Τρίτη 9 Σεπτέμβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΜΑΚΡΟΝΗΣΟΣ
Διαχρονικά διδάγματα αντίστασης και αγώνα

Πραγματοποιήθηκε στο μαρτυρικό νησί, την Κυριακή, η εκδήλωση της ΟΓΕ και της ΠΕΚΑΜ, αφιερωμένη στις «Αγωνίστριες Εξόριστες Γυναίκες»

Η μαρμάρινη πλάκα της ΟΓΕ στη μνήμη των Αγωνιστριών της Μακρονήσου
Η μαρμάρινη πλάκα της ΟΓΕ στη μνήμη των Αγωνιστριών της Μακρονήσου
Με μεγάλη συμμετοχή λαϊκών ανθρώπων και νεολαίας πραγματοποιήθηκε, προχτές την Κυριακή στη Μακρόνησο η εκδήλωση τιμής και μνήμης που συνδιοργάνωσαν η Πανελλήνια Ενωση Αγωνιστών Μακρονήσου (ΠΕΚΑΜ) και η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ) αφιερωμένη στις «Αγωνίστριες Εξόριστες Γυναίκες». Η ΟΓΕ τοποθέτησε στο μνημείο του Δεσμώτη Μακρονησιώτη μαρμάρινη πλάκα με στίχους του Μ. Λουντέμη, αφιερωμένη στη μνήμη των Εξόριστων Αγωνιστριών Γυναικών της Μακρονήσου.

Η κεντρική εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο μνημείο του Δεσμώτη Μακρονησιώτη, όπου έγιναν οι ομιλίες και χαιρετισμοί των οργανώσεων και κατατέθηκαν τα στεφάνια. Οι εκδηλώσεις συνεχίστηκαν με συναυλία από την ορχήστρα «Ρωμιοσύνη» και την παρουσίαση θεατρικών δρώμενων από την ΟΓΕ με κείμενα και στοιχεία από τη στάση και τη δράση γυναικών αγωνιστριών εξόριστων στη Μακρόνησο αλλά και σε άλλους τόπους εξορίας και φυλακών.

Χαιρέτισε ο πρόεδρος της ΠΕΚΑΜ Γρηγόρης Ριζόπουλος, ο οποίος αναφέρθηκε στο ιστορικό της Μακρονήσου, στο έγκλημα των στηριγμένων στους Αγγλοαμερικάνους κυβερνήσεων του μοναρχοφασισμού σε βάρος εκατοντάδων χιλιάδων κομμουνιστών, αγωνιστών του ΕΑΜ - ΕΛΑΣ και του ΔΣΕ, που μαρτύρησαν, βασανίστηκαν ή ακόμα εξοντώθηκαν - πολλές εκατοντάδες - στη Μακρόνησο, γιατί πίστεψαν και πάλευαν για ιδανικά και οράματα για την απελευθέρωση της πατρίδας και κοινωνική δικαιοσύνη. «Η Μακρόνησος θα αποτελεί για πάντα, αδιάψευστο μάρτυρα της βαρβαρότητας του εκμεταλλευτικού συστήματος, που δε διστάζει μπροστά σε κανένα έγκλημα, προκειμένου να διατηρήσει την εξουσία του σε βάρος του λαού», τόνισε χαρακτηριστικά.

Δίδαξαν τη δύναμη του ανυπότακτου στους εκμεταλλευτές

Η πρόεδρος της ΟΓΕ καταθέτει στεφάνι
Η πρόεδρος της ΟΓΕ καταθέτει στεφάνι
Η Μαιρήνη Στεφανίδη, πρόεδρος της ΟΓΕ, στην ομιλία της, υπογράμμισε την παλικαριά και την περηφάνια των αγωνιστριών γυναικών, εξόριστων και φυλακισμένων μανάδων και θυγατέρων, που με τη στάση τους δίδαξαν ήθος και μεγαλείο. Που δε λύγισαν μπροστά στο απόσπασμα, στο βασανιστή τους και στο σύστημα που τις εκβίαζε για να υποκύψουν και να υπογράψουν δήλωση μετανοίας, να αποκηρύξουν το ΚΚΕ, τα πιστεύω τους και τα ιδανικά τους. «Η Αλληλεγγύη, η συντροφικότητα και η πίστη στο κοινό όραμα ήταν στοιχεία μας συλλογικότητας καθοριστικής για τις αντοχές τους. Που μαζί με την πίστη στο δίκιο και τα ψηλά ιδανικά έδιναν κουράγιο για να αντέξουν», τονίστηκε. Ακόμα, αναφέρθηκε στη μεγάλη συμμετοχή και προσφορά της γυναίκας στον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα των ΕΑΜ - ΕΛΑΣ - ΕΠΟΝ και Εθνικής Αλληλεγγύης, στην πάλη του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας κόντρα στο αντιδραστικό καθεστώς των εκμεταλλευτών και των ξένων συμμάχων τους, στους καθημερινούς σκληρούς αγώνες του λαού μας, συνδέοντας αυτόν τον αγώνα των γυναικών του λαού με το σημερινό αγώνα ενάντια στα μονοπώλια και τον ιμπεριαλισμό.

Χαιρετίζοντας, εκ μέρους του ΚΚΕ, ο σ. Γιάννης Ζαγγανάς, σημείωσε την ιδιαίτερη ιστορική αξία και το ιστορικό φορτίο που φέρνουν τα μαρτύρια, οι βασανισμοί και οι θυσίες των χιλιάδων αγωνιστών της Μακρονήσου, αλλά και στα άλλα κολαστήρια. «Γιατί σηματοδοτεί, ακριβώς, τον τιτάνιο αγώνα του λαού μας, με μπροστάρη το ΚΚΕ, για να έρθουν καλύτερες μέρες με την πάλη για την εργατική - λαϊκή εξουσία, το σοσιαλισμό», όπως τόνισε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος στο σήμερα, ο ομιλητής, τόνισε ότι το ΚΚΕ καλεί τους εργαζόμενους να βγάλουν συμπεράσματα και να οργανώσουν τους αγώνες τους ενάντια στα βάρβαρα μέτρα και τις ιμπεριαλιστικές πολιτικές. Να γυρίσουν την πλάτη τους σε όσους υπόσχονται κυβερνήσεις της Αριστεράς που, τάχα, θα αντιμετωπίσουν τα οξυμένα προβλήματά τους, ενώ, στην πραγματικότητα, μέσα στην ΕΕ, το μόνο που μπορούν και θα κάνουν είναι να προσπαθήσουν την καπιταλιστική ανάπτυξη πάνω στα συντρίμμια των εργατικών - λαϊκών δικαιωμάτων.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ