Τετάρτη 4 Μάρτη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Το ακούσαμε κι αυτό...

Ανάμεσα στα πολλά επιχειρήματα με τα οποία η κυβέρνηση προσπαθεί να αποφύγει να βάλει σε ψηφοφορία στη Βουλή τη νέα συμφωνία με τους «θεσμούς» (βλέπε τρόικα), ακούσαμε και το εξής καταπληκτικό: Οτι η συμφωνία δεν πρέπει να μπει σε ψηφοφορία, γιατί αυτό θα δώσει το δικαίωμα στο ΚΚΕ να λέει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ψήφισε κι αυτός μνημόνια! Το συγκεκριμένο επιχείρημα το επαναλαμβάνει έντονα ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων Δ. Στρατούλης. Τα ερωτήματα που προκύπτουν είναι πολλά: Αν ο ΣΥΡΙΖΑ εκτιμάει -όπως λέει- ότι αυτό που υπέγραψε στο Γιούρογκρουπ δεν είναι μνημόνιο, τότε γιατί φοβάται μην εκτεθεί αν το ψηφίσουν οι βουλευτές του και μαζί οι βουλευτές άλλων κομμάτων, που ήδη δηλώνουν πρόθυμοι; Αν αυτή η συμφωνία είναι -όπως λέει ο ΣΥΡΙΖΑ- φιλολαϊκή, τότε γιατί φοβάται μήπως καταψηφιστεί από μερίδα των βουλευτών του, οι οποίοι βαράνε τη βιόλα της αριστερής σοσιαλδημοκρατίας, στα όρια πάντα της ίδιας διαχειριστικής λογικής; Κι αν -όπως λέει ο ΣΥΡΙΖΑ- η συγκεκριμένη συμφωνία είναι σωτήρια για το λαό, από μια κυβέρνηση της «εθνικής σωτηρίας», όπως αυτοαποκαλείται η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, τότε γιατί να μην την επικυρώσει με την ψήφο της και η Βουλή; Ξέρουν ότι η συμφωνία ανοίγει δρόμο σε παλιά και νέα αντιλαϊκά μέτρα και κάνουν ό,τι μπορούν για να μην εκτεθούν στο λαό.

«Κόλπα» χειραγώγησης

Είπε ο Αλ. Τσίπρας στην προχτεσινή ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ: «Το κόμμα δεν μπορεί να γίνει και δεν πρέπει να επιτρέψουμε να γίνει ένας μηχανισμός νομής της εξουσίας, όπως γινόταν στο παρελθόν, οφείλει να σταθεί κοντά στην κυβέρνηση και να τη στηρίξει μαχητικά αλλά και κριτικά, να κρίνει, να αντιπολιτεύεται, ας μου επιτραπεί η έκφραση, την κυβέρνηση, με σοβαρότητα, ευθύνη και παίρνοντας υπόψη όλες τις παραμέτρους. Να μεταφέρει βεβαίως τις θέσεις της κυβέρνησης στο λαό. Αλλά, κι αυτό είναι το πιο σημαντικό, να μεταφέρει τις θέσεις του λαού στην κυβέρνηση». Τόσο ρηξικέλευθη επαναπροσέγγιση του ρόλου του κόμματος, ώστε ο Τ. Παππάς στην «Εφημερίδα των Συντακτών» αναφωνεί: «Κόμμα αντάρτης ο ΣΥΡΙΖΑ». Εμείς να θυμίσουμε ότι αφενός η αστική υποκρισία πάει σύννεφο με το δήθεν διαχωρισμό κόμματος - κυβέρνησης ώστε να μην είναι μηχανισμός νομής της εξουσίας ενώ είναι, αφετέρου ότι αυτά τα δήθεν είναι αντιγραφή από τη «σχολή» του ΠΑΣΟΚ, που επίσης διαχώριζε το κόμμα από την κυβέρνηση, επίσης ήθελε το κόμμα αντιπολίτευση στην κυβέρνηση λόγω της σχέσης του με το λαό και άλλα τέτοια «κόλπα» χειραγώγησης, όπως αυτό που ο Γ. Παπανδρέου φώναζε: «Οι αντιεξουσιαστές στην εξουσία»...

Αμα διαβουλεύεσαι...

Για... δεκαπέντε ολόκληρες ώρες (και τι ώρες μάλιστα! από τις 11 το βράδυ της Δευτέρας έως τις 2 το μεσημέρι της Τρίτης...) έθεσε σε «δημόσια διαβούλευση» η συγκυβέρνηση το περιβόητο νομοσχέδιο για την «ανθρωπιστική κρίση». Καθόλου τυχαία, στα μόλις 11 σχόλια που πρόλαβαν να αναρτηθούν στη σχετική ιστοσελίδα, σχεδόν τα μισά αφορούσαν ακριβώς τη... «fast track» διαδικασία.

Η αλήθεια είναι, βέβαια, ότι όσες μέρες και να άφηνε στη διαδικασία της δημόσιας διαβούλευσης το εν λόγω νομοσχέδιο, η ουσία του δε θα άλλαζε: Μέτρα αποκλειστικά για τα «νοικοκυριά που διαβιούν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας» (με εισόδημα λιγότερο από 400 ευρώ το μήνα για 4μελή οικογένεια), με τα οποία δεν αντιμετωπίζονται πραγματικά τα προβλήματά τους και από τα οποία θα είναι ολότελα αποκλεισμένη η συντριπτική πλειοψηφία των εργατικών - λαϊκών νοικοκυριών.

... με τους «θεσμούς»

Φαίνεται πως η συγκυβέρνηση έκρινε πως αφού είχε «διαβουλευτεί» αρκετά το νομοσχέδιο με τους... «τρεις θεσμούς» (ΕΕ - ΕΚΤ - ΔΝΤ) -με αυτούς δηλαδή που με βάση τις αντιλαϊκές δεσμεύσεις που προσυπέγραψε, θα διαβουλεύεται... «περήφανα» κάθε νομοσχέδιό της- και αφού πήρε το «ΟΚ» από αυτούς, κάθε άλλη ενέργεια ήταν περιττή.

Το ζήτημα δε θα το σχολιάζαμε -άλλωστε θιασώτες του «open-government» δεν είμαστε-, αν οι σημερινοί κυβερνώντες δε μας είχαν πιπιλίσει το μυαλό με τα περί διαφάνειας, διαβούλευσης κλπ.

Μπαίνουμε λοιπόν στον πειρασμό να σημειώσουμε το γεγονός ότι πραγματικά το αστικό κράτος έχει «συνέχεια» και σε αυτό τον τομέα: Από τα «κατεπείγοντα» νομοσχέδια και τις Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου της συγκυβέρνησης ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, περάσαμε στις... «fast track» «δημόσιες διαβουλεύσεις» της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και στην άρνησή της να φέρει για ψήφιση στη Βουλή την αντιλαϊκή συμφωνία που υπέγραψε με τους «εταίρους», έτσι ώστε ο καθένας να πάρει την ευθύνη του απέναντι στη συνέχιση των αντιλαϊκών μέτρων...



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ