Πέμπτη 20 Νοέμβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ - ΙΝΔΙΑ
Δυναμώνουν οικονομική και στρατιωτική συνεργασία

Οι πρωθυπουργοί Ινδίας και Αυστραλίας
Οι πρωθυπουργοί Ινδίας και Αυστραλίας
ΚΑΜΠΕΡΑ.--

Νέο «Πλαίσιο για τη Συνεργασία σε θέματα Ασφαλείας» υπέγραψαν οι πρωθυπουργοί Αυστραλίας και Ινδίας. Σύμφωνα με κοινή ανακοίνωση που εκδόθηκε, «ο πρωθυπουργός Τόνι Αμποτ και ο πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι αποφάσισαν να επεκτείνουν την αμυντική συνεργασία στους τομείς της έρευνας, της ανάπτυξης και της βιομηχανίας. Συμφώνησαν να διεξάγονται τακτικές συναντήσεις σε επίπεδο υπουργών Αμυνας, να διεξάγονται τακτικές ναυτικές ασκήσεις και να συγκαλούνται τακτικά εκπρόσωποι από τα αντίστοιχα σώματα του Πολεμικού Ναυτικού, της Πολεμικής Αεροπορίας και του Πεζικού».

Η «κοινή δράση» θα αφορά την «αντιμετώπιση της τρομοκρατίας», τον έλεγχο των συνόρων και ειδικότερα τη θαλάσσια ασφάλεια, αλλά και στενές διαβουλεύσεις για συνεργασία σε περιφερειακούς και διεθνείς οργανισμούς. Μάλιστα, η Καμπέρα διαμήνυσε με έμφαση ότι στηρίζει την πρόθεση της Ινδίας να γίνει μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Η συμφωνία αναδεικνύει τις γενικότερες ενδοϊμπεριαλιστικές «διεργασίες» που αναπτύσσονται στην περιοχή του Ειρηνικού, στο φόντο ανταγωνισμών για τον έλεγχο αγορών και πρώτων υλών, με την «ανάμειξη» ισχυρών δυνάμεων όπως οι Κίνα, ΗΠΑ, Ιαπωνία αλλά και την όλο και εντονότερη «ανάδυση» της παρουσίας χωρών όπως η Ινδία.

Καμπέρα και Νέο Δελχί ανακοίνωσαν ταυτόχρονα ότι θα επιταχύνουν και τις προσπάθειες για την υπογραφή διμερούς συμφωνίας Ελεύθερου Εμπορίου. Ο Μόντι ανέφερε σχετικά ότι ζήτησε ευκολότερη πρόσβαση των Ινδών επιχειρηματιών στην αυστραλέζικη αγορά και ταχύτερη έγκριση επενδύσεων». Ο ίδιος καλωσόρισε τις αυστραλέζικες επενδύσεις, τονίζοντας ότι η Αυστραλία θα γίνει αξιόλογος εταίρος στη ραγδαία αναπτυσσόμενη οικονομία της Ινδίας.

Να σημειωθεί ότι προχτές, η Αυστραλία (ένας από τους σημαντικότερους «εταίρους» των ΗΠΑ στον Ειρηνικό) υπέγραψε Συμφωνία Ελεύθερου Εμπορίου και με την Κίνα, μετά από διαπραγματεύσεις σχεδόν δέκα χρόνων.

Σύμφωνα με τον Αυστραλό υπουργό Εμπορίου Αντριου Ρομπ, το 99,9% των σημερινών εξαγωγών της Αυστραλίας σε πρώτες ύλες, ενεργειακά και βιομηχανικά προϊόντα θα μπορούν να εισέλθουν χωρίς δασμούς στην Κίνα. Ο ίδιος περιέγραψε τη συμφωνία ως την πιο ευνοϊκή που έχει παραχωρήσει ποτέ η Κίνα σε δυτική χώρα, ιδιαίτερα για τον τομέα των υπηρεσιών.

Επίσης, Κίνα και Αυστραλία θα δυναμώσουν τη συνεργασία τους και στην έρευνα στην Ανταρκτική, μια περιοχή πλούσια σε ενεργειακό πλούτο, που τα τελευταία χρόνια συγκεντρώνει το «ενδιαφέρον» πολλών.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ