Πέμπτη 15 Γενάρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΕΚΛΟΓΕΣ ΓΕΝΑΡΗΣ 2015
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
Μονόδρομος τα αντιλαϊκά μέτρα

Σαφή μηνύματα για κλιμάκωση της αντιλαϊκής πολιτικής και στην «επόμενη μέρα» συνεχίζουν να εκπέμπουν τα επιτελεία της ΕΕ. «Οι εκλογές δεν αλλάζουν τις βασικές συνθήκες. Οποια και αν είναι η κυβέρνηση, όποιος κι αν κερδίσει τις εκλογές - με μεγάλη αλληλεγγύη από την Ευρώπη - θα συνεχίσουμε σε αυτόν το δρόμο», δήλωσε χτες ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Β. Σόιμπλε. Από την πλευρά του, ο επικεφαλής του EFSF, Κλ. Ρέγκλινγκ, ξεκαθάρισε πως, «αν δε συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις, δε θα υπάρξουν άλλες εκταμιεύσεις από τον EFSF και το ΔΝΤ. Δε θα υπάρξει συζήτηση για πιθανή πρόσθετη ελάφρυνση του χρέους, η όλη διαδικασία θα έπρεπε να διακοπεί και η ελληνική οικονομία θα υπέφερε».

Σχετικά με την υπόθεση «κουρέματος» στο ελληνικό κρατικό χρέος, ο αμερικανικός οίκος «πιστοληπτικής αξιολόγησης» Moody's εκτιμά πως «οι χώρες της Ευρωζώνης πιθανόν θα απορρίψουν ένα τέτοιο, κατά βάση επειδή θα μπορούσε να οδηγήσει σε αντίστοιχες απαιτήσεις από άλλες χώρες της». Επισημαίνεται επίσης ότι «κάθε έξοδος από το ευρώ» θα έδειχνε ότι η Ευρωζώνη «θα μπορούσε να διασπαστεί και ότι δεν είναι αμετάκλητη».

Παράλληλα, η Κομισιόν ενέκρινε χτες την παράταση των εγγυήσεων που έχει δώσει το ελληνικό Δημόσιο στους 4 συστημικούς τραπεζικούς ομίλους, μέχρι και τις 30/6/2015. Πρόκειται για εγγυήσεις που δόθηκαν το 2008, στο πλαίσιο του πρώτου πακέτου ενίσχυσης, ύψους 28 δισ. ευρώ.

«Θολώνει» η ανάκαμψη

Στο χαμήλωμα των προβλέψεών της για τους ρυθμούς της καπιταλιστικής ανάκαμψης προχώρησε χτες και η Παγκόσμια Τράπεζα (ΠΤ). Σύμφωνα με την εξαμηνιαία έκθεσή της, ο ρυθμός μεγέθυνσης στην παγκόσμια οικονομία για το 2015 θα διαμορφωθεί στο 3% (από 3,4% στην εκτίμηση του περασμένου Ιούνη) και στο 3,3% (από 3,5%) το 2016. Ως λόγος της επιβράδυνσης αναφέρονται οι προοπτικές των οικονομιών της Ευρωζώνης, της Ιαπωνίας, καθώς και ορισμένων αναδυόμενων οικονομιών, που αντισταθμίζουν το όφελος από την πτώση των τιμών του πετρελαίου. Σε αυτό το πλαίσιο, σημειώνουν πως η ισχυρή ανάπτυξη στις ΗΠΑ και τη Βρετανία τις διαχωρίζει από άλλες «πλούσιες χώρες» (Ευρωζώνη, Ιαπωνία), οι οποίες συνεχίζουν σε αναιμικούς ρυθμούς και βρίσκονται αντιμέτωπες με φαινόμενα αποπληθωρισμού. Σύμφωνα με την έκθεση, η πτώση των τιμών του πετρελαίου σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα θα μειώσει τις επενδύσεις για την εξόρυξη σχιστολιθικού πετρελαίου, καθώς και την εξόρυξη σε μεγάλα θαλάσσια βάθη.

Ταυτόχρονα, υποχώρηση 0,4% κατέγραψε το Νοέμβρη του 2014 η βιομηχανική παραγωγή στην Ευρωζώνη, σε σύγκριση με το Νοέμβρη του 2013.

Η «αρνητική» εξέλιξη οφείλεται στο σκληρό πυρήνα της, όπου συνδυασμένα εκδηλώνονται ρυθμοί υποχώρησης: Στη Γερμανία η πτώση διαμορφώθηκε το Νοέμβρη στο 0,5% (έναντι ανάκαμψης 1,3% τον Οκτώβρη), στη Γαλλία η υποχώρηση επιταχύνθηκε στο 2,9% (από 1,1%), ενώ η Ιταλία συνέχισε με πτώση 1,8% (έναντι πτώσης 3% τον Οκτώβρη).


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ