Πέμπτη 15 Γενάρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΕΚΛΟΓΕΣ ΓΕΝΑΡΗΣ 2015
ΠΑΣΟΚ - ΠΟΤΑΜΙ - ΚΙΔΗΣΟ - ΑΝΕΛ
Συνωστισμός «εγγυητών» και... «αναγκαίων καλών» για ΣΥΡΙΖΑ και κεφάλαιο

Αναβαθμισμένο ρόλο στην «επόμενη μέρα» του αστικού πολιτικού σκηνικού, πιθανότατα μέσα από τη συμμετοχή τους σε μια κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ, διεκδικούν τόσο τα κόμματα της εγχώριας κεντροαριστεράς (ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι, ΚΙΔΗΣΟ, ΔΗΜΑΡ - για την τελευταία βλ. το σχετικό ρεπορτάζ στην ίδια σελίδα) όσο και οι ΑΝΕΛ. Εμφανίζονται στο κεφάλαιο ως «εγγυητές» (και με την αντίστοιχη... προϋπηρεσία) των συμμαχιών του και της απαρέγκλιτης συνέχισης της αντιλαϊκής πολιτικής για τα συμφέροντά του, ενώ, ταυτόχρονα, καμωνόμενοι ότι θα χαλιναγωγήσουν τις ορμές «παροχολογίας» της Κουμουνδούρου αποπροσανατολίζουν λαϊκά στρώματα ότι δήθεν ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πρόγραμμα φιλολαϊκό.

Ο Ευ. Βενιζέλος, μιλώντας στη Χαλκίδα, έβαλε το εξής ψευτοδίλημμα: «Οι δημοσκοπήσεις επιμένουν να δείχνουν πως πρώτος είναι ο ΣΥΡΙΖΑ. Στην περίπτωση αυτή ο καθένας δεν καταλαβαίνει ότι χρειάζεται ένα αντίβαρο κι ένας εγγυητής, που να μπορεί να προστατεύσει την καθαρή ευρωπαϊκή και ασφαλή πορεία του τόπου; Αυτός είναι το ΠΑΣΟΚ, η Δημοκρατική Παράταξη», απάντησε ο ίδιος. Πρόσθεσε ότι «το ΠΑΣΟΚ αυτό είναι που τώρα ψάχνει τον τρίτο ρόλο (...) τα έφερε η μοίρα έτσι ώστε αυτή η τρίτη θέση, η τρίτη εντολή να είναι κρίσιμη και καθοριστική για το μέλλον του τόπου». Και συμπλήρωσε ότι «πρέπει να υπάρχει εθνική εγγύηση, εθνική στρατηγική, πρέπει η χώρα να πάει προς τα μπρος, να κάνει το ένα βήμα που απομένει προς τα μπρος και όχι πολλά βήματα προς τα πίσω, ανεξέλεγκτα, με κινδύνους».

Με τους ίδιους στόχους και στην ίδια βάση ο Στ. Θεοδωράκης υποστήριξε: «Εφιάλτης του ΣΥΡΙΖΑ είναι η αυτοδυναμία του. Σκεφτείτε 20 συνιστώσες να συζητούν κάθε μέρα πώς θα ψηφίσουν οι 151 βουλευτές του (...) Το Ποτάμι ως ισχυρή τρίτη δύναμη θα επιβάλει στο παλιό πολιτικό σύστημα να συνεργαστεί. Η χώρα δεν μπορεί να είναι μια ακυβέρνητη πολιτεία».

Ο Γ. Παπανδρέου άφησε και χτες ανοιχτό το ενδεχόμενο (αν το ΚΙΔΗΣΟ μπει στη Βουλή) να συνεργαστεί με τον ΣΥΡΙΖΑ «υπό όρους», αν συμφωνήσουν σε «ένα πλαίσιο για να αντιμετωπίσουμε το χρέος», σε «διαπραγμάτευση με τους εταίρους», με βάση «ένα ελληνικό σχέδιο αλλαγών» (αναδιαρθρώσεων που χρειάζεται το κεφάλαιο). Συνεργασία που θα προχωρήσει «αν μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ να δει τα πραγματικά αίτια», γιατί «αν λέει απλά ότι θα σκίσουμε το μνημόνιο, δεν έχει καταλάβει» πώς φτάσαμε - κατά τον Παπανδρέου - στην κρίση.

Τέλος, ο Π. Καμμένος διακηρύσσει, μέσω σχετικών προεκλογικών τηλεοπτικών διαφημίσεών του, ότι είναι το «αναγκαίο καλό» σε μια συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ ώστε να μην αφήσει τον Τσίπρα να ...εκτροχιάσει τη χώρα, και ταυτόχρονα να τον βοηθήσει να χορέψει τις αγορές πεντοζάλη...

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Εντείνονται οι διεργασίες για αναμόρφωση στο αστικό πολιτικό σύστημα(2017-03-07 00:00:00.0)
Διεκδικεί ρόλο στη χειραγώγηση του λαού(2016-10-26 00:00:00.0)
Αλληλοκαρφώνονται για διαφορετικά σχέδια κυβερνητικών κομπρεμί(2016-09-08 00:00:00.0)
Καλεί Θεοδωράκη - Παπανδρέου για συμπόρευση(2016-03-19 00:00:00.0)
Με αεροπλάνα και τρένα...(2015-01-21 00:00:00.0)
Πού συμφωνούν;(2014-06-04 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ