Πέμπτη 20 Νοέμβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΕΡΒΙΑ
Αντιδράσεις δημιουργεί η στάση του Σέσελι

Το χαιρετιστήριο μήνυμα του αρχηγού του Σερβικού Ριζοσπαστικού Κόμματος (SRS) Βόισλαβ Σέσελι στην ιστοσελίδα του κόμματος, προς «τους Σέρβους Τσέτνικ για την απελευθέρωση του σερβικού Βούκοβαρ» χτες, Ημέρα Μνήμης στην Κροατία για την πτώση της πόλης στο Γιουγκοσλαβικό Λαϊκό Στρατό (JNA) και σε σερβικές παραστρατιωτικές δυνάμεις πριν από 23 χρόνια, έχει ξεσηκώσει αντιδράσεις.

Ο εθνικιστής Σέσελι, που είναι προσωρινά ελεύθερος από ΝΑΤΟικό δικαστήριο της Χάγης, λόγω υγείας, βρίσκεται στη Σερβία, ενώ εξακολουθεί να είναι κατηγορούμενος για εγκλήματα πολέμου στην Κροατία, στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη και στη Βοϊβοντίνα.

Στη χαιρετιστήρια επιστολή αναφέρει προκαλώντας την μήνη των κρατικών αρχών: «σήμερα 23 χρόνια πριν, μετά από τρεις μήνες ηρωικής μάχης οι Σέρβοι Τσέτνικ απελευθέρωσαν το Βούκοβαρ από τις παραστρατιωτικές δυνάμεις των Ουστάσι» και προσθέτει ότι «το σερβικό Βούκοβαρ ήταν η πρώτη απελευθερωμένη σερβική πόλη, η οποία, χωρίς μάχη, με τη βοήθεια των αρχών του Βελιγραδίου παραδόθηκε στο κροατικό κράτος των Ουστάσι», αλλά καταλήγει ότι το κόμμα του θα κάνει τα πάντα, ώστε «η Δημοκρατία της Σερβικής Κράινα και το Σερβικό Βούκοβαρ να γίνουν ξανά αναπόσπαστο τμήμα της Μεγάλης Σερβίας». Ο πρόεδρος της Κροατίας, Ιβο Γιοσίποβιτς, απαντώντας απαίτησε ο Σέσελι να επιστρέψει στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, ενώ τα περισσότερα σερβικά ΜΜΕ υποβάθμισαν το θέμα.

Ωστοσο, είναι φανερό ότι το τελευταίο διάστημα πυκνώνουν τα σημάδια για πιθανές νέες αναδιατάξεις. Πρόσφατη ήταν η επίσκεψη του Αλβανού πρωθυπουργού και οι προκλήσεις για αναγνώριση του Κοσσυφοπεδίου, όπως και οι στενές σχέσεις (οικονομικές και στρατιωτικές) της Σερβίας με τη Ρωσία, που φέρνουν δυσφορία σε άλλες δυνάμεις όπως η Γερμανία που θέλει να μη χάσει ερείσματα στα Βαλκάνια.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org