Πέμπτη 13 Νοέμβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Φτηνό ρεύμα μόνο για το κεφάλαιο

Σύμφωνα με την Ενωση Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας (ΕΒΙΚΕΝ), η κυβέρνηση ετοιμάζεται να εφαρμόσει το μέτρο της «διακοψιμότητας», το οποίο ενέκρινε πρόσφατα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η «διακοψιμότητα» προβλέπει εκπτώσεις για τους μεγάλους καταναλωτές, με «αντάλλαγμα» τη δυνατότητα του Διαχειριστή να μειώνει ή να διακόπτει την παροχή ρεύματος σε συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα, μετά από προειδοποίηση (π.χ., σε περίοδο φόρτου στην κατανάλωση). Το συγκεκριμένο μέτρο ήταν από τα βασικά αιτήματα της ΕΒΙΚΕΝ, με το επιχείρημα ότι θα οδηγήσει σε μείωση του κόστους της μεγαβατόρας κατά 6 - 12 ευρώ και θα βελτιώσει την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων του κλάδου, κύρια στη χαλυβουργία και στην τσιμεντοβιομηχανία. Θυμίζουμε ότι για το 2014 η ΔΕΗ είχε αποφασίσει εκπτώσεις στα τιμολόγια των ενεργοβόρων επιχειρήσεων. Τώρα, οι βιομήχανοι θέλουν να διατηρηθούν οι εκπτώσεις και το 2015, παράλληλα με τη «διακοψιμότητα». Την ίδια ώρα, η ΔΕΗ αύξησε κατά 60% το κόστος του ρεύματος για τα λαϊκά νοικοκυριά, μόνο την τελευταία εξαετία, ενώ από τους μεγαλύτερους οφειλέτες της είναι μέλη της ΕΒΙΚΕΝ. Για να μην πει κανείς ότι πολλοί από αυτούς που σήμερα δεν έχουν ρεύμα είναι πρώην εργαζόμενοι στις ενεργοβόρες βιομηχανίες, που έκαναν αθρόες απολύσεις για να ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητά τους, βρίσκοντας βήμα για τα αιτήματά τους ακόμα και σε ημερίδες του ΣΥΡΙΖΑ για την Ενέργεια...

Οταν ο ΣΥΡΙΖΑ τον στήριζε για πρόεδρο...

Η «Αυγή», 12/11/2014, έγραψε ότι: «Πρόταση μομφής κατά του προέδρου της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ θα καταθέσει η ευρωομάδα της Αριστεράς, για το σκάνδαλο φοροαποφυγής στο Λουξεμβούργο επί πρωθυπουργίας του, προανήγγειλε μιλώντας "Στο Κόκκινο" ο Δ. Παπαδημούλης, τονίζοντας ότι τα ελληνικά ΜΜΕ "έθαψαν" την υπόθεση συμμετοχής στο σκάνδαλο ελληνικών επιχειρήσεων». Εμείς να θυμίσουμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Αλ. Τσίπρας, ως υποψήφιος πρόεδρος για την Κομισιόν, ανέλαβε εκστρατεία για να πείσει όσους δεν ήθελαν για πρόεδρό της τον Ζ. Κ. Γιούνκερ να τον ψηφίσουν. Ελεγαν μάλιστα ότι διαφοροποιείται από τη Μέρκελ απέναντι στην Ελλάδα, θέλει πιο χαλαρό μείγμα και ανάπτυξη και ότι είναι αντιδημοκρατικό να ψηφιστεί κάποιος άλλος και όχι ο Γιούνκερ. Το θέμα λοιπόν προκαλεί γέλια. Αλλά ας τον λουστούν τώρα. Το ζήτημα είναι οι εργαζόμενοι να μην ξεγελιούνται από τις κινήσεις των αστικών κομμάτων, ούτε να επιλέγουν αστικό στρατόπεδο, αλλά να οργανώνουν το δικό τους αντιμονοπωλιακό, αντικαπιταλιστικό «στρατόπεδο».

Θαυμάστε το κοινοτικό κεκτημένο

«Η Ρουμάνα Ελιζαμπέτα Ντάνου ζει στο σπίτι της αδελφής της στη Λειψία από το 2010, μαζί με τον 4χρονο γιο της. Υστερα από κάποια χρόνια στη διάρκεια των οποίων η Ντάνου δεν είχε μάθει γερμανικά και δεν είχε αποδείξεις ότι αναζήτησε εργασία, το ταμείο ανεργίας τής έκοψε το επίδομα διαβίωσης, που είναι γνωστό ως Hartz IV. Η Ντάνου προσέφυγε στα τοπικά δικαστήρια, τα οποία ζήτησαν γνωμοδότηση από το δικαστήριο των ευρωπαϊκών κοινοτήτων. Το δικαστήριο επισήμανε ότι οι ευρωπαϊκοί κανονισμοί "αποτρέπουν τους οικονομικά ανενεργούς πολίτες της Ευρωπαϊκής Ενωσης από το να χρησιμοποιούν το κοινωνικό κράτος των χωρών που τους φιλοξενούν για να χρηματοδοτήσουν την επιβίωσή τους"» («Καθημερινή» 12/11/2014). Θαυμάστε λοιπόν το «κοινοτικό κεκτημένο» ως τη μέγιστη κατάκτηση για τους λαούς της ΕΕ, το οποίο προβάλλουν τα κόμματα του ευρωμονόδρομου και ιδιαίτερα ο ΣΥΡΙΖΑ, για να τους χειραγωγούν στη λυκοσυμμαχία των μονοπωλίων.

Το κράτος έχει συνέχεια...

Σημειώνουμε δύο χαρακτηριστικά παραδείγματα της στάσης που κρατάει η δημοτική αρχή Λάρισας (πρόσκειται στον ΣΥΡΙΖΑ) απέναντι σε σοβαρά ζητήματα που αφορούν εργαζόμενους και ανέργους: Στις 18 Σεπτέμβρη, η Διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Λάρισας είχε ζητήσει εγγράφως από το Δημοτικό Συμβούλιο Λάρισας να συζητήσει και να λάβει αποφάσεις για μια σειρά αιτήματα που αφορούν στην ανακούφιση των ανέργων και των οικογενειών τους και εμπίπτουν στην αρμοδιότητα του Δήμου. Τότε, ο δήμαρχος Απ. Καλογιάννης δήλωσε ότι δεν ήταν έτοιμη η δημοτική αρχή να συζητήσει το θέμα και ότι στην επόμενη ή στην μεθεπόμενη συνεδρίαση το πολύ, θα το έφερνε για συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο. Από τότε, έγιναν πέντε συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου και ούτε φωνή, ούτε ακρόαση. Οπως, εξάλλου, καταγγέλλει το Συνδικάτο Εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση Ν. Λάρισας, η Δημοτική Αρχή αποφάσισε να ασκήσει έφεση κατά της απόφασης του Μονομελούς Πρωτοδικείου Λάρισας, με βάση την οποία οι 41 σχολικοί φύλακες, που βρίσκονταν σε διαθεσιμότητα, μπορούν να συνεχίζουν να εργάζονται και να αμείβονται απρόσκοπτα! Η άσκηση της έφεσης ψηφίστηκε στη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Λαρισαίων από τους εκπροσώπους όλων των δημοτικών παρατάξεων, πλην της «Λαϊκής Συσπείρωσης», που την καταψήφισε. Οπως λέει και ο ΣΥΡΙΖΑ, «το κράτος έχει συνέχεια» και στο επίπεδο του Δήμου...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1821 Η Αρτα απελευθερώνεται από τους επαναστατημένους Ελληνες.

1850 Γεννιέται ο Σκοτσέζος συγγραφέας Ρόμπερτ Λούις Στίβενσον.

1864 Δημοσιεύεται το νέο Σύνταγμα της Ελλάδας, με το οποίο καταργείται η Συνταγματική Μοναρχία και καθιερώνεται η Βασιλευομένη Δημοκρατία.

1868 Πεθαίνει ο Ιταλός συνθέτης Τζοακίνο Ροσίνι.

1887 «Ματωμένη Κυριακή»: Οι βρετανικές αρχές ανοίγουν πυρ κατά διαδήλωσης διαμαρτυρίας για την καταπίεση του ιρλανδικού λαού, με αποτέλεσμα το θάνατο 3 και τον τραυματισμό 400 διαδηλωτών.

1915 Οι ΗΠΑ και η Αϊτή υπογράφουν Συνθήκη, με την οποία η τελευταία μετατρέπεται σε αμερικανικό προτεκτοράτο.

1917 Οι επαναστατημένοι εργάτες επικρατούν στην Τασκένδη (Μεγάλη Οκτωβριανή Σοσιαλιστική Επανάσταση). Την ίδια μέρα η σοβιετική εξουσία εγκαθιδρύεται στο Μπακού.

1918 Η Σοβιετική Ρωσία ακυρώνει όλους τους όρους της απαράδεκτης Συνθήκης του Μπρεστ - Λιτόβσκ που της είχαν επιβάλει οι Γερμανοί ιμπεριαλιστές στις 3 Μάρτη 1918.

1944 Η κυβέρνηση του Βελγίου αποφασίζει τον αφοπλισμό των αντιστασιακών οργανώσεων. Οι εκπρόσωποι του Κομμουνιστικού Κόμματος και του Εθνικοαπελευθερωτικού Μετώπου παραιτούνται από την κυβέρνηση σε ένδειξη διαμαρτυρίας.

1945 Ο στρατηγός Σαρλ ντε Γκολ εκλέγεται πρόεδρος της γαλλικής κυβέρνησης.

1947 Τμήματα του Αρχηγείου Ρούμελης του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας υπερνικούν με επιθετική ενέργεια 3 τάγματα του κυβερνητικού στρατού.

1956 Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ κηρύσσει άκυρους τους νόμους που επέβαλαν το φυλετικό διαχωρισμό μαύρων και λευκών στα λεωφορεία.

1957 Πεθαίνει ο Αντονίν Ζαποτότσκι, Α' Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚ Τσεχοσλοβακίας. Στη θέση του εκλέγεται ο Αντονίν Νόβοτνι.

1963 Πεθαίνει ο Μητροπολίτης Ηλείας Αντώνιος (Αντώνιος Πολίτης), στέλεχος του ΕΑΜ και εθνοσύμβουλος της ΠΕΕΑ. Μετά από την απελευθέρωση, ο Αντώνιος κηρύχτηκε έκπτωτος από την Ιερά Σύνοδο λόγω της συμμετοχής του στην ΕΑΜική Εθνική Αντίσταση.

1969 Ξεσπάει μαζικό κύμα διαδηλώσεων στην Ουάσιγκτον εναντίον του πολέμου στο Βιετνάμ.

1970 Η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδας αρνείται την καθιέρωση του πολιτικού γάμου στη χώρα.

1973 Ο υπουργός Παιδείας της Χούντας, Σιφναίος, επισκέπτεται το Πολυτεχνείο και προσπαθεί, σε κοινή συνεδρίαση με τη Σύγκλητο, να εκφοβίσει τις επιτροπές αγώνα των 5 σχολών του Πολυτεχνείου, ώστε να σταματήσουν την πάλη τους για άμεση διενέργεια ελεύθερων εκλογών στις σχολές. Απείλησε, τέλος, με χρήση βίας σε περίπτωση διαδηλώσεων και απεργιών.

1974 Πεθαίνει ο Ιταλός ηθοποιός και σκηνοθέτης Βιτόριο ντε Σίκα.

1979 Πεθαίνει ο δημοσιογράφος και θεατρικός συγγραφέας Δημήτρης Ψαθάς.

1979 Πεθαίνει ο δημοσιογράφος και συγγραφέας Γιάννης Μαρής (πραγματικό όνομα Γιάννης Τσιριμώκος).

2001 Αμερικανικές δυνάμεις εισβάλλουν στην Καμπούλ, πρωτεύουσα του Αφγανιστάν, την οποία και καταλαμβάνουν την επόμενη μέρα.

2001 Υπογράφεται στις ΗΠΑ ο νέος «αντιτρομοκρατικός» νόμος, που επιτρέπει τη στρατιωτική επέμβαση σε οποιοδήποτε μέρος του κόσμου.

2002 Τεράστια οικολογική καταστροφή στις ακτές της Ισπανίας προκαλεί η βύθιση του ελληνικής ιδιοκτησίας δεξαμενόπλοιου «Prestige», με τη διαρροή χιλιάδων τόνων πετρελαίου.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ