Τετάρτη 4 Μάρτη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σε επιφυλακή για το Ασφαλιστικό

Πολλά γράφονται και λέγονται αυτές τις μέρες για το Ασφαλιστικό, για το τι σκοπεύει να κάνει ή να μην κάνει η νέα συγκυβέρνηση. Σε γενικές γραμμές, αξιοποιώντας διαρροές και δηλώσεις του αρμόδιου υπουργείου, διαμορφώνεται η εικόνα ότι τα ασφαλιστικά δικαιώματα και οι συντάξεις δεν πρόκειται να πάνε πιο κάτω και ότι το επόμενο διάστημα, μάλιστα, θα ξεκινήσει και μια πορεία ανάκτησης ορισμένων από τις απώλειες που είχαν ασφαλισμένοι και συνταξιούχοι. Βέβαια, όταν ο αρμόδιος υπουργός ρωτήθηκε τις προάλλες ακόμα και για την επαναφορά της 13ης σύνταξης για όσους παίρνουν κάτω από 700 ευρώ, απάντησε ότι μέχρι τα επόμενα Χριστούγεννα, η κυβέρνηση έχει πολύ χρόνο να νομοθετήσει... Δηλαδή, έχει ο θεός και ανάλογα με τις εξελίξεις.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να καλλιεργήσει κλίμα εφησυχασμού για το Ασφαλιστικό, το οποίο απ' όλες τις κυβερνήσεις της ΕΕ ιεραρχείται ψηλά στη λίστα των μεταρρυθμίσεων και συνδέεται άμεσα με τα δημοσιονομικά. Οταν μάλιστα κάποιοι δημοσιογράφοι επισημαίνουν στον αναπληρωτή υπουργό Κοινωνικών Ασφαλίσεων ότι αυτά που υπόσχεται προσκρούουν στις συμφωνίες με τους εταίρους, αλλά και σε όσα γίνονται στα άλλα κράτη - μέλη, αυτός πετάει την μπάλα στην εξέδρα και λέει ότι δεν είναι δική του δουλειά να διαπραγματεύεται με τους εταίρους, αλλά του υπουργού Οικονομικών.

Το έργο με τον «καλό» και τον «κακό» χωροφύλακα το έχουν ξαναδεί οι εργαζόμενοι και σε προηγούμενες αντεργατικές - αντιλαϊκές μεταρρυθμίσεις. Τέτοιους ρόλους φαίνεται πως έχουν μοιράσει στην κυβέρνηση, ανάμεσα στον αναπληρωτή υπουργό Κοινωνικών Ασφαλίσεων, τον αρμόδιο γενικό γραμματέα και τελευταία τον υπουργό Οικονομικών. Ολα αυτά στο φόντο των ειδήσεων που βλέπουν το φως της δημοσιότητας ότι το κράτος ετοιμάζεται να αξιοποιήσει τα όποια αποθεματικά έχουν απομείνει στα Ταμεία και σε άλλους οργανισμούς, για να διασφαλίσει την ομαλή αποπληρωμή του χρέους προς τους δανειστές. Αυτό θα σημάνει την ολοκληρωτική ισοπέδωση των Ταμείων και θα αξιοποιηθεί σαν Κερκόπορτα για νέες σαρωτικές αλλαγές.

Το δίδαγμα που βγαίνει είναι ότι δε συγχωρείται κανενός είδους εφησυχασμός, ακόμα κι αν για λόγους που αφορούν ελιγμούς απέναντι στο κίνημα, η κυβέρνηση επιλέξει να «φρενάρει» προσωρινά μέτρα που υπηρετούν τη γενικότερη «μετάλλαξη» των ασφαλιστικών συστημάτων, σε πιο αντιδραστική κατεύθυνση, με βάση τις κατευθύνσεις της ΕΕ, τις οποίες αποδέχεται στο σύνολό τους. Αλλωστε, με τις ίδιες κατευθύνσεις, η προηγούμενη συγκυβέρνηση νομοθέτησε αντιασφαλιστικά μέτρα, τα οποία η σημερινή ονομάζει «εκσυγχρονισμό του ασφαλιστικού συστήματος» που θέλει να επεκτείνει, σύμφωνα με όσα γράφει στο κείμενο του Γιούρογκρουπ.


Π.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ