Πέμπτη 20 Νοέμβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΣ ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ
Περιοδεία σε Μαρόκο, Ουκρανία, Τουρκία

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Πενθήμερη επίσκεψη σε Μαρόκο, Ουκρανία και Τουρκία ξεκίνησε χτες ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα που έδωσε στη δημοσιότητα η αμερικανική κυβέρνηση, χτες, ο Μπάιντεν αναμενόταν να συναντήσει τον βασιλιά Μοχάμεντ τον 6ο για να συζητήσει - σύμφωνα με αξιωματούχους της Ουάσιγκτον - την ευρεία γκάμα θεμάτων που αφορούν τις σχέσεις ΗΠΑ - Μαρόκου. Το Μαρόκο είναι ένας πολύ βασικός «εταίρος» στο «συνασπισμό κατά του Ισλαμικού Κράτους» και οι ΗΠΑ θέλουν να μοιραστούν την «εμπειρία του σε θέματα καταπολέμησης της τρομοκρατίας».

Σήμερα ο Μπάιντεν αναμένεται να μιλήσει στην 5η Ετήσια Παγκόσμια Σύνοδο Επιχειρηματικότητας, στο Μαρακές. Μια συνάντηση που - σύμφωνα με την Ουάσιγκτον - θεωρείται βασική για την επιχειρηματική προσέγγιση των ΗΠΑ και της «μουσουλμανικής κοινότητας».

Το απόγευμα, αναμένεται να φτάσει στο Κίεβο της Ουκρανίας, όπου, μεταξύ άλλων, θα συναντήσει τον πρωθυπουργό Αρσένι Γιάτσενιουκ και τον Πρόεδρο Πέτρο Ποροσένκο, ενώ θα παραβρεθεί και σε «συζήτηση στρογγυλής τραπέζης» για την καταπολέμηση της διαφθοράς. Αύριο, ο Μπάιντεν αναμένεται να ταξιδέψει στην Κωνσταντινούπολη, όπου το βράδυ θα έχει δείπνο εργασίας με τον πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου. Το Σάββατο έχει προγραμματιστεί να μιλήσει σε «ενεργειακή συνάντηση» που οργανώνει η αμερικανική «δεξαμενή σκέψης» Atlantic Council, στην οποία θα πάρει μέρος και ο Ελληνας υπουργός Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γ. Μανιάτης. Επίσης, ο Μπάιντεν θα έχει συνάντηση με τον Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν.

Το ταξίδι πραγματοποιείται σε μια περίοδο που η Ουάσιγκτον συνεχίζει να πρωτοστατεί στο «διεθνή συνασπισμό» κατά των τζιχαντιστών και στους ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς στις αντίστοιχες περιοχές. Επιπλέον, η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο (μέρος της οποίας είναι και οι εξελίξεις γύρω από το Κυπριακό) θα βρεθεί στο επίκεντρο των επαφών.


Κορυφή σελίδας
Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τη συμπλήρωση 80 χρόνων από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ