Τετάρτη 4 Μάρτη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΔ ΚΟΡΕΑΣ
«Ανευ προηγουμένου προκλητικές» οι ασκήσεις Νότιας Κορέας - ΗΠΑ

ΠΙΟΝΓΙΑΝΓΚ. - ΓΕΝΕΥΗ.--

«Οι ΗΠΑ αναζητούν επίσης (τρόπους) να διατηρήσουν την τεταμένη κατάσταση στην ήπειρο, αλλά και ένα πρόσχημα για τη συσσώρευση όπλων στην περιοχή της Ασίας και του Ειρηνικού» σημειώνει μεταξύ άλλων το υπουργείο Εξωτερικών της ΛΔ Κορέας, σχετικά με τις κοινές στρατιωτικές ασκήσεις ΗΠΑ - Νότιας Κορέας που ξεκίνησαν τη Δευτέρα.

«Η ΛΔ Κορέας προχώρησε σε τολμηρές και ευέλικτες προτάσεις, για να απομακρυνθεί ο κίνδυνος πολέμου, να μειωθεί η ένταση και να δημιουργηθεί ένα ειρηνικό περιβάλλον στην κορεατική χερσόνησο φέτος και έκανε ειλικρινείς προσπάθειες για την υλοποίησή τους», ωστόσο, διευκρινίζει, ο λαός και ο στρατός της ΛΔ Κορέας «όπως διακηρύσσεται πάντα, είναι πλήρως έτοιμοι για κάθε μορφή πολέμου που οι ΗΠΑ θέλουν και ενδέχεται να αναπτύξουν και διακρίνονται από την πλήρη θέληση να αντιμετωπίζουν την παραμικρή πρόκληση των εχθρών, δίνοντας τη μεγάλη μάχη για την εθνική επανένωση».

Παρέμβαση για τις ασκήσεις ΗΠΑ - Νότιας Κορέας έκανε και ο ίδιος ο υπουργός Εξωτερικών της ΛΔ Κορέας Ρι Σου Γιονγκ, χτες, στη Διάσκεψη για τον Αφοπλισμό στη Γενεύη, που γίνεται υπό την αιγίδα του ΟΗΕ. Ο Ρι χαρακτήρισε τη διαιρεμένη χερσόνησο μια «επικίνδυνη πυρηνική πυριτιδαποθήκη» και τις ασκήσεις Σεούλ - Ουάσιγκτον «άνευ προηγουμένου προκλητικές», αναφερόμενος σε «ιδιαίτερα μεγάλη πιθανότητα να πυροδοτήσουν έναν πόλεμο». Μέσα σε αυτές τις συνθήκες είπε ότι «η Λαϊκή Δημοκρατία της Κορέας δεν μπορεί παρά να ενισχύσει την πυρηνική αποτρεπτική δυνατότητά της για να αντισταθμίσει τη διαρκώς αυξανόμενη πυρηνική απειλή από τις ΗΠΑ. Τώρα η Λαϊκή Δημοκρατία της Κορέας έχει την ισχύ να αποτρέψει τις ΗΠΑ, καθώς και να πραγματοποιήσει ένα προληπτικό πλήγμα, αν αυτό είναι απαραίτητο», συμπληρώνοντας ωστόσο ότι η χώρα του θα καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να επιφέρει «φέτος μια μεγάλη αλλαγή στις διακορεατικές σχέσεις».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Οξυνση εντάσεων εν μέσω στρατιωτικών γυμνασίων και γεωπολιτικών ανταγωνισμών(2017-09-03 00:00:00.0)
Εντονη δυσφορία για τα νέα μέτρα οικονομικού στραγγαλισμού(2017-08-08 00:00:00.0)
Μοιράζονται κοινές «πυρηνικές» ανησυχίες(2014-03-27 00:00:00.0)
ΗΠΑ και ΝΑΤΟ κλιμακώνουν τις πιέσεις(2013-04-13 00:00:00.0)
Επεμβατικά σχέδια και πολεμικά σενάρια...(2003-06-05 00:00:00.0)
Βαρύ κλίμα στις αλλεπάλληλες συνομιλίες(1999-06-24 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ