Τετάρτη 14 Γενάρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
Για την κατάσταση στη Βενεζουέλα

Οι ελλείψεις σε σούπερ μάρκετ στη Βενεζουέλα, δημιουργούν τις τελευταίες μέρες μεγάλες «ουρές» ανθρώπων που περιμένουν για να αγοράσουν τα λιγοστά είδη πρώτης ανάγκης, με την αστυνομία και το στρατό να βρίσκονται έξω από τα μαγαζιά, ζήτημα που η αντιδραστική αντιπολίτευση και τα διεθνή και ντόπια αστικά μέσα αξιοποιούν ενάντια στην κυβέρνηση της χώρας. Χαρακτηριστικό είναι ότι χτες ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Ενρίκε Καπρίλες κάλεσε σε αντικυβερνητικές διαδηλώσεις σε μια στιγμή που ο Πρόεδρος της χώρας Νικολάς Μαδούρο, βρίσκεται σε περιοδεία στο εξωτερικό. Η πραγματικότητα είναι πιο σύνθετη από αυτό που περιγράφεται ως «αποτυχία του σοσιαλισμού στη Βενεζουέλα», όπως επιχειρεί να το παρουσιάσει σε χτεσινή της ανακοίνωση η ΝΔ.

Από τη μια, πρόκειται για μια ακόμα προσπάθεια του κεφαλαίου στη Βενεζουέλα να αποσταθεροποιήσει την κατάσταση στη χώρα, δημιουργώντας με τους μηχανισμούς που διαθέτει ελλείψεις στη διανομή των προϊόντων και βέβαια, από την άλλη, αποδεικνύεται το γεγονός ότι όσο υπάρχει καπιταλιστική αγορά, εξουσία των μονοπωλίων, αυτά θα μπορούν να δημιουργούν τέτοιες καταστάσεις. Οι κυβερνήσεις στη Βενεζουέλα από το 1989 με την άνοδο του Ούγκο Τσάβες στην κυβέρνηση και, μετά το θάνατό του, του Ν. Μαδούρο, που προχώρησαν σε κάποιες αλλαγές άμβλυνσης των τεράστιων προβλημάτων που αντιμετώπιζε ο λαός της Βενεζουέλας, αυτά τα 16 χρόνια παρά τις θεωρίες περί «σοσιαλισμού του 21ου αιώνα», δεν άλλαξαν το χαρακτήρα του καπιταλιστικού συστήματος στη χώρα. Δεν υπήρξε ανατροπή της πραγματικής εξουσίας των μονοπωλιακών ομίλων που εξακολουθούν να ελέγχουν τους περισσότερους τομείς της οικονομίας.

Επιπλέον, παρά την εθνικοποίηση του τομέα της πετρελαιοπαραγωγής, αυτός επίσης λειτουργεί μέσα στην καπιταλιστική αγορά και επιπλέον, επειδή είναι ο κύριος εξαγωγικός τομέας, δέχεται ισχυρό πλήγμα από την πτώση των διεθνών τιμών του αργού πετρελαίου. Ετσι και η στρεβλή παραγωγική ανάπτυξη της χώρας (η στήριξη σε ένα εξαγωγικό προϊόν), η ενσωμάτωση στην παγκόσμια καπιταλιστική οικονομία, επηρεάζει τη γενικότερη κατάσταση και διευκολύνει ταυτόχρονα τα σχέδια της αντίδρασης, ντόπιας και ξένης, των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων που δε σταματούν τις παρεμβάσεις του στη Βενεζουέλα. Και το ΚΚ Βενεζουέλας επισημαίνει τις ευθύνες της κυβέρνησης και απαιτεί να παρθούν άμεσα μέτρα για την εξασφάλιση της τροφοδοσίας του λαού με τα απαραίτητα προϊόντα μέσα από την κατάργηση των μονοπωλίων που ελέγχουν τη διανομή των προϊόντων που εισάγει το βενεζουελάνικο κράτος, αλλά καταλήγουν στα μονοπώλια και το παρεμπόριο. Αν κάτι, λοιπόν, επιβεβαιώνει το ζήτημα που δημιουργήθηκε στη Βενεζουέλα δεν είναι αυτό που σκόπιμα η ΝΔ χρησιμοποιεί αντιπολιτευτικά ενάντια στο ΣΥΡΙΖΑ, μιλώντας για «συμμάχους του ΣΥΡΙΖΑ» που φέρνουν «καταστροφικά αποτελέσματα», αλλά το γεγονός ότι όσο ζει και βασιλεύει το καπιταλιστικό σύστημα, οι καπιταλιστικές σχέσεις παραγωγής, που και η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζουν, θα ανακυκλώνονται τα αδιέξοδα του καπιταλισμού.


Δ. Κ.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ