Πέμπτη 13 Νοέμβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ενίσχυση των τραπεζών και μέτρα καταστολής στην ημερήσια διάταξη

Μόνο η πρόταση του ΚΚΕ ανακουφίζει ουσιαστικά το λαό από τα χρέη στις τράπεζες

Η ενσωμάτωση στο ελληνικό δίκαιο τριών αντιδραστικών και επικίνδυνων Αποφάσεων - Πλαίσιο της ΕΕ, καθώς και οι ρυθμίσεις παραπέρα ενίσχυσης των τραπεζών, είναι τα νέα αντιλαϊκά νομοθετήματα της κυβέρνησης που συζητούνται από την Τρίτη στην Ολομέλεια της Βουλής.

Προχτές το βράδυ ψηφίστηκε επί της αρχής από τα κόμματα της συγκυβέρνησης και τη ΔΗΜΑΡ το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης που ενσωματώνει τις Αποφάσεις - Πλαίσιο. ΑΝΕΛ και ΣΥΡΙΖΑ ψήφισαν «παρών».

Το ΚΚΕ ψήφισε κατά, καθώς, όπως ανέφερε η ειδική αγορήτρια του ΚΚΕ Λιάνα Κανέλλη, επιδιώκεται να «επιτευχθεί μια ενοποίηση του ευρωπαϊκού χώρου στο πλαίσιο της καταστολής, μηχανισμών φακελώματος, προκειμένου να έχεις μέτρα νομοθετικού χαρακτήρα», όπως είναι ο ευρωτρομονόμος, το ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης και όλα τα μέτρα που χτυπούν το εργατικό, λαϊκό κίνημα για τα κέρδη των μονοπωλίων.

Στο ίδιο νομοσχέδιο έχει κατατεθεί η τροπολογία της κυβέρνησης για τα «κόκκινα» επιχειρηματικά δάνεια και μαζί με αυτή άλλες 8 τροπολογίες. Η συζήτηση επί των άρθρων του νομοσχεδίου και των τροπολογιών ολοκληρώνεται σήμερα.

«Κόκκινα» δάνεια: Ρύθμιση κομμένη και ραμμένη για τις τράπεζες

Οσον αφορά την τροπολογία για τα «κόκκινα» δάνεια, η αντίθεση του ΚΚΕ είναι κατηγορηματική. Οπως ανέφερε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Ν. Καραθανασόπουλος: «Φέρνει αυτές τις ρυθμίσεις η κυβέρνηση ώστε οι τράπεζες να παρουσιάσουν ένα πολύ πιο εξυγιασμένο χαρτοφυλάκιο, όσον αφορά την υπόθεση των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Αυτές είναι που θα κρίνουν το αν μια επιχείρηση είναι βιώσιμη, αν θα ενταχτεί στη ρύθμιση, αν θα έχει κούρεμα του κεφαλαίου.

Οι επαγγελματίες, οι αυτοαπασχολούμενοι, οι οικογενειακές επιχειρήσεις δε θα ενταχτούν στις συγκεκριμένες ρυθμίσεις, όπως δεν εντάσσονται και όλοι αυτοί οι οποίοι οδηγήθηκαν στη χρεοκοπία, έκλεισαν το μαγαζί ή τη βιοτεχνία τους και τους έμεινε το δάνειο στην τράπεζα. Επομένως, αυτοί θα κληθούν να αποπληρώνουν, να παραμένουν υπερχρεωμένοι στο χρηματοπιστωτικό σύστημα. Ουσιαστικά, όποιος από τους αυτοαπασχολούμενους ή από τη μικρή επιχείρηση καταφέρνει να ενταχτεί στις διατάξεις της συγκεκριμένης ρύθμισης είναι δέσμιος του χρηματοπιστωτικού συστήματος».

Από την άλλη, «με μια ειδική διαδικασία την οποία περιγράφετε με πολύ μεγάλη σαφήνεια», εξασφαλίζεται «μια πολύ πιο καλή μεταχείριση και αντιμετώπιση του χρηματοπιστωτικού συστήματος στους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους, φτάνοντας στο σημείο να ορίζει και σε πόσες δόσεις θα πάρουν οι εργαζόμενοι τα δεδουλευμένα τους. Λέει "σε δώδεκα μηνιαίες δόσεις". Από πού κι ως πού; Δεδουλευμένα είναι, γιατί να μην καταβληθούν άμεσα στους εργαζομένους σε αυτούς τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους;». Ενώ σημείωσε ότι στις πλάτες των εργαζομένων, των φορολογουμένων, θα πέσει «το όποιο κούρεμα δανείων στους βιώσιμους επιχειρηματικούς ομίλους».

«Τραπεζοκεντρικές», επισήμανε, «είναι οι προτάσεις για τα "κόκκινα" δάνεια του ΣΥΡΙΖΑ και των άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης. Τους ενδιαφέρει η βιωσιμότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος και η εξυγίανση του χαρτοφυλακίου. Γι' αυτόν ακριβώς το λόγο δε μιλάνε για πραγματικό κούρεμα των δανείων. Δηλαδή, καθίσταται όμηρος του χρηματοπιστωτικού συστήματος ο εργαζόμενος, αυτός που έχει πάρει δάνειο για το σπίτι ή αυτός ο οποίος είναι επαγγελματίας και αυτοαπασχολούμενος».

Κάνοντας αναφορά στην πρόταση του ΚΚΕ, σημείωσε ότι η Κοινοβουλευτική Ομάδα του Κόμματος επαναφέρει την πρότασή της «πολύ πιο βελτιωμένη, που μιλάει για κούρεμα κεφαλαίου, για κατάργηση των τόκων και του ανατοκισμού, για διετή περίοδο παγώματος των αποπληρωμών, και βάζουμε μέσα και το ζήτημα του ανώτατου ορίου του επιτοκίου που μπορεί το "κουρεμένο" πλέον δάνειο στους επαγγελματίες, αλλά και στα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, να τοκίζεται με 1,5% σταθερό για μια πενταετία, και βεβαίως για τους ανέργους πάγωμα των δανειακών τους υποχρεώσεων, χωρίς να "γεννάει" τόκους για όσο διάστημα παραμένουν άνεργοι. Να, λοιπόν, μια πρόταση που έρχεται κόντρα και σε αντίθεση με τα συμφέροντα του χρηματοπιστωτικού συστήματος και έρχεται σε ρήξη με τα συμφέροντα αυτά».

Για τα αναδρομικά ενστόλων και δικαστικών

Ειδική αναφορά έκανε η Λ. Κανέλλη στην τροπολογία για την αναδρομική καταβολή από το 2012 των αποδοχών σε ενστόλους και δικαστικούς, η οποία προβλέπει ότι, παρά τις σχετικές δικαστικές αποφάσεις, θα καταβληθεί τελικά μόνο το 50% των αναδρομικών και τα υπόλοιπα σε βάθος 3ετίας, σε 36 δόσεις. Οπως σημείωσε, ειδικά για τους δικαστικούς αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση ότι αυτό γίνεται γιατί: «Δεδομένης της ανατροπής της εισοδηματικής πολιτικής για τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων που επήλθε με τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας και τη δημοσιονομική κατάσταση της χώρας, καθίσταται αναγκαία η αναπροσαρμογή της εισοδηματικής πολιτικής για τους δικαστικούς λειτουργούς».

«Υπάρχει σαφής υπαινιγμός», σημείωσε, «στους δικαστές, δικαιώσατε τους ένστολους, τώρα θα πληρώσετε εσείς χάνοντας το 50% των αναδρομικών σας». Κάλεσε τους δικαστές «να μην υποκύψουν στον εκβιασμό».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ