Πέμπτη 13 Νοέμβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
Διαπάλη για το μείγμα της αντιλαϊκής πολιτικής

Με φόντο την κόπωση της οικονομικής δραστηριότητας και το χαμήλωμα των επίσημων προβλέψεων σχετικά με τους ρυθμούς ανάκαμψης, συνεχίζονται οι κόντρες και η διαπάλη στους κόλπους της ΕΕ και ειδικότερα στο σκληρό πυρήνα της Ευρωζώνης. Στο επίκεντρο των διεργασιών, βρίσκεται η υπόθεση της «φοροαποφυγής» στο Λουξεμβούργο, εξέλιξη που συνδέεται άμεσα με το γεγονός ότι ο νέος Πρόεδρος της Κομισιόν Ζ. Κ. Γιούγκερ είχε διατελέσει επί πολλά χρόνια πρωθυπουργός και υπουργός Οικονομικών της χώρας. Πέρα από τον κουρνιαχτό που σηκώνεται για τα διάφορα πρόσωπα και τους κάθε είδους διαχειριστές της λυκοσυμμαχίας, στην πραγματικότητα, οι κόντρες που εκδηλώνονται αφορούν στη διαμάχη για τη διαμόρφωση του μείγματος της αντιλαϊκής πολιτικής, που θα οδηγήσει πιο γοργά στην καπιταλιστική ανάκαμψη.

Χαρακτηριστική είναι και η χτεσινή παρέμβαση από τον υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ Τζ. Λιου: «Ο κόσμος δεν μπορεί να επιτρέψει μια χαμένη δεκαετία στην Ευρώπη. Είναι αναγκαίες οι αποφασιστικές ενέργειες των εθνικών αρχών και των άλλων ευρωπαϊκών θεσμών, ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος να βουλιάξει η περιοχή σε ακόμη βαθύτερη ύφεση», επισήμανε ο υπουργός των ΗΠΑ, ενόψει και της Συνόδου Κορυφής του «G20» στην Αυστραλία. Σύμφωνα με τον ίδιο, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) δεν μπορεί «από μόνη της» να διασφαλίσει την επιστροφή σε ισχυρούς ρυθμούς ανάπτυξης, ενώ παράλληλα η «παγκόσμια οικονομία δεν μπορεί να περιμένει από τις ΗΠΑ ότι θα σημειώσουν επαρκή πρόοδο για να αντισταθμίσουν την αδύναμη ανάπτυξη στις κυριότερες οικονομίες». Στο πλαίσιο χτεσινής ομιλίας του στη Ρώμη, ο διοικητής της ΕΚΤ Μ. Ντράγκι επανέλαβε ότι η «νομισματική πολιτική από μόνη της δεν μπορεί να τονώσει την οικονομία», ενώ «ούτε η δημοσιονομική πολιτική μπορεί να αποφέρει αποτελέσματα, εάν δεν συνοδεύεται από την εφαρμογή σειράς διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων».

Ενιαία ευρωπαϊκή φορολογία λέει ο Γιούνκερ

Σε συνέντευξη που παραχώρησε χτες στις Βρυξέλλες, μετά την «αποκάλυψη» της φοροαποφυγής στο Λουξεμβούργο, ο Ζ. Κ. Γιούνκερ υπογράμμισε ότι οι πρακτικές της χώρας του κατά το παρελθόν μπορεί να ήταν νόμιμες, αλλά δεν ανταποκρίνονται στους «κώδικες της ηθικής» και αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι «δεν υπάρχει φορολογική εναρμόνιση στην Ευρώπη». Οπως δήλωσε, η πρακτική του λεγόμενου «tax ruling» που επιτρέπει σε μία επιχείρηση να συμφωνήσει εκ των προτέρων πώς θα φορολογηθεί σε μία χώρα, εφαρμόζεται σε 22 κράτη - μέλη της ΕΕ. Πρόσθεσε ότι χρειάζεται «ευρωπαϊκή απάντηση» και γι' αυτό εξέφρασε την πεποίθηση ότι και τα 28 κράτη - μέλη της ΕΕ θα συμφωνήσουν με την πρόταση της Κομισιόν για αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών σχετικά με τη φορολόγηση των επιχειρήσεων. Από την πλευρά του, οι υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Β. Σόιμπλε, σε επιστολή του στον αρμόδιο Επίτροπο Π. Μοσκοβισί, ζητά την ανάληψη δράσης από την Κομισιόν, προκειμένου να «αποκαλυφθούν» οι υποθέσεις φορολογικών διευκολύνσεων. Η υπόθεση της φοροδιαφυγής στο Λουξεμβούργο προγραμματιζόταν να συζητηθεί χτες εκτάκτως στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στις Βρυξέλλες.

Εξάλλου, πρόστιμα συνολικού ύψους 3,4 δισ. δολαρίων επέβαλαν οι εποπτικές αρχές της Βρετανίας, της Ελβετίας και των ΗΠΑ σε πέντε μεγάλες τράπεζες - την ελβετική UBS, τις βρετανικές HSBC και Royal Bank of Scotland και τις αμερικανικές Citigroup και JP Morgan - που κατηγορούνται για «χειραγώγηση των τιμών» στην αγορά συναλλάγματος.

Στάσιμη η βιομηχανική παραγωγή

Στα όρια της στασιμότητας ή ακόμη και με ρυθμούς υποχώρησης διαμορφώνεται ο όγκος της βιομηχανικής παραγωγής στις ισχυρές οικονομίες της Ευρωζώνης. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Γιούροστατ, το μήνα Σεπτέμβρη του 2014 (σε σχέση με το Σεπτέμβρη του 2013), η βιομηχανική παραγωγή στη Γερμανία εμφανίζει αμελητέα ενίσχυση 0,1%, έναντι ρυθμών κάμψης 2,9% στην Ιταλία, 1,8% στην Ολλανδία και 0,1% στη Γαλλία. Η συνολική βιομηχανική παραγωγή τόσο στην Ευρωζώνη όσο και στην ΕΕ των 28 κρατών - μελών εμφανίζει ενίσχυση 0,6%.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ