Τετάρτη 14 Γενάρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΥΠΡΟΣ
Επίσκεψη Αϊντε αλλά και Τσαβούσογλου

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Με μια αιφνιδιαστική επίσκεψη του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, σήμερα, συμπίπτει η νέα άφιξη του ειδικού συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Εσπαν Μπαρθ Αϊντε.

Σήμερα το πρωί, ο Αιντε θα συναντήσει τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη. Κυπριακά ΜΜΕ επικαλούνταν πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες, εκτός από το αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις, ο Αιντε θα συζητούσε μαζί του και το θέμα του φυσικού αερίου.

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου θα έχει συναντήσεις με την ηγεσία του ψευδοκράτους, λίγες μόλις μέρες μετά την έκδοση νέας NAVTEX από την Τουρκία και την ανακοίνωση της παραμονής του «Μπαρμπαρός» στην κυπριακή ΑΟΖ.

Σε πρόσφατη δήλωσή του, ο Αναστασιάδης άφησε «παράθυρο» ανοιχτό για την ένταξη του φυσικού αερίου στην ατζέντα των επαφών, στο τελικό τους στάδιο, κάτι για το οποίο δέχτηκε την έντονη κριτική των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Σύμφωνα με το «Φιλελεύθερο», στη διάρκεια του Συμβουλίου Αρχηγών που έγινε τη Δευτέρα, ο Αναστασιάδης φέρεται να είπε ότι είχε λάβει διαβεβαιώσεις από τον Αϊντε ότι με τη μονομερή δήλωση της Λευκωσίας, η Τουρκία θα απέσυρε το «Μπαρμπαρός» και δε θα ανανέωνε τη NAVTEX.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, ο Γιαννάκης Ομήρου (πρόεδρος σήμερα της κυπριακής Βουλής) ανακοίνωσε χτες την απόφασή του να παραιτηθεί από την προεδρία του κόμματος ΕΔΕΚ. Μεταξύ άλλων, έκανε λόγο για «νοσηρό κλίμα» και μεθόδευση ενός «ευτελούς εκβιασμού».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ