι «παροχές» δε φτάνουν ούτε για ζήτω, αφού η κυβέρνηση, για να μαζέψει χρήμα για τους «δανειστές», για να μην αγγίξει την κερδοφορία του κεφαλαίου, «κούρεψε» ακόμα και το ίδιο το προεκλογικό της πρόγραμμα πτωχοκομείου, αυτό της Θεσσαλονίκης.

Το «έξυπνο μείγμα πολιτικής»

Για όσους ακόμα διατηρούν αυταπάτες ότι οι αλλαγές στο μείγμα πολιτικής που βρίσκονται στο επίκεντρο της διαμάχης στην ΕΕ θα επιδράσουν ευνοϊκά στη ζωή του λαού, όπως διατείνεται και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μ. Σουλτς, έρχεται να εξηγήσει ότι πρόκειται για αλλαγές στοχευμένες στην ανάκαμψη καπιταλιστικών οικονομιών, που η εφαρμογή τους προϋποθέτει τη διατήρηση και διεύρυνση του αντιλαϊκού πλαισίου που διαμορφώθηκε τα προηγούμενα χρόνια. Σε συνέντευξή του στο EurActiv.gr, δηλώνει χαρακτηριστικά: «Σχετικά με τη δημοσιονομική προσαρμογή, ή λιτότητα όπως την αποκαλείτε, είναι γεγονός ότι υπάρχει ανάγκη αναθεώρησης της υφιστάμενης πολιτικής (...) μια αλλαγή θα ήταν λογική (...) επειδή η απόλυτη προσαρμογή από μόνη της δε θα φέρει την ανάπτυξη (...) Κατά την αναθεώρηση της πολιτικής που έχει εστιαστεί στη δημοσιονομική εξυγίανση, είναι σημαντικό (...) μαζί με τα ξερά να μην καούν και τα χλωρά (σ.σ.: βλέπε αναδιαρθρώσεις) (...) Η συζήτηση έχει αλλάξει (...) και έχει κινηθεί προς την αναγνώριση ότι χρειαζόμαστε ένα έξυπνο μείγμα πολιτικής που θα περιλαμβάνει υγιείς προϋπολογισμούς, διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και στρατηγικές επενδύσεις (...)».

Ε, δε χρειάζεται και πολλή εξυπνάδα για να καταλάβει κανείς ότι για το λαό το «έξυπνο μείγμα» που στηρίζει και η κυβέρνηση θα είναι μία απ' τα ίδια.

Περίεργα πράγματα!

Δεν είναι περίεργο που οι βουλευτές του ναζιστικού μορφώματος της Χρυσής Αυγής βρήκαν αφορμή να δείξουν το αντικομμουνιστικό τους μένος και την απέχθειά στους στην ΕΑΜική Αντίσταση, με τη συζήτηση που έγινε την περασμένη Τρίτη στη Βουλή για την επανασύσταση της Διακομματικής κοινοβουλευτικής Επιτροπής για τη διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων. Το περίεργο ήταν η στάση της προέδρου της Βουλής, Ζ. Κωνσταντοπούλου, απέναντι σε αυτήν την επίθεση που εξαπέλυσαν οι επίγονοι του Χίτλερ στους αγώνες του λαού.

Χαρακτηριστικά, ο εισηγητής της ΧΑ Ηλ. Παναγιώταρος επιτέθηκε στους αγώνες του ΕΑΜ, του ΕΛΑΣ, κάνοντας λόγο για «σφαγές» σε βάρος Ελλήνων «όχι από κακούς ναζί», αλλά «από ανθρώπους που έτρεχε ελληνικό αίμα μέσα τους». Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Ν. Καραθανασόπουλος απάντησε ότι είναι «πρόκληση οι πολιτικοί επίγονοι αυτών που συνεργάστηκαν με τους κατακτητές, δηλαδή οι χρυσαυγίτες, να έχουν το θράσος να εγκαλούν την ΕΑΜική Αντίσταση και τον ΕΛΑΣ για τους αγώνες τους οποίους έδωσε ενάντια στις φιλοναζιστικές οργανώσεις των Χιτών και των ταγματασφαλιτών». Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΧΑ Μ. Αρβανίτης αμέσως επιδόθηκε σε «οχετό» εναντίον του ΚΚΕ.

Τι είπε η Ζ. Κωνσταντοπούλου; «Θα επαναφέρω το Σώμα στο πνεύμα της συνεδρίασης, που πρέπει να είναι πνεύμα ομοψυχίας και εθνικής ομοθυμίας»! Τα συμπεράσματα δικά σας!

Οταν η ΕΕ «τιμά» τη Μέρα της Γυναίκας...

Ανάμεσα στα μεγάλα λόγια... που ακούστηκαν για την Παγκόσμια Μέρα της Γυναίκας στο Ευρωκοινοβούλιο ήταν και τα εξής: «Οχι νωρίτερα από το... 2038, αναμένεται να επιτευχθεί ο στόχος του 75% όσον αφορά τη γυναικεία απασχόληση, ενώ ο στόχος της ίσης αμοιβής μεταξύ ανδρών και γυναικών θα μπορέσει να γίνει πραγματικότητα το... 2084. Οσο για την ίση κατανομή των οικιακών εργασιών, δε θα καταστεί δυνατή πριν το 2054»! Αυτά εκτιμά η ΕΕ στο πλαίσιο της εξέτασης της προόδου ως προς την ισότητα μεταξύ γυναικών και ανδρών για το 2013. Ζήσε, μαύρε μου, να φας τριφύλλι δηλαδή, ή καλύτερα του... Αγίου Ποτέ.

Οι γυναίκες της εργατικής τάξης και των άλλων φτωχών λαϊκών στρωμάτων δεν έχουν τίποτα να περιμένουν από την ΕΕ και τον καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης για αυτονόητα δικαιώματά τους, όπως η μόνιμη και σταθερή δουλειά, δουλειά με δικαιώματα, ή η πραγματική ισοτιμία, που σημαίνει ικανοποίηση όλων των αναγκών που προκύπτουν από τον αναπαραγωγικό τους ρόλο, γιατί το άλλο περί ίσης κατανομής των οικιακών εργασιών είναι λογική συγκάλυψης όλου του πλαισίου της ανισοτιμίας στον καπιταλισμό. Ολα αυτά απαιτούν σύγκρουση με τα συμφέροντα του κεφαλαίου και τα μέτρα που παίρνονται για την ενίσχυση της κερδοφορίας του, ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς ΕΕ και ΝΑΤΟ και τις κυβερνήσεις τους. Χρειάζεται να αγωνιστούν για την ανάκτηση των απωλειών που είχαν τα προηγούμενα χρόνια και να διεκδικήσουν συλλογικά την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών τους, για μια κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση, όπου θα υπάρχουν οι προϋποθέσεις για τη γυναικεία ισοτιμία και χειραφέτηση.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ