Τετάρτη 4 Μάρτη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ - ΙΡΑΚ
Επιχειρήσεις στο Τικρίτ και αμερικανικές επιδρομές

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΒΑΓΔΑΤΗ - ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

Σε μια προσπάθεια να εμφανιστούν ως «επιτυχημένες» οι έως τώρα επιδρομές των ΗΠΑ και των συμμάχων τους κατά των τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους» ο διοικητής της Κεντρικής Διοίκησης του αμερικανικού στρατού στη Μέση Ανατολή, στρατηγός Λόιντ Οστιν έκανε έναν πρώτο απολογισμό των αποτελεσμάτων των έως σήμερα επιχειρήσεων. Υποστήριξε ότι στη διάρκεια των επιδρομών σκοτώθηκαν πάνω από 8.500 τζιχαντιστές, καταστράφηκαν πολλές εκατοντάδες οχήματα, άρματα μάχης, μονάδες βαρέος πυροβολικού και εξασθένισαν οι δυνατότητες της οργάνωσης να εξαπολύουν επιθέσεις σε διυλιστήρια και αποθήκες πετρελαίου, αλλά και να κατακτούν και να διατηρούν νέα εδάφη.

Ο στρατηγός Οστιν υποστήριξε τα παραπάνω, καταθέτοντας στην επιτροπή Ενόπλων Υπηρεσιών της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων που εξετάζει το αίτημα του Προέδρου των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, να του δοθεί νέα εξουσιοδότηση χρήσης βίας κατά των τζιχαντιστών.

Το ίδιο 24ωρο στο Τικρίτ του βορείου Ιράκ, όπου έχει ξεκινήσει από τη Δευτέρα ευρεία επιχείρηση από τον ιρακινό στρατό, διαπιστώνονται οι πρώτες δυσκολίες. Οι χιλιάδες Ιρακινοί στρατιώτες που συμμετέχουν στις επιχειρήσεις, εξαπολύοντας επιθέσεις σε τρία μέτωπα (από βορρά, νότο και δυτικά του Τικρίτ) συναντούν μεγάλες δυσκολίες που επιβραδύνουν την πορεία τους λόγω των πολλών εκατοντάδων ναρκών και βομβών που έχουν τοποθετήσει οι τζιχαντιστές για να τους δυσκολέψουν.

Στη Βαγδάτη την ίδια στιγμή προσγειώθηκαν δύο τουρκικά μεταγωγικά αεροσκάφη τύπου C-130, μεταφέροντας αδιευκρίνιστη στρατιωτική βοήθεια για τον ιρακινό στρατό.

Στη Δαμασκό, ο Σύρος Πρόεδρος Μπασάρ Ασαντ συναντώντας Τούρκους αντιπολιτευόμενους βουλευτές κατηγόρησε την κυβέρνηση του Τούρκου Προέδρου Ρ. Τ. Ερντογάν ότι προάγει τον εξτρεμισμό ασκώντας «καταστροφική πολιτική που δεν εξυπηρετεί διόλου το συμφέρον των πολιτών προσφέροντας υποστήριξη στους ακραίους Μουσουλμάνους».

Στην Καμπέρα, ο Αυστραλός πρωθυπουργός Τόνι Αμποτ ανακοίνωσε ότι αποστέλλει στο Ιράκ άλλους 300 στρατιώτες (πέρα από τους ήδη 600 που έχει στείλει από πέρσι), για να βοηθήσουν στην εκπαίδευση του ιρακινού στρατού. Οπως εξήγησε, οι 300 Αυστραλοί στρατιωτικοί θα προστεθούν σε μία 140μελή στρατιωτική δύναμη από τη Νέα Ζηλανδία και θα εδρεύουν στο Τατζί, βορειοδυτικά της Βαγδάτης.

Τέλος, στο βόρειο Λίβανο, ένας Λιβανέζος στρατιώτης και ο καταζητούμενος ισλαμιστής Αμπντουλραχμάν Ταμάρ που κατηγορείται για συμμετοχή σε προ μηνών φονικές συγκρούσεις με τον στρατό, σκοτώθηκαν στη διάρκεια ανταλλαγής πυρών.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Σκέψεις για τουρκο-ιρανική επιχείρηση κατά Κούρδων(2019-03-07 00:00:00.0)
Μαζικοί τάφοι στρατιωτών στο Τικρίτ(2015-04-08 00:00:00.0)
Αεροπορικές επιδρομές από τις ΗΠΑ στο Τικρίτ(2015-03-27 00:00:00.0)
Κλιμάκωση συγκρούσεων και προπαγάνδας(2015-03-12 00:00:00.0)
Στο επίκεντρο η μάχη στο Τικρίτ(2015-03-05 00:00:00.0)
Οι τζιχαντιστές «υποχωρούν» από το Κομπανί και πιέζουν το Ραμάντι...(2014-10-18 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ