Πέμπτη 15 Γενάρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Ανοιχτοί εκβιασμοί

Αφού αναίρεσε ένα προς ένα τα υπεσχημένα στο λαό, αφού κατάρτισε ένα πρόγραμμα διαχείρισης της ακραίας φτώχειας και μόνο αυτής, τώρα εκβιάζει ανοιχτά το λαό: «`Η μου δίνετε αυτοδυναμία ή δεν εγγυώμαι την εφαρμογή του»! Αυτό ακριβώς είπε χτες ο Αλ. Τσίπρας σε εκπροσώπους ποντιακών οργανώσεων με τους οποίους συναντήθηκε! Κοντά είναι η μέρα που θα βγει και στον αφρό, προσάπτοντας στο λαό την ευθύνη που ο ΣΥΡΙΖΑ θα κάνει μία απ' τα ίδια και χειρότερα με όσους προηγήθηκαν. Πάντως κι αυτήν τη φορά, με τον εκβιασμό του ΣΥΡΙΖΑ μείναμε με την απορία: Από τις λοιπές δυνάμεις της διαχείρισης, τις πρόθυμες να βάλουν πλάτη σε μια κυβέρνησή του, ποιες ακριβώς θα τον εμποδίσουν να εφαρμόσει ένα πρόγραμμα γενναίας στήριξης των επιχειρηματικών ομίλων, που ταυτόχρονα κλείνει και ορισμένα στόματα πεινασμένων με ψίχουλα; Πόση βάση δηλαδή έχει ο εκβιασμός που αποτολμά σε ένα λαό που χειμάζεται;

Αναμάσημα και ίδιων συνθημάτων

«Ο κόσμος μας, η αξιοπρέπειά μας, το μέλλον μας...» Οχι, το παραπάνω σύνθημα δεν το βρήκαμε σε κάποιο προεκλογικό σποτάκι ή φυλλάδιο του ΣΥΡΙΖΑ. Είναι το κύριο σύνθημα της ΕΕ για το λεγόμενο «Ευρωπαϊκό Ετος για την Ανάπτυξη», όπως αυτή έχει χαρακτηρίσει το 2015.

Το κρίσιμο ασφαλώς ερώτημα δεν είναι αν το 2015 θα είναι όντως «Ετος Ανάπτυξης», αλλά ποιον θα ωφελήσει αυτή η ανάπτυξη. Η ίδια η λαϊκή πείρα δείχνει ότι όποια ανάκαμψη έρθει θα είναι μόνο για τα καπιταλιστικά κέρδη κι όχι για το λαό.

«Ανάπτυξη» εντός της ΕΕ και στο πλαίσιο του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης μπορεί να υπάρξει μόνο για τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους, για το ευρωενωσιακό κεφάλαιο. Το ίδιο ισχύει λοιπόν και για την «ανάπτυξη» εντός των πυλών της ΕΕ που υπόσχεται ο ΣΥΡΙΖΑ προεκλογικά. To ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αναμασά τα ίδια συνθήματα με την ΕΕ πιστοποιεί και στο επίπεδο των συνθημάτων ότι στηρίζει την ΕΕ και τη στρατηγική της, ότι αυτή θα υπηρετήσει και ως κυβέρνηση, όπως άλλωστε διαβεβαιώνει με κάθε ευκαιρία.

Οσο λοιπόν... φοβάται η ΕΕ μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα, άλλο τόσο μπορεί να ελπίζει κι ο λαός ότι οι εξαγγελίες για «ανάπτυξη» εντός του καπιταλιστικού δρόμου θα τον βγάλουν από το αδιέξοδο...

«Δείξε μου το "αδελφάκι" σου»...

Το «Αριστερό Μέτωπο» Γαλλίας αποφάσισε να απέχει από την προχτεσινή ψηφοφορία, όπου το γαλλικό κοινοβούλιο ψήφισε συνέχιση των στρατιωτικών επιχειρήσεων κατά του «Ισλαμικού Κράτους». Θυμίζουμε ότι πρόκειται για το εκλογικό σχήμα στο οποίο συμμετέχει και το μεταλλαγμένο ΚΚ Γαλλίας, το γαλλικό «αδελφάκι» του ΣΥΡΙΖΑ.

Η εξήγηση που έδωσαν οι επικεφαλής του «Μετώπου» ήταν ότι δε διαφωνούν με την ιμπεριαλιστική επέμβαση, αλλά με τη διαδικασία με την οποία αυτή οργανώνεται: «Η εκστρατεία αυτή δε διεξάγεται με εντολή του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, αλλά του ΝΑΤΟ, ενώ αμφιβάλλουμε για την αποτελεσματικότητα των νέων αεροπορικών επιδρομών». Δηλαδή δεν έχουν κανένα πρόβλημα με τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις στις οποίες πρωτοστατεί και η Γαλλία. Το πρόβλημά τους είναι αν η «ταμπέλα» των δολοφόνων γράφει πάνω ΝΑΤΟ ή ΟΗΕ. Το πρόβλημά τους είναι αν θα είναι αποτελεσματικές, όταν το αποτέλεσμα αφορά τα συμφέροντα των ιμπεριαλιστών!

Σημειώνουμε τα παραπάνω, γιατί είναι χαρακτηριστικά των «αντιρρήσεων» που έχουν δυνάμεις τύπου «Αριστερό Μέτωπο» ή ΣΥΡΙΖΑ για τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις. Ενδεικτικά της «αλλαγής» που ο ΣΥΡΙΖΑ υπόσχεται ότι θα φέρει και στο πλαίσιο των διεθνών σχέσεων. Οταν μάλιστα διαμηνύει σε όλους τους τόνους ότι «ανήκουμε» σε ΕΕ και ΝΑΤΟ, διαβεβαιώνοντας για την παραμονή της χώρας σε θανατηφόρα επικίνδυνες για τους λαούς λυκοσυμμαχίες.

Ασε να διαμαρτυρηθεί κανένας άλλος...

Για τη διανομή του τηλεοπτικού διαφημιστικού χρόνου διαμαρτυρήθηκε ο Σταύρος Θεοδωράκης, λέγοντας ότι τα κόμματα εξουσίας... παίρνουν εκατομμύρια και το Ποτάμι παίρνει μόνο 140 χιλιάδες κι αυτό είναι «ο απόλυτος διασυρμός της ισονομίας». Είναι πράγματι γεγονός ότι ο τηλεοπτικός χρόνος κατανέμεται εντελώς άνισα ανάμεσα στα κόμματα εδώ και χρόνια. Το να διαμαρτύρεται όμως και το Ποτάμι είναι υπερβολή, αφού πρόκειται για ένα κόμμα που στήθηκε και φουσκώθηκε αποκλειστικά από τα κανάλια. Μήπως ο κόσμος γνώρισε το Ποτάμι από τις οργανώσεις του στις γειτονιές και στους χώρους δουλειάς; Οχι, βέβαια. Στις τηλεοράσεις γεννήθηκε και σ' αυτές και μόνο υπάρχει μήνες τώρα. Μην είναι και αχάριστοι...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1622 Γεννιέται ο Γάλλος συγγραφέας Ζαν Μπατίστ Ποκελέν (Μολιέρος).

1822 Η Αϊτή γίνεται η πρώτη χώρα που αναγνωρίζει την επαναστατημένη Ελλάδα.

1919 Σε συνθήκες γενικευμένης αντεπαναστατικής τρομοκρατίας, που διενεργείται από το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα σε συμμαχία με την αστική τάξη, δολοφονούνται στο Βερολίνο οι κομμουνιστές ηγέτες Καρλ Λίμπκνεχτ και Ρόζα Λούξεμπουργκ.

1934 Οι Ιρέν και Φρεντερίκ Ζολιό - Κιουρί ανακαλύπτουν την τεχνητή ραδιενέργεια, γεγονός για το οποίο την επόμενη χρονιά τιμήθηκαν με το βραβείο Νόμπελ Χημείας.

1941 Δυόμισι μήνες μετά το 1ο και 50 μέρες μετά το 2ο, ο Νίκος Ζαχαριάδης, από τα μπουντρούμια της Γενικής Ασφάλειας Αθηνών, απευθύνει το 3ο κατά σειρά γράμμα του, αυτή τη φορά προς τα μέλη και τα στελέχη του ΚΚΕ και της ΟΚΝΕ. Σε αυτό καταγγέλλει την «Προσωρινή Διοίκηση» ως «δημιούργημα και όργανο του Μανιαδάκη» (υφυπουργού Δημόσιας Ασφάλειας της μεταξικής δικτατορίας), καλεί το λαό και το στρατό σε πάλη για την ανατροπή της δικτατορίας Μεταξά (την οποία χαρακτηρίζει «κύριο και βασικό εχθρό» του λαού), ενώ προσδιορίζει για μια ακόμη φορά τον χαρακτήρα του πολέμου ως ιμπεριαλιστικού. Ο Ν. Ζαχαριάδης εμπιστεύτηκε το γράμμα (που ήταν γραμμένο σε πανί) στον φοιτητή Λιανόπουλο, που κρατούνταν επίσης στη Γενική Ασφάλεια, για να το διαβιβάσει στους κομμουνιστές φοιτητές, ώστε να το τυπώσουν και να το κυκλοφορήσουν. Ωστόσο, κάτι τέτοιο δεν έγινε. «Τα πράγματα δείξαν αργότερα», σημείωσε στη συνέχεια ο ίδιος ο Ζαχαριάδης, «ότι και ο Λιανόπουλος ήταν χαφιές». Το 3ο γράμμα δημοσιεύτηκε τελικά στην ΚΟΜΕΠ της Κατοχής (τεύχος 2, Ιούνης 1942).

1943 Ο Κόκκινος Στρατός αντεπιτίθεται και κατατροπώνει τις δυνάμεις του Αξονα στη μάχη του Βορονέζ.

1948 Πραγματοποιείται σύσκεψη των κομματικών - πολιτικών και στρατιωτικών στελεχών του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας με αντικείμενο το πρόβλημα των εφεδρειών του Δημοκρατικού Στρατού. Ρίχνεται το σύνθημα: «Ολοι στ' άρματα, όλα για τη νίκη».

1962 Πεθαίνει στο Βερολίνο ο καθηγητής της Ιατρικής Πέτρος Κόκκαλης, στέλεχος του ΚΚΕ, Γραμματέας Υγείας και Πρόνοιας της Πολιτικής Επιτροπής Εθνικής Απελευθέρωσης (ΠΕΕΑ), υπουργός Παιδείας στην Προσωρινή Δημοκρατική Κυβέρνηση (ΠΔΚ) και κατόπιν πρόεδρος της Επιτροπής Βοήθειας για το Παιδί (ΕΒΟΠ).

1963 Πραγματοποιείται σύσκεψη 55 συνδικαλιστικών οργανώσεων, που αποτελεί την απαρχή της δημιουργίας των «115-ΣΕΟ» (Συνεργαζόμενων Εργατοϋπαλληλικών Οργανώσεων).

1969 Η Σοβιετική Ενωση εκτοξεύει τον «Σογιούζ-5», ο οποίος πραγματοποιεί την πρώτη πρόσδεση με άλλο διαστημόπλοιο και την πρώτη μεταφορά πληρώματος στο Διάστημα στην Ιστορία.

1975 Επειτα από 14 χρόνια σκληρού εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα η Αγκόλα αποκτά την ανεξαρτησία της από την Πορτογαλία, έχοντας την ηθική αλλά και έμπρακτη υποστήριξη της Σοβιετικής Ενωσης και των άλλων σοσιαλιστικών κρατών (της Κούβας, κ.ά.).



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ