Πέμπτη 20 Νοέμβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΙΒΥΗ
«Ανθρωπιστική» εκεχειρία και σύγκρουση συμφερόντων

ΒΕΓΓΑΖΗ.-- Τη συμφωνία για 12ωρη ανθρωπιστική εκεχειρία ανάμεσα στις αντίπαλες ένοπλες ομάδες που συγκρούονται στη Λιβύη και την ανατολική πόλη της Βεγγάζης ανακοίνωσε ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ Μπερναντίνο Λέον,προκειμένου να εισέλθει ο «Ερυθρός Σταυρός» και να απεγκλωβίσει πολίτες, αλλά και νεκρούς που κείτονται στους δρόμους από τις μάχες τις τελευταίες μέρες.

Το χάος που δημιουργήθηκε στη Λιβύη μετά την ιμπεριαλιστική επέμβαση στην χώρα πριν από 3 χρόνια για την ανατροπή της κυβέρνησης του Μουαμάρ Καντάφι, όταν θέλησε να κλείσει συμφωνίες και με ρωσικά και κινεζικά ενεργειακά μονοπώλια, οδήγησε στη σύγκρουση ανάμεσα σε ομάδες των αστών που διεκδικούν μερίδιο από τον τεράστιο πλούτο της χώρας, ανεξάρτητα από το μανδύα. Από τη μια πλευρά είναι οι λεγόμενες κοσμικές δυνάμεις που βρίσκονται στα ανατολικά στο Τομπρούκ και την Κυρηναϊκή και έχουν αναγνώριση από δυτικές ιμπεριαλιστικές δυνάμεις με τους οποίους συμπαρατάσσεται ο πρώην στρατηγός Χαλίφα Χιφτάρ (που όταν συγκρούστηκε με τον Καντάφι το 1990 πήγε για μετεκπαίδευση στις ΗΠΑ και επέστρεψε για τη λεγόμενη «αραβική άνοιξη») και, από την άλλη, οι ισλαμιστές που έχουν συγκροτήσει τη δική τους κυβέρνηση στην Τρίπολη στα δυτικά ελέγχουν επίσης τμήματα της Βεγγάζης, ενώ έχουν εμφανώς τη στήριξη της Τουρκίας, που πρόσφατα έστειλε απεσταλμένο για συνομιλίες μαζί τους.

Με όλη αυτή τη σύνθετη κατάσταση επανέρχονται τα σενάρια διαμελισμού της χώρας, καθώς πολλές δυνάμεις τη βλέπουν σαν μια ευκαιρία ανακατέματος της τράπουλας, κάτι άλλωστε που συμβαίνει σε όλο το τόξο της Βόρειας Αφρικής και της Μέσης Ανατολής. Η χώρα των μόλις 6 εκατομμυρίων κατοίκων και μια από αυτές που διαθέτουν τα μεγαλύτερα κοιτάσματα πετρελαίου (43,6 δισ. βαρέλια) και φυσικού αερίου (1,6 τρισ. κ.μ.) σε παγκόσμιο επίπεδο είναι πάντα ευκαιρία για τα μονοπώλια, πολύ περισσότερο όταν επικρατήσει η λογική του «διαίρει και βασίλευε». Οχι τυχαία, λοιπόν, ανασύρονται τα σενάρια ακόμα και τριχοτόμησης: σε Κυρηναϊκή στην ανατολή, «Τριπολιτάνια» στη δύση και στο Φεζάν της ενδοχώρας στα νοτιοδυτικά, με πλούσιους υδάτινους πόρους που ελέγχουν διάφορες φυλές.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ