Παρασκευή 27 Ιούνη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ - ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ
Αναθερμαίνεται η συζήτηση για το μείγμα πολιτικής

«Διαρροές» για «εξέταση της σχέσης απόδοσης - κοινωνικού κόστους» των αντιλαϊκών μέτρων

Ελιγμούς γύρω από το μείγμα της αντιλαϊκής πολιτικής που θα ξετυλιχτεί το επόμενο διάστημα επιχειρούν σε αυτή τη φάση υψηλόβαθμοι κυβερνητικοί παράγοντες, οι οποίοι ρίχνουν στο τραπέζι την πρόταση για την «αξιολόγηση» των εισπρακτικών μέτρων που προβλέπονται στα μνημόνια και τις συμφωνίες με την τρόικα. Σύμφωνα με χτεσινές «διαρροές» στον Τύπο, από «αξιολόγηση» θα περάσουν και οι περικοπές που έγιναν στις αποδοχές των δημοσίων υπαλλήλων τόσο στο στενό όσο και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, επίσης και οι ανατροπές που συντελέστηκαν στα ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα.

Υψηλόβαθμος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών ανέφερε, χτες, ότι δρομολογείται «ανάλυση τεχνικής ευαισθησίας για όλα τα μέτρα της τελευταίας τετραετίας, ώστε να εξεταστεί η σχέση μεταξύ απόδοσης και κοινωνικού κόστους». Στην εν λόγω ανάλυση θα «αξιολογηθεί» η αποτελεσματικότητα των μέτρων, όπως τα χαράτσια της λεγόμενης «αλληλεγγύης» και «επιτηδεύματος», ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης, ο Ενιαίος Φόρος Ακινήτων, με προοπτική τα συμπεράσματα που θα εξαχθούν να μπουν στα αντιλαϊκά παζάρια με την τρόικα, στο πλαίσιο της επόμενης αξιολόγησης και ειδικά για το ύψος της «ελάφρυνσης» που θα δοθεί στο κρατικό χρέος.

Στη συνέχεια, οι κυβερνητικοί παράγοντες «διευκρίνιζαν» πως η όποια «επανεξέταση» αφορά στη λεγόμενη «μετά τρόικα εποχή», ενώ σε αυτή τη φάση προέχει η εφαρμογή του προγράμματος «προσαρμογής». Σημειωτέον, την ερχόμενη βδομάδα αναμένονται οι κυβερνητικές αποφάσεις σχετικά με τις αποφάσεις του ΣτΕ που αφορούν στα ειδικά μισθολόγια (ένστολοι, πανεπιστημιακοί, δικαστικοί κ.ά.) ενώ το ζήτημα θα τεθεί και σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών ΝΔ και ΠΑΣΟΚ.

Την ερχόμενη Δευτέρα, εξάλλου, συνεδριάζει η «Ομάδα Εργασίας» του Γιούρογκρουπ (Euro Working Group) με ατζέντα την εκπλήρωση των «προαπαιτούμενων» αντιλαϊκών μέτρων, ζήτημα που θα τεθεί και σε επίπεδο Γιούρογκρουπ, στις 7 Ιούλη. Αμέσως μετά, τα κλιμάκια της τρόικας αναμένεται να επιστρέψουν στην Αθήνα.

Ζητούν «αποκατάσταση αδικιών» που οι ίδιοι υπερψήφισαν...

Την ίδια ώρα, πέρα από τις «διαρροές» του υπουργείου Οικονομικών, «κινητικότητα» καταγράφεται και στο εσωτερικό της κυβέρνησης, ενταγμένη στην προσπάθεια να ξαναστηθούν συμμαχίες από τα κόμματά της με συγκεκριμένα κοινωνικά τμήματα, αλλά και μπροστά στο ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών το επόμενο διάστημα.

Σε αυτό το πλαίσιο, κυβερνητικοί βουλευτές, με αφορμή την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) και τη σχετική κυβερνητική τροπολογία με την οποία επιστρέφονται παρακρατηθέντα ποσά σε δικαστικούς, ζητούν ικανοποίηση και άλλων τμημάτων, κυρίως ενστόλων. «Λεπτομέρεια»: Πρόκειται για στελέχη κοινοβουλευτικών ομάδων που ψήφισαν τα μέτρα που έφεραν αυτές τις περικοπές, τόσο στα συγκεκριμένα τμήματα, όσο και συνολικά στους εργαζόμενους της χώρας...

Ενδεικτική είναι η κίνηση των βουλευτών της ΝΔ Ηλ. Βλαχοχιάννη και Δ. Κυριαζίδη (πρώην αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ.), αλλά και των Ι. Τζαμτζή, Π. Βογιατζή και Θ. Σολδάτου. Με δήλωσή τους ζητούν αποκατάσταση των «μισθολογικών αδικιών των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας», διαμηνύοντας ότι εάν δεν γινόταν αυτό θα καταψήφιζαν την τροπολογία για την επαναφορά των μισθών των δικαστών στα προ Ιουλίου του 2012 επίπεδα.

Εξάλλου, ο βουλευτής της ΝΔ Π. Παναγιωτόπουλος (υπουργός Εθνικής Αμυνας την περίοδο των περικοπών στους ενστόλους), μιλώντας χτες στο «ΒΗΜΑ FM», φρόντισε καταρχάς να δηλώσει υπέρ των «μεταρρυθμίσεων», να διαβεβαιώσει ότι θα υπερψηφίσει την τροπολογία για τους δικαστικούς, αλλά ταυτόχρονα ζήτησε να φανεί η κυβέρνηση «συνεπής» απέναντι στους ενστόλους και να αποκαταστήσει τους μισθούς τους.

Σημειωτέον, και ο νυν υπουργός Αμυνας, Δ. Αβραμόπουλος, μιλώντας σε ενστόλους στην επίσκεψή του σε μονάδες στο Αιγαίο, έσπευσε να «διαβεβαιώσει» ότι «τόσο η πολιτική, όσο και η στρατιωτική σας ηγεσία νοιαζόμαστε και φροντίζουμε έτσι ώστε να αποκατασταθούν όλες οι αδικίες που σημειώθηκαν, το συντομότερο δυνατόν. Τα προβλήματα που αντιμετωπίζετε και για τα οποία είμαι διαρκώς ενήμερος σε αγαστή συνεργασία με τη φυσική σας ηγεσία, τα αντιμετωπίζουμε και σταδιακά αποκαθίστανται».

Στο ίδιο πλαίσιο, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Χρ. Σταϊκούρας, ανέφερε χτες στη Βουλή ότι «σε σύντομο χρονικό διάστημα» η κυβέρνηση θα προωθήσει ρυθμίσεις που θα εναρμονίζονται με την απόφαση του ΣτΕ που αφορά τους ενστόλους, χωρίς ωστόσο να δεσμευτεί και χρονικά, στο όνομα του ότι η σχετική δαπάνη δεν έχει προϋπολογιστεί για το 2014.

Ο ίδιος πάντως άφησε αιχμές για τους «αντιδρώντες» βουλευτές της ΝΔ, υπενθυμίζοντας ότι το «Μεσοπρόθεσμο», που έβαζε όριο σε τέτοιου είδους ζητήματα οικονομικής αποκατάστασης, ψηφίστηκε και από τους ίδιους το Μάη.

Από πλευράς του συγκυβερνώντος ΠΑΣΟΚ, ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, Δ. Καρύδης, σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ, υποστήριξε ότι «σε σχέση με την εξέλιξη των ειδικών μισθολογίων από το μισθοδικείο, αυτό είναι μια απόφαση δεσμευτική και δεν μπορεί κανείς να την προσπεράσει». Σε παράλληλο μήκος κύματος με τις «διαρροές» του υπουργείου Οικονομικών, την ίδια ώρα που απογειώνονται με αμείωτη ένταση οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των λαϊκών νοικοκυριών προς την εφορία, ο Δ. Καρύδης ισχυρίστηκε ότι ζητούμενο είναι η «μείωση των φορολογικών συντελεστών στους μισθωτούς ή στους μικρομεσαίους επιχειρηματίες» και η «δραστική αντιμετώπιση όλων των οφειλών είτε προς την εφορία είτε προς τα ασφαλιστικά ταμεία (...) Στη νέα συζήτηση που θα αρχίσει τον Ιούλιο θα είναι ένα από τα θέματα, όπως και το πετρέλαιο θέρμανσης για το οποίο απέτυχε η πολιτική όπως έγινε τον προηγούμενο χειμώνα και πρέπει να αλλάξει».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ