Πέμπτη 20 Νοέμβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΠΟΥΡΚΙΝΑ ΦΑΣΟ
Πρωθυπουργός αντισυνταγματάρχης

Ο αντισυνταγματάρχης Ισαάκ Ζιντά, ο οποίος είχε καταλάβει την εξουσία στην Μπουρκίνα Φάσο μετά την παραίτηση και τη φυγή του Προέδρου Μπλεζ Κομπαορέ (που πριν 27 χρόνια είχε καταλάβει επίσης πραξικοπηματικά την εξουσία), διορίστηκε σήμερα πρωθυπουργός της χώρας από τον μεταβατικό Πρόεδρο Μισέλ Καφαντό.

«Ο μεταβατικός Πρόεδρος αποφάσισε (...) να διορίσει πρωθυπουργό τον Γιακουμπά Ισαάκ Ζιντά», ανέφερε το διάταγμα το οποίο ανέγνωσε στους δημοσιογράφους ο Αλέν Τιερί Ουαταρά, ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας της κυβέρνησης.

Ο Ζιντά ανέλαβε την εξουσία λίγες ώρες μετά την ανατροπή του Κομπαορέ, ο οποίος παραιτήθηκε λόγω των αιματηρών διαδηλώσεων της 31ης Οκτωβρίου. Η συγκεκριμένη χώρα με ...παράδοση πραξικοπημάτων είναι στενή σύμμαχος των ΗΠΑ και της Γαλλίας στις ιμπεριαλιστικές τους επιχειρήσεις στην ευρύτερη περιοχή της Δυτικής Αφρικής. Εχει σημαντικό ορυκτό πλούτο σε χρυσό, σίδηρο, κασσίτερο, φώσφορο που καρπώνεται η ντόπια ολιγαρχία και τα διεθνικά μονοπώλια, ενώ το 60% του συνολικού πληθυσμού των 17.000.000 κατοίκων είναι νέοι κάτω των 25 ετών και μεγάλα τμήματα του πληθυσμού ζουν στη φτώχεια και την ανέχεια.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ