Πέμπτη 20 Νοέμβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Ισοπεδώνοντας μορφωτικά και εργασιακά δικαιώματα

Πρόκληση απέναντι σε χιλιάδες άνεργους εκπαιδευτικούς, στη λαϊκή οικογένεια και τα παιδιά της, είναι η στάση της κυβέρνησης για τις ελλείψεις στα σχολεία. Σύμφωνα με τις τελευταίες προτάσεις που επεξεργάζεται το υπουργείο Παιδείας, οι εκπαιδευτικοί καλούνται με τον έναν ή τον άλλο τρόπο να δουλέψουν «εθελοντικά», απεμπολώντας δικαιώματά τους προκειμένου να λειτουργήσουν τα σχολεία. Σήμερα, σε χιλιάδες μετρώνται οι πραγματικές ανάγκες σε εκπαιδευτικούς και η κυβέρνηση δεν μπορεί πια να τις συγκαλύψει. Ο δρόμος για την οριστική ικανοποίηση αυτών των αναγκών περνά μέσα από μαζικούς διορισμούς εκπαιδευτικών, μονιμοποίηση όλων των αναπληρωτών και ωρομισθίων, αύξηση της χρηματοδότησης της εκπαίδευσης.

Ομως η πολιτική που ακολουθείται, όχι μόνο δεν οδηγεί σε ικανό αριθμό διορισμών, αλλά διευρύνει τις ελαστικές εργασιακές σχέσεις στην εκπαίδευση, ενώ έχει ήδη ανοίξει το δρόμο και για απολύσεις. Ταυτόχρονα, μία κυβέρνηση που ανερυθρίαστα δηλώνει ότι δεν έχει λεφτά για εκπαιδευτικούς, με αντίστοιχη ευκολία καλεί τους εκπαιδευτικούς να δουλέψουν τζάμπα, να διακόψουν την άδεια ανατροφής παιδιών, για να ψευτοκουκουλωθούν οι ελλείψεις τις οποίες δημιούργησε η πολιτική που πιστά ακολουθείται τόσα χρόνια σε βάρος των μορφωτικών δικαιωμάτων του λαού.

«Πού είναι το πρόβλημα με την εθελοντική εργασία;», αναρωτήθηκε σε τηλεοπτική εκπομπή ο Αν. Λοβέρδος. Αυτό που βαφτίζει ως εθελοντισμό το υπουργείο Παιδείας είναι η δουλειά χωρίς δικαιώματα με το μανδύα της εθελοντικής προσφοράς. Είναι η γνωστή η προσπάθεια εκμετάλλευσης της ανάγκης για κοινωνική προσφορά, ενώ στην προκειμένη περίπτωση τίθενται και εκβιασμοί του τύπου «ή κενά ή εθελοντές» και «δέλεαρ» 300 ευρώ χαρτζιλίκι σε όσους αποφασίσουν να εγκαταλείψουν την άδεια ανατροφής τέκνων. Πρόκειται για ευθεία αμφισβήτηση του δικαιώματος στη γονική άδεια, που «πατά» στη δύσκολη οικονομική κατάσταση που αντιμετωπίζουν νέοι εκπαιδευτικοί με παιδιά.

Το υπουργείο Παιδείας προκλητικά μάλιστα ισχυρίζεται ότι προχωρά σε τέτοια μέτρα για το καλό των μαθητών. Των παιδιών που με εντολές του κάνουν μάθημα συνωστιζόμενοι σε τάξεις των 27 μαθητών, σε 1.600 σχολεία λιγότερα λόγω των συγχωνεύσεων, με τους γονείς να βάζουν το χέρι στην τσέπη, σε ένα σχολείο πίσω από τις ανάγκες τους, με ταξικά φίλτρα και πανελλαδικού τύπου εξετάσεις από την Α' Λυκείου. Με τους ίδιους τους μαθητές να καλούνται να δουλέψουν από νωρίς χωρίς δικαιώματα στη «μαθητεία». Με την αστυνομία και τους εισαγγελείς να βρίσκονται στις πόρτες των σχολείων, έτοιμοι να καταστείλουν την αγανάκτηση γι' αυτήν την κατάσταση.

Η κίνηση του υπουργείου να απευθυνθεί σε «εθελοντές» έχει αποτελέσματα που πάνε πολύ πιο μακριά από την κάλυψη κάποιων ωρών διδασκαλίας. Ερχονται να ισοπεδώσουν παραπέρα τα εργασιακά δικαιώματα στην εκπαίδευση, να προστεθούν στην πολιτική της αδιοριστίας, των διαρκών φίλτρων για διορισμό, των ελαστικών εργασιακών σχέσεων, της «αξιολόγησης». Πρόκειται για εφαρμογή του «εθελοντισμού» όπως την εννοεί το μεγάλο κεφάλαιο, με την υποκατάσταση των υποχρεώσεων της πολιτείας με «εθελοντική» δουλειά, με την παραίτηση του εργαζόμενου από τα δικαιώματά του, με την υποταγή του στις, σε βάρος του και σε βάρος της μόρφωσης των παιδιών των λαϊκών οικογενειών, αξιώσεις του συστήματος.

Δούλεμα «ψιλό γαζί» στις πλάτες των εργαζομένων της ΕΛΒΟ

Δούλεμα «ψιλό γαζί», ντυμένο με όψιμο ενδιαφέρον για τη λειτουργία της ΕΛΒΟ και το μέλλον των εργαζομένων σε αυτή, συνιστούν οι «πρωτοβουλίες» του ΠΑΣΟΚ σε σχέση με την πορεία ιδιωτικοποίησής της, όταν στην πραγματικότητα το ίδιο έχει πρωταγωνιστήσει και σε αυτήν την αντιλαϊκή εξέλιξη.

Το θέμα έθεσε χτες ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Ευ. Βενιζέλος, στη συνάντησή του με τον υπουργό Οικονομικών, Γκ. Χαρδούβελη, ενώ είχε προηγηθεί η προχτεσινή ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ, στην οποία εμφανιζόταν να «εκφράζει τη διαφωνία του για το σχεδιασμό με τον οποίο το υπουργείο Οικονομικών (και ο εκκαθαριστής) προωθεί την ιδιωτικοποίηση της Ελληνικής Βιομηχανίας Οχημάτων (ΕΛΒΟ)» και να ζητά παρέμβαση του Γκ. Χαρδούβελη, για να μην προχωρήσουν «οι απαράδεκτοι σχεδιασμοί», καθώς, όπως σημειώνει, «η διαδικασία μεταβίβασης της ΕΛΒΟ πρέπει να διασφαλίζει την ομαλή συνέχιση της λειτουργίας της και τις εκατοντάδες θέσεις εργασίας σε αυτήν».

Το ΠΑΣΟΚ διαμαρτύρεται, λέει, γιατί «δεν είναι δυνατό να επιχειρείται η τμηματική πώληση της επιχείρησης, η χωριστή πώληση των ανταλλακτικών που διαθέτει και η έλλειψη οιασδήποτε μέριμνας για τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας σε αυτή». Σε άλλο σημείο της ανακοίνωσης, αναφέρει ότι «το ΠΑΣΟΚ, διά του προέδρου του Ευάγγελου Βενιζέλου, παρενέβη πολλές φορές στο παρελθόν, αλλά και πρόσφατα - αποφασιστικά για να μην κλείσει η επιχείρηση, πιστεύοντας στη δυνατότητα υγιούς και παραγωγικής λειτουργίας της. Αυτό προτίθεται να πράξει και τώρα».

Η πραγματικότητα είναι ότι το ΠΑΣΟΚ όλα τα προηγούμενα χρόνια στήριξε και συναποφάσισε σε επίπεδο ΕΕ την πολιτική που βάζει λουκέτο στην αμυντική βιομηχανία της χώρας και πετά στο δρόμο τους εργαζόμενους. Η συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ ψήφισε τους νόμους και τις ειδικές διατάξεις (άρθρο 14α) που προβλέπει ειδική εκκαθάριση εν λειτουργία για την ΕΛΒΟ και δίνει το δικαίωμα στον ειδικό εκκαθαριστή να λύσει τη σχέση εξαρτημένης εργασίας με τους εργαζόμενους, ακόμη και χωρίς αποζημίωση, αν αυτό είναι «προς όφελος της ειδικής εκκαθάρισης».

Θυμίζουμε ότι το Πολυμελές Εφετείο Θεσσαλονίκης το Γενάρη αποδέχτηκε την αίτηση ειδικής εκκαθάρισης του ελληνικού Δημοσίου για την ΕΛΒΟ και όρισε ειδικό εκκαθαριστή την εταιρεία «Ernst & Young», την οποία είχε προτείνει το ελληνικό Δημόσιο, δηλαδή η συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ. Λίγους μήνες μετά, ο εκκαθαριστής μπήκε στην ΕΛΒΟ και ξεκίνησε τη διαδικασία.

Στις 13 Οκτώβρη ανακοινώθηκε η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος, σύμφωνα με την οποία η ΕΛΒΟ έσπασε σε τέσσερα κομμάτια και οι υποψήφιοι αγοραστές είχαν περίπου 20 μέρες για να καταθέσουν τις προσφορές τους. Μάλιστα δεν υπήρχε καμία αναφορά σε ό,τι αφορά το εργασιακό μέλλον των 345 εργαζομένων. Αυτή η πρώτη φάση ολοκληρώθηκε στις 3 Νοέμβρη, όμως από τότε δεν υπήρξε καμία σχετική πληροφόρηση που να ενημερώνει για το πόσοι και ποιοι είναι οι ενδιαφερόμενοι, τι τελικά θέλουν να βάλουν στο χέρι.

Αλήθεια, το ΠΑΣΟΚ τώρα ανακάλυψε, ένα μήνα μετά από την ανακοίνωση διάλυσης και εκποίησης της ΕΛΒΟ, ότι η εταιρεία σπάει στα 4 και πουλιέται και οι εργαζόμενοι δε διασφαλίζονται; Δεν πείθει κανένα. Με τέτοιες τακτικές, του τάχα «προοδευτικού» πόλου μέσα στη συγκυβέρνηση, δεν μπορεί πλέον να κοροϊδεύει τους εργαζόμενους και να κρύβει τις ευθύνες του. Και μάλλον μάταια προσπαθεί να ψαρέψει στα θολά νερά, μπροστά στο ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών.


Α.Α.

Περί στρατηγικών στο φάρμακο...

«

Εμείς έχουμε πάγιες θέσεις και για εθνική βιομηχανία, εθνική φαρμακαποθήκη. Οταν μιλάμε για εγχώρια βιομηχανία φαρμάκου, δεν εννοούμε μονάχα την ιδιωτική. Εχουμε στόχο και σχέδιο. Αλλά μου κάνει πάρα πολύ μεγάλη εντύπωση. Είναι δυνατόν να υπάρχει υπουργός Υγείας, που να αδιαφορεί για το εάν αύριο θα πεταχτούν στο δρόμο 20 χιλιάδες εργαζόμενοι σ' αυτή τη βιομηχανία; Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι οι Ελληνες φαρμακοβιομήχανοι έπαιξαν καθοριστικό ρόλο σ' αυτή την ασυδοσία του προηγούμενου διαστήματος και κάποιοι πρέπει να λογοδοτήσουν γι' αυτό». Αυτά έλεγε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου για τα φάρμακα στις 26/11/2013. Ηταν τότε που είχε ξεσπάσει η άσφαιρη αντιπαράθεση συγκυβέρνησης - με πρωταγωνιστή τον τότε υπουργό Υγείας Αδωνι Γεωργιάδη - και αξιωματικής αντιπολίτευσης για τις τιμές των φαρμάκων.

Πρόσφατα, αναρτήθηκε στο διαδίκτυο το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ για την Υγεία. Στο κεφάλαιο για το φάρμακο, αναφέρει ότι η πολιτική του θα κινηθεί σε τρεις άξονες (ποιοτικός έλεγχος, παραγωγή και εξασφάλιση επάρκειας και έλεγχος κόστους), για να τονίσει: «Μεγάλης σημασίας στρατηγική μας επιλογή αποτελεί η επανίδρυση της Εθνικής φαρμακοβιομηχανίας, με στόχο την παραγωγή ποιοτικού φαρμάκου και τη λειτουργία εξισορροπητικού μηχανισμού στον ανταγωνισμό και την τιμολογιακή πολιτική». Στις 18/11/2014, ο Γιάννης Μπασκόζος, υπεύθυνος απ' την ΠΓ του ΣΥΡΙΖΑ για την Υγεία, παραβρέθηκε μαζί με τον Παναγιώτη Κουρουμπλή, κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του κόμματος σε εκδήλωση της Πανελλήνιας Ενωσης Φαρμακοβιομηχανίας, γιατί θεώρησαν «ότι είναι πολύ σημαντικό αυτό που συμβαίνει εδώ», κατά την έκφραση του Γ. Μπασκόζου. Ηταν μια εκδήλωση όπου η ντόπια φαρμακοβιομηχανία, ενώπιον της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας, κατέθεσε τα αιτήματά της κοστολογημένα: Να καλύψει το 70% των φαρμάκων στην αγορά και το 50% στα δημόσια νοσοκομεία.

Στην ομιλία του ο Γ. Μπασκόζος, μεταξύ των άλλων, είπε: «Για μάς το φάρμακο είναι πρωτίστως κοινωνικό αγαθό. Θεωρούμε ότι κάθε παραγωγική προσπάθεια θα πρέπει να κατατείνει στο να αντιμετωπιστεί αυτή η ανθρωπιστική κρίση... Ομως, τα εγχώρια παραγόμενα ποιοτικά ελεγμένα φάρμακα μπορούν να αποτελέσουν, εκτός απ' τον κοινωνικό ρόλο, και ατμομηχανή της κίνησης της οικονομίας για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας. Εμείς αυτό το παίρνουμε πολύ σοβαρά υπόψιν. Θέλουμε και θα στηρίξουμε την εγχώρια παραγωγή. Θέλουμε την αύξηση της διείσδυσης των γενοσήμων, των ποιοτικά ελεγμένων με έναν άλλον αναβαθμισμένο ΕΟΦ, για να μπορούν όλοι να έχουν πρόσβαση στο φάρμακο που έχουν ανάγκη. Μας ενδιαφέρει όμως, παράλληλα, να συνομολογήσουμε και να συμφωνήσουμε μια πολιτική τιμών που θα μπορεί να παίξει αυτόν το ρόλο τον προωθητικό. Να βάλουμε τα θεραπευτικά πρωτόκολλα μέσα στην καθημερινή πράξη του ιατρικού Σώματος, με τη συναίνεσή του με την πλήρη ενημέρωσή του... Θα φροντίσουμε και θα συμφωνήσουμε μαζί σας ότι κάθε αύξηση της παραγωγής θα πρέπει να έχει αποτέλεσμα και στην αύξηση της απασχόλησης, στο σεβασμό των θέσεων εργασίας και των εργασιακών δικαιωμάτων αυτών που ήδη εργάζονται και, που, ελπίζω ότι είναι εδώ μαζί μας. Θα επιδιώξουμε και θα καθιερώσουμε ένα σταθερό φορολογικό σύστημα, στο οποίο βεβαίως αυτοί που έχουν θα δίνουν περισσότερα, αλλά οι όροι θα είναι σταθεροί. Εμείς πιστεύουμε ότι η ανάπτυξη της εγχώριας παραγωγής φαρμάκων, η αύξηση της διείσδυσης στην ελληνική αγορά σε όφελος των αρρώστων, αλλά και της εγχώριας φαρμακοβιομηχανίας, σε συνδυασμό με τη συμφωνία για τις τιμές που θα επιτρέπει και αύξηση του όγκου, άρα ως εκ τούτου και συζήτηση για τις τιμές, γιατί το περιθώριο κέρδους θα είναι μεγαλύτερο να γίνουν ταυτόχρονα με ένα και βασικό γνώμονα: Το συμφέρον των ασθενών, των πολιτών αυτής της χώρας αλλά και των εργαζομένων στις επιχειρήσεις της εγχώριας φαρμακοβιομηχανίας».

Ο ΣΥΡΙΖΑ τάζει στους ντόπιους φαρμακοβιομήχανους ό,τι και η κυβέρνηση και ταυτόχρονα καλλιεργεί αυταπάτες στο λαό ότι η ανάπτυξη της κερδοφορίας τους, με μεγαλύτερη διείσδυση στην εγχώρια αγορά, μπορεί να συμβαδίζει με τα συμφέροντα των εργαζομένων στο Φάρμακο και να ικανοποιεί παράλληλα τη σύγχρονη ανάγκη για φθηνό και ποιοτικό φάρμακο! Ανάλογη, όμως, ήταν και η τοποθέτηση του υπουργού Υγείας: «Η κυβέρνηση πιστεύει πολύ στην Ελληνική Φαρμακοβιομηχανία, την οποία θέλουμε να μακροημερεύει και να είναι κερδοφόρα», είπε ο Μάκης Βορίδης, δηλώνοντας ότι στρατηγικός στόχος της κυβέρνησης είναι η κατάργηση του clowback (των επιστροφών της φαρμακοβιομηχανίας στα ασφαλιστικά ταμεία). Σημειώνουμε ότι οι πωλήσεις φαρμάκων στην Ελλάδα το 2013 ανήλθαν σε 5,3 δισ. ευρώ. Από αυτά, το 75% (ή 3,975 δισ. ή 2,2% του ΑΕΠ) τα καρπώθηκαν 55 πολυεθνικές και 50 ντόπιες φαρμακοβιομηχανίες. «Είναι πολλά τα λεφτά Αρη», όπως ακούγεται και στην παλιά ελληνική ταινία...


Γ. Μ.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ