Τετάρτη 14 Γενάρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Αναζωπύρωση συγκρούσεων

ΝΤΟΝΕΤΣΚ.--

Αναζωπύρωση των συγκρούσεων ανάμεσα στις δυνάμεις της αντιδραστικής κυβέρνησης και τους πολιτοφύλακες παρατηρείται τις τελευταίες μέρες στην Ανατολική Ουκρανία, λίγο πριν την προγραμματισμένη για αύριο Πέμπτη συνάντηση των Προέδρων Ουκρανίας, Ρωσίας, Γαλλίας, Γερμανίας στην Αστάνα του Καζαχστάν, που ωστόσο είναι αμφίβολο αν θα πραγματοποιηθεί τελικά.

Χτες από ρουκέτα που χτύπησε λεωφορείο κοντά στην πόλη Βολνοβάχα, νότια της πόλης Ντονέτσκ σκοτώθηκαν δέκα άμαχοι και τραυματίστηκαν 13, χωρίς να είναι ξεκάθαρο ποιος προκάλεσε το μακελειό. Επίσης, και σε άλλες περιοχές, ο στρατός κατηγορεί τους πολιτοφύλακες ότι εξαπέλυσαν μπαράζ πυρών πυροβολικού.

Πάντως, παρά τις πολεμικές επιχειρήσεις, η ουκρανική Βουλή, που κυριαρχείται από αντιδραστικές δυνάμεις, προχώρησε χτες στην αλλαγή του ποσοστού του κύριου μετόχου των επιχειρήσεων από το 60% στο 51%, ανοίγοντας το δρόμο για περαιτέρω ιδιωτικοποιήσεις κρατικών εταιρειών. Επίσης, προχτές η Interpol προσέθεσε τον Βίκτορ Γιανουκόβιτς, τον ανατραπέντα πρώην Πρόεδρο της Ουκρανίας, στον κατάλογο των προσώπων που καταζητούνται σε διεθνές επίπεδο, λόγω των κατηγοριών σε βάρος του από μέρους των ουκρανικών αρχών για κατάχρηση δημόσιου χρήματος. Ο 64χρονος Γιανουκόβιτς, βρίσκεται στη Ρωσία η οποία δεν προτίθεται να τον παραδώσει.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, στο πλαίσιο της ενδοϊμπεριαλιστικής αντιπαράθεσης, το ΝΑΤΟ εντείνει τις στρατιωτικές προετοιμασίες με γυμνάσια στη Βαλτική, απαντώντας στις κινήσεις της Ρωσίας να ενισχύσει τη στρατιωτική της παρουσία στην ενσωματωμένη Κριμαία.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ