Τετάρτη 14 Γενάρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΑΜΕ - ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ - ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ
Στηρίζουν τον αγώνα των εργαζομένων στη «Mercedes Benz» στη Βρέμη

Στην «ατμομηχανή» της ΕΕ ανθίζουν η «ενοικιαζόμενη» εργασία, η καταστολή των εργατικών αγώνων, η προσπάθεια για τρομοκράτηση των εργαζομένων

Από την πρόσφατη απεργία των εργατών στη «Μερτσέντες»
Από την πρόσφατη απεργία των εργατών στη «Μερτσέντες»
Την αλληλεγγύη τους στους εργαζόμενους του εργοστασίου της «Mercedes Benz», στη Βρέμη της Γερμανίας, εκφράζουν δεκάδες συνδικαλιστικές οργανώσεις που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ. Μετά τις απεργίες που οργάνωσαν στα τέλη του 2014 ενάντια στο καθεστώς της «ενοικίασης» εργαζομένων, οι εργαζόμενοι του εργοστασίου έχουν βρεθεί στο στόχαστρο της εργοδοσίας, που απειλεί με εκατοντάδες απολύσεις.

Στην επιστολή τους, οι εργαζόμενοι, μεταξύ άλλων, αναφέρουν: «Σας είχαμε ενημερώσει για τις 4 απεργίες που κάναμε στο τέλος του 2014 στη "Mercedes Benz", στη Βρέμη της Γερμανίας. Ξανά σας ευχαριστούμε για την αλληλεγγύη σας. Τώρα η διοίκηση έχει στείλει σε 746 εργάτες της βραδινής βάρδιας ένα ξεχωριστό "χριστουγεννιάτικο δώρο". Απείλησαν να τους δώσουν "προειδοποίηση", που σημαίνει απόλυση. Ξεκίνησαν ανακρίσεις και ελέγχους ώστε να βρουν πληροφοριοδότες για υποκινητές. Απείλησαν ιδίως κάποιους αριστερούς συνδικαλιστές -φυσικά χωρίς επιτυχία. Εχουμε δεχτεί σημαντική αλληλεγγύη, αλλά δυστυχώς, είμαστε οι μόνοι εργαζόμενοι στη Γερμανία που κατέβηκαν σε απεργία ενάντια στην ενοικίαση εργαζομένων. Γι' αυτό έχουμε απέναντί μας το σύνολο των καπιταλιστών. Επίσης, δυστυχώς, η ηγεσία του συνδικάτου μας, του IG Metall, δεν μας στηρίζει με κανέναν τρόπο. Αντίθετα, εναντιώνονται στον αγώνα μας».

Αμεση ήταν η απάντηση του ΠΑΜΕ και των συνδικαλιστικών οργανώσεων που συσπειρώνονται σε αυτό. Το κείμενο στήριξης και αλληλεγγύης υπογράφουν: Τα Εργατικά Κέντρα Πειραιά, Λέσβου, Αγρινίου, Δωδεκανήσου, Σάμου, Λάρισας, Αρτας, Κεφαλονιάς - Ιθάκης, Λευκάδας, Ζακύνθου, Λαυρίου, Νάουσας και Φωκίδας. Οι Ομοσπονδίες Οικοδόμων, Λογιστών, Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος, Τύπου - Χάρτου, Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών, Εμφιαλωμένων Ποτών, Συνταξιούχων ΝΑΤ, Συνταξιούχων ΙΚΑ, Συλλόγων Εργαζομένων Αποκεντρωμένων Διοικήσεων Ελλάδος. Τα Συνδικάτα Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγικής Βιομηχανίας, Ιδιωτικών Κλινικών Αθήνας, Τηλεπικοινωνιών και Πληροφορικής, Επισιτισμού - Τουρισμού Αττικής, Εργαζομένων στην «Tasty».

Απευθυνόμενοι στους εργαζόμενους του εργοστασίου, σημειώνουν:

«Οι συνδικαλιστικές οργανώσεις, ομοσπονδίες, εργατικά κέντρα και συνδικάτα που υπογράφουνε το παρακάτω κείμενο στηρίζουμε τον δίκαιο αγώνα σας ενάντια στις τρομοκρατικές απολύσεις που σχεδιάζει η εργοδοσία της "Mercedes Benz", για να σταματήσει τις κινητοποιήσεις σας που υπερασπίζονται το δικαίωμα των εργαζομένων σε δουλειά με πλήρη δικαιώματα, κόντρα στους σχεδιασμούς για χρησιμοποίηση εταιριών ενοικίασης εργαζομένων στο εργοστάσιο της "Mercedes Benz" της Βρέμης.

Το παράδειγμα της πολυεθνικής "Mercedes Benz" αποδεικνύει ότι δεν υπάρχουν παράδεισοι για τους εργαζόμενους στον καπιταλισμό. Στην καρδιά της "ατμομηχανής της ΕΕ" οι αγώνες των εργατών αντιμετωπίζονται με καταστολή και τρομοκρατία. Οι εργαζόμενοι σε κάθε χώρα έχουν να αντιμετωπίσουν το αντεργατικό πλαίσιο της ΕΕ που επιβάλλει τις εταιρείες ενοικίασης - σκλαβοπάζαρα εργαζομένων για να χτυπήσει και να υποσκάψει τα κεκτημένα δικαιώματα των εργαζομένων, τις Συλλογικές τους Συμβάσεις. Ταυτόχρονα, κόντρα στην εργοδοσία οι εργαζόμενοι έχουν να αντιμετωπίσουν και τις συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες, που τόσα χρόνια καλλιεργούσαν τη λογική της "ταξικής συνεργασίας" και των "κοινωνικών διαλόγων".

Οι συνδικαλιστικές οργανώσεις, ομοσπονδίες, εργατικά κέντρα και συνδικάτα που υπογράφουν το παρακάτω κείμενο καταγγέλλουν τις τρομοκρατικές ενέργειες της "Mercedes Benz", απέναντι στον δίκαιο αγώνα των εργαζομένων του εργοστασίου της Βρέμης. Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στους εργαζόμενους και δίνουμε την υπόσχεση να στηρίξουμε τον αγώνα σας με κάθε δυνατό τρόπο, όπως κάνατε και εσείς κάθε φορά στις κινητοποιήσεις και τους αγώνες της εργατικής τάξης της Ελλάδας, στη μεγαλειώδη 9μηνη απεργία των Χαλυβουργών».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Η «Daimler» καταργεί 10.000 θέσεις εργασίας(3/12/2019)
Μηνύματα στήριξης από το εξωτερικό(6/10/2012)
Ανακαλούνται MERCEDES και VOLVO(2/6/2007)
ΠΕΡΙΛΗΨΗ(20/7/2005)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ