Τρίτη 9 Σεπτέμβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΡΙΖΑ
«Βροχή» τα διαπιστευτήρια στους καπιταλιστές και την ΕΕ

Πανηγύρια για τη «θετική στάση» των εκπροσώπων των ευρωενωσιακών μονοπωλίων στην ομιλία του Αλ. Τσίπρα στο ίδρυμα «Ambrosetti»

Στην ειδυλλιακή «Villa de Este», ο Αλ. Τσίπρας συνέχισε τα νταραβέρια του με τα «think tanks» των αστών, αυτή τη φορά στην επονομαζόμενη ιταλική «Λέσχη Μπίλντεμπεργκ»
Στην ειδυλλιακή «Villa de Este», ο Αλ. Τσίπρας συνέχισε τα νταραβέρια του με τα «think tanks» των αστών, αυτή τη φορά στην επονομαζόμενη ιταλική «Λέσχη Μπίλντεμπεργκ»
Τη δυνατότητα να διαπιστώσουν «ιδίοις όμμασι» ότι η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ κινείται εντός του πλαισίου που ορίζουν τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου και της ΕΕ, είχαν οι «εκλεκτοί» προσκεκλημένοι του ετήσιου συνεδρίου του ιδρύματος «The European House: Ambrosetti», της ιταλικής «Λέσχης Μπίλντερμπεργκ» όπως έχει χαρακτηριστεί, στο Τσερνόμπιο της Ιταλίας.

Ο Αλ. Τσίπρας, μιλώντας το Σάββατο στο συνέδριο, «κέρδισε έστω και ένα διακριτικό αριθμό χειροκροτημάτων», όπως καταγράφει η εφημερίδα «La Stampa», απ' τους αξιωματούχους της ΕΕ, τους εκπροσώπους της ιταλικής κυβέρνησης, μονοπωλιακών ομίλων κ.ά., που συνέθεταν το ακροατήριο ενώπιον του οποίου ανέπτυξε την πρόταση του κόμματός του για έξοδο απ' την κρίση και ανάκαμψη της καπιταλιστικής κερδοφορίας.

Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, αφού έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για την «τριπλή κρίση» της ΕΕ, «οικονομική, πολιτική, αλλά και κρίση του πολιτικού συστήματος», αφού παρέθεσε τα στοιχεία που επιβεβαιώνουν το βάθος της κρίσης στην Ελλάδα, προχώρησε στο «παρασύνθημα»: «Πιστεύω, λοιπόν, ότι πρέπει να αλλάξουμε στρατηγική», αποφάνθηκε, σπεύδοντας να διευκρινίσει ότι «κανείς δεν λέει - τουλάχιστον εμείς δεν λέμε - ότι πρέπει να επιστρέψουμε στην εποχή των μεγάλων ελλειμμάτων».

Κατά τον Αλ. Τσίπρα, καταρχήν πρέπει να αναστηλωθεί το κύρος της ΕΕ στα μάτια των λαών, για το λόγο αυτό υποστήριξε ότι πρέπει να καταργηθεί η τρόικα «ως θεσμός που έχει επιβληθεί στο ευρωπαϊκό θεσμικό πλαίσιο», όπως ισχυρίστηκε, κρύβοντας ότι το «ευρωπαϊκό θεσμικό πλαίσιο» αποτελεί τα 2/3 της τρόικας (Κομισιόν, ΕΚΤ) και ότι οι σκέψεις για αντικατάστασή της από τους ευρωενωσιακούς μηχανισμούς μόνιμης εποπτείας αντανακλούν τους ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς.

Στη συνέχεια, ανέφερε, πρέπει να ρυθμιστεί το χρέος ώστε να στηριχθεί η καπιταλιστική ανάπτυξη: «Καμία χώρα δεν μπορεί να αντεπεξέλθει σε ένα χρέος που πλησιάζει δυο φορές το ΑΕΠ της (...) με αυτά τα δεδομένα η ανάπτυξη δεν θα έρθει ποτέ. Και χωρίς ανάπτυξη δεν θα βγούμε από την κρίση (...) πρέπει να παράξουμε πλούτο για να βγούμε από την κρίση. Και χωρίς ανάπτυξη δεν παράγεται πλούτος».

Υπερασπίστηκε ακόμα και τις διαρθρωτικές αλλαγές, ισχυριζόμενος ότι αυτές που εφαρμόζονται «είναι στην αντίθετη κατεύθυνση από τιςαναγκαίες διαρθρωτικές αλλαγές», κρύβοντας ότι σε κάθε περίπτωση το πρόσημό τους είναι βαθιά αντιλαϊκό.

Με προσήλωση στην ΕΕ πρόσθεσε: «Εγώ πιστεύω ότι υπάρχουν πολλές δυνατότητες μέσα στο ευρωπαϊκό πλαίσιο (...) Λύσεις υπάρχουν». Σαν τέτοιες πρόβαλλε: Την πρόταση Μόντι για ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών απευθείας από τον ESM, ώστε να μην επιβαρύνονται τα δημόσια χρέη. Μια «θαρραλέα πολιτική από την ΕΚΤ, ποσοτικής χαλάρωσης», εξαίροντας μάλιστα τις προτάσεις Ντράγκι ότι «είναι σε θετική κατεύθυνση». Αναπτυξιακές πρωτοβουλίες «με διεύρυνση του ρόλου της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων» και «ευρωπαϊκή λύση» στο πρόβλημα του χρέους.

Αναπαράγει τους προβληματισμούς της αστικής τάξης

«Είναι αναγκαία μια πιο ριζοσπαστική προσέγγιση: πρέπει να σπάσει το σημερινό πλαίσιο της δημοσιονομικής πειθαρχίας στους προϋπολογισμούς και της λιτότητας που μας οδηγεί ταχύτατα προς τη στασιμότητα και τον αποπληθωρισμό», συνόψισε την πρότασή του στη συνέντευξή του στην εφημερίδα «La Stampa».

Πρόκειται για προτάσεις που βρίσκονται στο επίκεντρο του προβληματισμού των αστικών τάξεων κρατών - μελών της ΕΕ και των πολιτικών τους εκπροσώπων για το πώς ταχύτερα θα ανακάμψει η κερδοφορία τους, βασική προϋπόθεση της οποίας είναι το βάθεμα της εκμετάλλευσης των λαών. Την οποία ο Αλ. Τσίπρας, εμμέσως πλην σαφώς, νομιμοποίησε, όταν δικαιολόγησε τη βάναυση πολιτική που γονάτισε το λαό με τη δήλωση: «Η Ελλάδα έχει τις ευθύνες της»!

Ο ίδιος, εξάλλου, παραδέχτηκε ότι οι προτάσεις του κόμματός του δεν συνιστούν καμία «έκτακτη συνταγή», αλλά «αυτό που έκαναν από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού μετά το '29 (...) να δοθεί χρόνος στις εθνικές οικονομίες να ανακάμψουν χωρίς τις δεσμεύσεις του Συμφώνου Σταθερότητας».

Ακόμα κι αυτές τις προτάσεις καραμπινάτης διαχείρισης με ταξικό αντιλαϊκό πρόσημο φρόντισε να τις περιβάλλει με διαβεβαιώσεις όπως ότι «η αλλαγή πολιτικής στην Ελλάδα δεν αποτελεί απειλή για την Ευρώπη αλλά πρόκληση για την αλλαγή πολιτικής πανευρωπαϊκά ώστε να βρεθούν βιώσιμες λύσεις για την κρίση».

Σε χτεσινό του non paper εξάλλου, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να κρύψει τη χαρά του για την αποδοχή των προτάσεών του και κομπάζει για δικαίωσή του, επικαλούμενος όσους επιδιώκουν επανακαθορισμό της ευρωενωσιακής πολιτικής, ότι του αναγνωρίζουν τον «ιδιαίτερο ρόλο» που μπορεί να παίξει ως «μελλοντική κυβέρνηση». Αναφέρεται, φυσικά, σε τμήματα του κεφαλαίου που αγωνιούν για την ανάκαμψη της κερδοφορίας τους, όπως σαφέστατα προκύπτει κι απ' όσα αναφέρει στη συνέχεια: «Η πολιτική μείωσης των ελλειμμάτων δεν μπορεί να αποδώσει, στο βαθμό που προκαλεί καταστροφή της πραγματικής οικονομίας. Αποτελεσματική πολιτική για την αντιμετώπιση της κρίσης μπορεί να είναι μόνο μια πολιτική που ενισχύει την ενεργό ζήτηση, προωθεί την παραγωγική ανασυγκρότηση και ευνοεί την ανάπτυξη (...) Η ανάπτυξη προϋποθέτει ενίσχυση των δημόσιων επενδύσεων, καθώς και μια πολιτική ρευστότητας από την ΕΚΤ και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, με στόχο την αναπτυξιακή και παραγωγική στροφή της ευρωπαϊκής οικονομίας».

«Απέναντι στις θέσεις αυτές, το ακροατήριο του φόρουμ είχε ιδιαίτερα θετική στάση», επιχαίρει ο ΣΥΡΙΖΑ, που κρίνει σκόπιμο να παραθέσει στο άτυπο σημείωμά του και τα εύσημα που απένειμε στον Αλ. Τσίπρα ο Μ. Μόντι, λέγοντας «ότι ο Τσίπρας είναι ο μόνος Ελληνας πολιτικός από τον οποίο άκουσε ευθέως ότι κάποιοι στην Ελλάδα δεν πληρώνουν φόρους»...


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ