Τετάρτη 4 Μάρτη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Διαρκείς ζυμώσεις για επανέναρξη διαπραγματεύσεων

Η Λευκωσία εμφανίζει ως «παράθυρο ευκαιρίας» τη λήξη της τουρκικής NAVTEX και την προσωρινή διακοπή των ερευνών στην κυπριακή ΑΟΖ

ΛΕΥΚΩΣΙΑ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Συνεχίζονται οι δηλώσεις που φανερώνουν «κινητικότητα» για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό, μετά τις «προεδρικές εκλογές» στα Κατεχόμενα που είναι προγραμματισμένες στις αρχές του Απρίλη.

Μετά την προχτεσινή συνάντηση που είχε στην Ουάσιγκτον ο Κύπριος ΥΠΕΞ Ιωάννης Κασουλίδης με την Αμερικανίδα υφυπουργό Εξωτερικών Βικτόρια Νούλαντ, ο πρώτος δήλωσε ότι «μετά τις "εκλογές" στα κατεχόμενα και εξαιτίας του χρονικού διαστήματος που για τεχνικούς λόγους συντήρησης η εξέδρα της ΕΝΙ δε θα βρίσκεται εκεί, αυτό δε δικαιολογεί πλέον οποιοδήποτε εμπόδιο από πλευράς Τουρκίας. Αν όντως έχουν έτσι τα πράγματα, τότε μάλλον θα ξεκινήσουν συνομιλίες», συμπληρώνοντας ότι «αυτή φαίνεται να είναι και η εκτίμηση των ΗΠΑ».

Αντίστοιχα, στη διάρκεια διάλεξης στο London School of Economics, ο Ελληνοκύπριος διαπραγματευτής Ανδρέας Μαυρογιάννης είπε ότι «πλέον τώρα έχουμε λόγους να πιστεύουμε ότι αυτό (σ.σ. η επανάληψη των συνομιλιών) ίσως να ήταν πιθανό τις προσεχείς εβδομάδες», κάνοντας λόγο για «παράθυρο ευκαιρίας» που σχηματίζεται εξαιτίας της λήξης της τουρκικής NAVTEX και της προσωρινής διακοπής των ερευνών στην κυπριακή ΑΟΖ.

Ενώ όλα δείχνουν ότι προετοιμάζεται το έδαφος για την αναζήτηση εκείνου του συμβιβασμού που θα δώσει ώθηση στις μπίζνες πολλών μονοπωλίων που ενδιαφέρονται για τους κυπριακούς (και όχι μόνο) υδρογονάνθρακες, κάθε πλευρά επιλέγει και την τακτική της, προκειμένου να βρει τα βήματα και τις συμμαχίες που ευνοούν τα σχέδιά της. Σ' αυτό το πλαίσιο, εντάσσεται και η «δυσαρέσκεια» που η Λευκωσία φέρεται να εξέφρασε στη συνάντηση Κασουλίδη - Νούλαντ. «Η Ουάσιγκτον έχει παράπονα από την επίσκεψη του Προέδρου Αναστασιάδη στη Ρωσία, αλλά και η Λευκωσία έχει παράπονα από τη στάση των Ηνωμένων Πολιτειών σε διάφορα θέματα», δήλωσε χτες σχετικά ο Ι. Κασουλίδης, μιλώντας στο κρατικό ραδιόφωνο. Βέβαια, η κυπριακή κυβέρνηση είναι αυτή που εδώ και μήνες επιδεικνύει το αυξημένο «αμερικανικό ενδιαφέρον» για το Κυπριακό ως ένα είδος ...εγγύησης για την έκβαση των διαπραγματεύσεων, προβάλλοντας ότι το κεφάλαιο και οι ιμπεριαλιστές δήθεν μπορούν να διασφαλίσουν ειρήνη και ανάπτυξη προς όφελος του λαού.

Από τη μεριά της, στη διάρκεια της καθιερωμένης ενημέρωσης των συντακτών, η αναπληρώτρια εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Μαρί Χαρφ, δήλωσε με αφορμή την επίσκεψη Αναστασιάδη στη Μόσχα ότι «έχουμε τονίσει στους Ευρωπαίους συμμάχους και εταίρους τη σημασία της ενότητας και της άσκησης πίεσης στη Ρωσία, να σταματήσει να τροφοδοτεί τη σύγκρουση στην ανατολική Ουκρανία», αποτυπώνοντας τον αμερικανικό «προβληματισμό» για την προσέγγιση Ρωσίας - Κύπρου. Σε ερώτημα γιατί οι ΗΠΑ ενώ κατηγορούν τη Ρωσία για την Κριμαία δε λένε τίποτε για την τουρκική εισβολή στην Κύπρο, η Χαρφ έκανε και πάλι λόγο για «διαφορετικά γεγονότα» που «δεν θα επιχειρήσω να τα συνδέσω».

Πάντως, σύμφωνα με αξιωματούχο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ που επικαλούνταν και κυπριακά ΜΜΕ, Κασουλίδης και Νούλαντ στην προχτεσινή τους συνάντηση συζήτησαν και «διάφορα θέματα κοινού ενδιαφέροντος» συμπεριλαμβανομένων και «των προσπαθειών του Συνασπισμού για την κατανίκηση του "Iσλαμικού Κράτους"».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ