Πέμπτη 20 Νοέμβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
OHE
Απόφαση παραπομπής της ΛΔ Κορέας

Κείμενο που ζητά από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να παραπέμψει τη ΛΔ Κορέας στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας ενέκρινε χτες η Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Οργανισμού, με 111 ψήφους υπέρ, 19 κατά και 55 αποχές.

Η πρόταση κατατέθηκε με βάση έκθεση 400 σελίδων που δόθηκε στη δημοσιότητα τον περασμένο Φλεβάρη, σύμφωνα με την οποία στη συγκεκριμένη χώρα διαπράττονται «απερίγραπτες φρικαλεότητες». Σύμφωνα με πρακτορεία όπως το «BBC», η έκθεση είχε συνταχτεί με μαρτυρίες «αποστατών» και έδωσε αφορμή στα στελέχη του ΟΗΕ να τονίζουν ότι «τώρα είναι ώρα για δράση».

Από τη μεριά της Κούβας, ο πρεσβευτής της χώρας Ροντόλφο Ρέγες Ροντρίγκες υπογράμμισε ότι τέτοιου είδους αποφάσεις που επικεντρώνονται σε μία μόνο χώρα «θα γίνουν εργαλείο για επιθέσεις σε άλλες», ζητώντας τροποποίηση του κειμένου ώστε να απευθύνεται έκκληση προς την Πιονγκγιάνγκ για «εποικοδομητική συνεργασία». Λευκορωσία, Εκουαδόρ, Ιράν, Κίνα, Ρωσία, Νότια Αφρική και Βενεζουέλα στήριξαν την πρόταση της Κούβας, υποστηρίζοντας ότι το κείμενο της απόφασης δεν είναι ισορροπημένο. Τελικά όμως, η κουβανική τροπολογία απορρίφτηκε από 77 χώρες έναντι 40 και 50 αποχών.

Η απόφαση της Επιτροπής δεν είναι υποχρεωτική. Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ θα την συζητήσει το Δεκέμβρη.

Ο πρέσβης της ΛΔ Κορέας στον ΟΗΕ Σιν Σο Χο δήλωσε μεταξύ άλλων ότι «οι έχοντες την πρωτοβουλία του σχεδίου απόφασης και οι υποστηρικτές τους θα είναι υπεύθυνοι για όλες τις συνέπειες, διότι αυτοί κατέστρεψαν τη δυνατότητα και τις συνθήκες συνεργασίας στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Η ίδια Επιτροπή του ΟΗΕ εξέδωσε αντίστοιχες «καταδικαστικές» αποφάσεις για τη Συρία (με 125 ψήφους υπέρ, έναντι 13 κατά και 47 αποχές), αλλά και το Ιράν (με 78 ψήφους υπέρ, 35 κατά και 69 αποχές).

Τέτοιες αποφάσεις του ΟΗΕ έχουν επανειλημμένα εκδοθεί και χρησιμοποιηθεί για να «καλύψουν» ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, με δεδομένο άλλωστε και το ρόλο που σήμερα διαδραματίζει ο Οργανισμός, στο πλαίσιο του σημερινού αρνητικού συσχετισμού δυνάμεων για τους λαούς.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ