Πέμπτη 12 Μάρτη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Υπεκφυγές

«Εγώ δεν έχω αναλύσεις για το τι κάνει ο καπιταλισμός; Σήμερα εδώ συζητάμε για μια ακραία έκφραση ενός φαινομένου και ότι εδώ υπεροξύνθηκαν τα πράγματα και, βεβαίως, η ανατροπή του καπιταλισμού, πρώτα και κύρια η ανατροπή των μνημονίων, θα έφερνε μια ουσιαστικότερη ανάσα. Ομως μέχρι τότε οι άνθρωποι θα πεθάνουν», ανέφερε η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης, Θ. Φωτίου, κατά τη συζήτηση χτες, στις αρμόδιες κοινοβουλευτικές Επιτροπές της Βουλής, του νομοσχεδίου της κυβέρνησης για την «αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης». Ο αποπροσανατολισμός που επιχειρείται είναι εξόφθαλμος. Η Θ. Φωτίου με τα περί «ανατροπής του καπιταλισμού» προσπαθεί να αποκρύψει το αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι με τα μέτρα που περιέχει το νομοσχέδιο η κυβέρνηση αποκλείει τη συντριπτική πλειοψηφία των οικογενειών που διαβιούν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας, αλλά και για όσους καταφέρουν να κριθούν δικαιούχοι, οι «παροχές» δε φτάνουν ούτε για ζήτω, αφού η κυβέρνηση, για να μαζέψει χρήμα για τους «δανειστές», για να μην αγγίξει την κερδοφορία του κεφαλαίου, «κούρεψε» ακόμα και το ίδιο το προεκλογικό της πρόγραμμα πτωχοκομείου, αυτό της Θεσσαλονίκης.

Το «έξυπνο μείγμα πολιτικής»

Για όσους ακόμα διατηρούν αυταπάτες ότι οι αλλαγές στο μείγμα πολιτικής που βρίσκονται στο επίκεντρο της διαμάχης στην ΕΕ θα επιδράσουν ευνοϊκά στη ζωή του λαού, όπως διατείνεται και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μ. Σουλτς, έρχεται να εξηγήσει ότι πρόκειται για αλλαγές στοχευμένες στην ανάκαμψη καπιταλιστικών οικονομιών, που η εφαρμογή τους προϋποθέτει τη διατήρηση και διεύρυνση του αντιλαϊκού πλαισίου που διαμορφώθηκε τα προηγούμενα χρόνια. Σε συνέντευξή του στο EurActiv.gr, δηλώνει χαρακτηριστικά: «Σχετικά με τη δημοσιονομική προσαρμογή, ή λιτότητα όπως την αποκαλείτε, είναι γεγονός ότι υπάρχει ανάγκη αναθεώρησης της υφιστάμενης πολιτικής (...) μια αλλαγή θα ήταν λογική (...) επειδή η απόλυτη προσαρμογή από μόνη της δε θα φέρει την ανάπτυξη (...) Κατά την αναθεώρηση της πολιτικής που έχει εστιαστεί στη δημοσιονομική εξυγίανση, είναι σημαντικό (...) μαζί με τα ξερά να μην καούν και τα χλωρά (σ.σ.: βλέπε αναδιαρθρώσεις) (...) Η συζήτηση έχει αλλάξει (...) και έχει κινηθεί προς την αναγνώριση ότι χρειαζόμαστε ένα έξυπνο μείγμα πολιτικής που θα περιλαμβάνει υγιείς προϋπολογισμούς, διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και στρατηγικές επενδύσεις (...)».

Ε, δε χρειάζεται και πολλή εξυπνάδα για να καταλάβει κανείς ότι για το λαό το «έξυπνο μείγμα» που στηρίζει και η κυβέρνηση θα είναι μία απ' τα ίδια.

Περίεργα πράγματα!

Δεν είναι περίεργο που οι βουλευτές του ναζιστικού μορφώματος της Χρυσής Αυγής βρήκαν αφορμή να δείξουν το αντικομμουνιστικό τους μένος και την απέχθειά στους στην ΕΑΜική Αντίσταση, με τη συζήτηση που έγινε την περασμένη Τρίτη στη Βουλή για την επανασύσταση της Διακομματικής κοινοβουλευτικής Επιτροπής για τη διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων. Το περίεργο ήταν η στάση της προέδρου της Βουλής, Ζ. Κωνσταντοπούλου, απέναντι σε αυτήν την επίθεση που εξαπέλυσαν οι επίγονοι του Χίτλερ στους αγώνες του λαού.

Χαρακτηριστικά, ο εισηγητής της ΧΑ Ηλ. Παναγιώταρος επιτέθηκε στους αγώνες του ΕΑΜ, του ΕΛΑΣ, κάνοντας λόγο για «σφαγές» σε βάρος Ελλήνων «όχι από κακούς ναζί», αλλά «από ανθρώπους που έτρεχε ελληνικό αίμα μέσα τους». Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Ν. Καραθανασόπουλος απάντησε ότι είναι «πρόκληση οι πολιτικοί επίγονοι αυτών που συνεργάστηκαν με τους κατακτητές, δηλαδή οι χρυσαυγίτες, να έχουν το θράσος να εγκαλούν την ΕΑΜική Αντίσταση και τον ΕΛΑΣ για τους αγώνες τους οποίους έδωσε ενάντια στις φιλοναζιστικές οργανώσεις των Χιτών και των ταγματασφαλιτών». Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΧΑ Μ. Αρβανίτης αμέσως επιδόθηκε σε «οχετό» εναντίον του ΚΚΕ.

Τι είπε η Ζ. Κωνσταντοπούλου; «Θα επαναφέρω το Σώμα στο πνεύμα της συνεδρίασης, που πρέπει να είναι πνεύμα ομοψυχίας και εθνικής ομοθυμίας»! Τα συμπεράσματα δικά σας!

Οταν η ΕΕ «τιμά» τη Μέρα της Γυναίκας...

Ανάμεσα στα μεγάλα λόγια... που ακούστηκαν για την Παγκόσμια Μέρα της Γυναίκας στο Ευρωκοινοβούλιο ήταν και τα εξής: «Οχι νωρίτερα από το... 2038, αναμένεται να επιτευχθεί ο στόχος του 75% όσον αφορά τη γυναικεία απασχόληση, ενώ ο στόχος της ίσης αμοιβής μεταξύ ανδρών και γυναικών θα μπορέσει να γίνει πραγματικότητα το... 2084. Οσο για την ίση κατανομή των οικιακών εργασιών, δε θα καταστεί δυνατή πριν το 2054»! Αυτά εκτιμά η ΕΕ στο πλαίσιο της εξέτασης της προόδου ως προς την ισότητα μεταξύ γυναικών και ανδρών για το 2013. Ζήσε, μαύρε μου, να φας τριφύλλι δηλαδή, ή καλύτερα του... Αγίου Ποτέ.

Οι γυναίκες της εργατικής τάξης και των άλλων φτωχών λαϊκών στρωμάτων δεν έχουν τίποτα να περιμένουν από την ΕΕ και τον καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης για αυτονόητα δικαιώματά τους, όπως η μόνιμη και σταθερή δουλειά, δουλειά με δικαιώματα, ή η πραγματική ισοτιμία, που σημαίνει ικανοποίηση όλων των αναγκών που προκύπτουν από τον αναπαραγωγικό τους ρόλο, γιατί το άλλο περί ίσης κατανομής των οικιακών εργασιών είναι λογική συγκάλυψης όλου του πλαισίου της ανισοτιμίας στον καπιταλισμό. Ολα αυτά απαιτούν σύγκρουση με τα συμφέροντα του κεφαλαίου και τα μέτρα που παίρνονται για την ενίσχυση της κερδοφορίας του, ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς ΕΕ και ΝΑΤΟ και τις κυβερνήσεις τους. Χρειάζεται να αγωνιστούν για την ανάκτηση των απωλειών που είχαν τα προηγούμενα χρόνια και να διεκδικήσουν συλλογικά την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών τους, για μια κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση, όπου θα υπάρχουν οι προϋποθέσεις για τη γυναικεία ισοτιμία και χειραφέτηση.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1917 Ξεσπά η Φεβρουαριανή αστικοδημοκρατική επανάσταση στη Ρωσία, που τσακίζει τον τσαρισμό (27/2 με το παλιό ημερολόγιο). Την ίδια μέρα πραγματοποιείται και η πρώτη συνεδρίαση του Σοβιέτ των αντιπροσώπων των εργατών και στρατιωτών της Πετρούπολης. Αργά το βράδυ, το μπολσεβίκικο κέντρο αποφασίζει για τη μετεξέλιξη της γενικής απεργίας σε ένοπλη εξέγερση. Η ένοπλη εξέγερση άρχισε το πρωί, με 10.000 άτομα, που έως το μεσημέρι είχαν γίνει 25.000 και το βράδυ 67.000. Ο Τσάρος κλείνει τη Δούμα (Βουλή). Οι εξεγερμένοι επιμένουν να σχηματιστεί επιτροπή. Η Πετρούπολη περνά στα χέρια των επαναστατημένων μαζών. Οι τσαρικοί υπουργοί συλλαμβάνονται. Η επανάσταση στην πρωτεύουσα νίκησε πλήρως. Ενώ την επανάσταση έκαναν οι λαϊκές μάζες, η Εκτελεστική Επιτροπή του Σοβιέτ της Πετρούπολης (στο οποίο πλειοψηφούσαν μενσεβίκοι και εσέροι), αντί να σχηματίσει κυβέρνηση, έδωσε τη συγκατάθεσή της να σχηματιστεί κυβέρνηση από μέλη της Δούμας. Στην ουσία παραχώρησε την εξουσία στην αστική τάξη.

1930 Με επικεφαλής τον Μαχάτμα Γκάντι αρχίζει στην Ινδία η «πορεία των τριακοσίων μιλίων», σε ένδειξη διαμαρτυρίας κατά της επιβολής μονοπωλίου στο αλάτι από τους Βρετανούς ιμπεριαλιστές. Δεκάδες χιλιάδες Ινδοί συλλαμβάνονται. Μεταξύ αυτών και ο ίδιος ο Γκάντι.

1934 Στις επαναληπτικές δημοτικές εκλογές των Σερρών, το Ενιαίο Μέτωπο Εργατών - Αγροτών (ΚΚΕ) σημειώνει μεγάλη νίκη. Οι Σέρρες εκλέγουν κομμουνιστή δήμαρχο, τον Διονύση Μενύχτα.

1938 Γερμανικά στρατεύματα εισβάλλουν στην Αυστρία, την καταλαμβάνουν και την προσαρτούν στη ναζιστική Γερμανία. Αγγλία και Γαλλία αναγνωρίζουν αυτήν την αρπαγή. Η Σοβιετική Ενωση καταδικάζει και ζητά να παρθούν μέτρα κατά των επιδρομέων.

1943 Τμήματα του ΕΛΑΣ Δυτικής Θεσσαλίας απελευθερώνουν την Καρδίτσα. Την ίδια μέρα, ιταλικές μονάδες πυρπολούν την Τσαριτσάνη και εκτελούν 45 άτομα.

1947 Εξαγγέλλεται το «Δόγμα Τρούμαν» από τον Πρόεδρο των ΗΠΑ σε ομιλία του στο Κογκρέσο, με το οποίο η κυβέρνηση των ΗΠΑ έπαιρνε υπό την προστασία της τις αστικές τάξεις Ελλάδας και Τουρκίας, αναλάμβανε τον εξοπλισμό τους και παρείχε κάθε βοήθεια προκειμένου να χτυπηθεί ο Δημοκρατικός Στρατός (ΔΣΕ) στην Ελλάδα και να καταστούν οι δύο χώρες ορμητήρια του ιμπεριαλισμού.

1956 Πεθαίνει ο Μπόλεσλαβ Μπιέρουτ, Α' Γραμματέας της ΚΕ του Πολωνικού Ενοποιημένου Εργατικού Κόμματος. Τον αντικατέστησε ο Εντβαρντ Οχαμπ.

1970 Οι κρατούμενοι των φυλακών Κορυδαλλού κατεβαίνουν σε 24ωρη απεργία πείνας με αίτημα το σταμάτημα των μεταγωγών και την άμεση απελευθέρωση των βαριά άρρωστων, των γερόντων, των γυναικών και όλων των πολιτικών κρατουμένων.

2005 Πεθαίνει ο μουσικοσυνθέτης Σταύρος Κουγιουμτζής.
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org