Τετάρτη 4 Μάρτη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΥΚΡΑΝΙΑ
«Συμφωνία»... για συνέχιση του παζαριού

Εκεχειρία ...με σποραδικές μάχες στην Ουκρανία
Εκεχειρία ...με σποραδικές μάχες στην Ουκρανία
ΚΙΕΒΟ.--

Με συμφωνία να συνεχιστεί το παζάρι για την Ουκρανία κατέληξε η τηλεδιάσκεψη που είχαν την Δευτέρα το βράδυ οι Πρόεδροι της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ, της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, της Ουκρανίας, Πέτρο Ποροσένκο και η καγκελάριος της Γερμανίας Αγκελα Μέρκελ. Βέβαια, αυτό το παζάρι πληρώνει με το αίμα του ο λαός, γιατί η χώρα του βρέθηκε στο στόχαστρο της σύγκρουσης των ντόπιων καπιταλιστών και των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων για τη γεωστρατηγική της θέση ως ενεργειακός κόμβος και για τον πλούτο της.

Οι 4 ηγέτες, διαπιστώνοντας κάποιες παραβιάσεις της εκεχειρίας ανάμεσα στις δυνάμεις της κυβέρνησης του Κιέβου και τους ρωσόφωνους πολιτοφύλακες στις ανατολικές περιοχές του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ, επεσήμαναν ότι πρέπει να ενισχυθεί ο ρόλος του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) χωρίς ωστόσο να υπάρξει σύγκλιση στο σε ποιες περιοχές υπάρχει ανάγκη για περισσότερους παρατηρητές. Ταυτόχρονα, κλείστηκε νέο ραντεβού των υπουργών Εξωτερικών των 4 χωρών στο Βερολίνο την ερχόμενη Παρασκευή.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, που δείχνει και ότι η σύγκρουση δεν πρόκειται να σταματήσει ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Πάβλο Κλίμκιν δήλωσε χτες από το Τόκιο, όπου πραγματοποιεί επίσκεψη ότι δεν μπορεί να υπάρξει εξομάλυνση των σχέσεων Ουκρανίας και Ρωσίας αν δεν επιστραφεί η χερσόνησος της Κριμαίας που έχει ενσωματωθεί, μετά από δημοψήφισμα, στη Ρωσία. Σε ό,τι αφορά τις χτεσινές μάχες, γίνεται λόγος για 22 επιθέσεις παραβίασης της εκεχειρίας, ενώ ο στρατός ανακοίνωσε το θάνατο 3 στρατιωτών και τον τραυματισμό άλλων 9.

Επίσης, τη Δευτέρα το βράδυ στις Βρυξέλλες στη συνάντηση που συγκάλεσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, οι εκπρόσωποι της Ρωσίας και της Ουκρανίας συμφώνησαν να διασφαλιστεί η συνέχιση των παραδόσεων φυσικού αερίου στην Ουκρανία έως τα τέλη του Μάρτη, καθώς και να εξασφαλιστεί η διαμετακόμιση μέσω των αγωγών που περνούν από την ουκρανική επικράτεια προς την ΕΕ.

Η ουκρανική εταιρεία «"Naftogaz" δεσμεύεται να προπληρώσει στην "Gazprom" το Μάρτη το ποσό για την αγορά ποσοτήτων που θα διασφαλίσουν την κάλυψη των καταναλωτικών αναγκών της χώρας. Η "Gazprom" εγγυάται τη μεταφορά της ποσότητας φυσικού αερίου που έχει αγοράσει η Ευρωπαϊκή Ενωση και θα παραδίδει σε περιοχές που θα συμφωνηθούν μεταξύ των δύο πλευρών έως και 114 εκατομμύρια κυβικά μέτρα τη μέρα στην Ουκρανία, στη βάση των προκαταβολών που έχει λάβει», σημειώνεται στη συμφωνία που έγινε υπό την αιγίδα του αντιπροέδρου της Κομισιόν αρμόδιου για θέματα Ενεργειακής Ενωσης, Μάρος Σέφτσοβιτς.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ