ΚΙΕΒΟ.-- Την ώρα που η αντιδραστική κυβέρνηση του Κιέβου συνεχίζει το αιματοκύλισμα του λαού στο Ντονμπάς (στις ανατολικές περιοχές Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ) φαίνεται ότι επιχειρείται και μια συμβιβαστική λύση. Ωστόσο ακόμα και στο κυβερνητικό αστικό στρατόπεδο υπάρχουν διαφοροποιήσεις. Ο πρωθυπουργός Αρσένι Γιατσενιούκ και νικητής με μικρή διαφορά, στις εκλογές της 26ης Οκτώβρη, μίλησε για διαδικασία διαπραγματεύσεων «τύπου Γενεύης», δηλαδή με συμμετοχή ΕΕ, ΗΠΑ, Ουκρανίας και Ρωσίας, ώστε, όπως είπε, η Ουκρανία να μη διαπραγματευτεί μόνη της. Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκο, συζητώντας με τον υπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγερ, είπε ότι προτιμάει μια διαδικασία «τύπου Βαϊμάρης», δηλαδή με τη συμμετοχή Γερμανίας, Γαλλίας, Πολωνίας, Ουκρανίας, Ρωσίας. Εκεί που φαίνεται να υπάρχει σύγκλιση είναι ότι δε γίνεται λόγος για επανάληψη συζήτησης με τις αρχές των δύο αυτοαποκαλούμενων Λαϊκών Δημοκρατιών Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ ειδικά μετά τις εκλογές της 2 Νοέμβρη που η κυβέρνηση του Κιέβου και οι Δυτικοί ιμπεριαλιστές δεν αναγνωρίζουν. Στο θέμα αυτό, επίσης, η Ρωσία επιμένει ότι ο διάλογος πρέπει να είναι ανάμεσα στα δύο μέρη της Ουκρανίας και οι άλλες πλευρές μπορούν να συμβάλουν όπως έγινε και με τη συμφωνία εκεχειρίας στις 5 Σεπτέμβρη, στο Μινσκ της Λευκορωσίας, όπου συμμετείχε ως εγγυήτρια η Ρωσία και ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) και επομένως ζητάει αυτή να είναι η μορφή της διαπραγμάτευσης.
Μια αιρετική άποψη που ομολογουμένως ...εντυπωσίασε ήταν η πρόταση που έκανε ο Πρόεδρος του Λουγκάνσκ Ιγκόρ Πλοτνίτσκι, που με επιστολή του προκάλεσε τον Ουκρανό Πρόεδρο Πέτρο Ποροσένκο σε μονομαχία, ώστε να λυθούν οι διαφορές με τον τρόπο που το έκαναν οι Σλάβοι και οι Κοζάκοι στο παρελθόν. Μιλάμε, δηλαδή, για πραγματική επιστροφή στο παρελθόν. Λέει χαρακτηριστικά: «Γιατί να υποδαυλίζουμε τα μίση και να σκοτώνουμε ανθρώπους, να καταστρέφουμε την οικονομία και τις πόλεις; (...) Θα ήταν προτιμότερο να τελειώνουμε με όλα αυτά μέσω μιας έντιμης μονομαχίας και να σώσουμε, με τη ζωή μας, τις ζωές χιλιάδων ανθρώπων» και προσθέτει «κάθε πλευρά θα έχει το δικαίωμα να φέρει δέκα μάρτυρες και δέκα εκπροσώπους μέσων ενημέρωσης. Δε διαφωνώ με την αναμετάδοση αυτής της μονομαχίας απευθείας από την τηλεόραση. Σας αφήνω επίσης το ελεύθερο να διαλέξετε τον τόπο και τα όπλα και όποιος νικήσει θα επιβάλει τους όρους του στην άλλη πλευρά και έτσι θα τελειώνει η αιματοχυσία».
Ο εκπρόσωπος της ουκρανικής διπλωματίας Εβγκέν Περμπιίνις αντέδρασε γράφοντας στο λογαριασμό του στο Twitter ότι ο Πλοτνίτσκι «θα μονομαχήσει με την ουκρανική Δικαιοσύνη». Ο Πλοτνίτσκι κατηγορείται ότι παρέδωσε στη Ρωσία την Ουκρανή πιλότο της Πολεμικής Αεροπορίας Νάντια Σαβτσένκο, η οποία φέρεται ότι αιχμαλωτίστηκε από τους πολιτοφύλακες. Η Ρωσία από την πλευρά της κατηγορεί την Σαβτσένκο ότι συμμετείχε σε μια επιχείρηση που οδήγησε στο θάνατο δύο Ρώσων δημοσιογράφων τον περασμένο Ιούνιο, στην ανατολική Ουκρανία.